Psycholoog Thijs Launspach: ‘Accepteer een beetje ongeluk’
Redactie
We leven in een wereld vol hoge verwachtingen. Maar hoe meer we streven naar geluk, hoe ongelukkiger we worden, ziet psycholoog Thijs Launspach. volgens hem moeten we gaan accepteren dat het oké is om soms een beetje ongelukkig zijn.
Hoe word je wijs en gelukkig?
Redactie
Vele eeuwen geleden dacht een oude denker al na over de zin van ons bestaan. Wie gaat lezen in zijn werk, merkt dat de mens sindsdien nauwelijks anders in het leven staat.
Is het leven toeval of bedoeld?
Gertjan Bijzet
Als ons universum - en dus ook wij mensen - het resultaat is van een perfecte, maar kwetsbare samenloop van omstandigheden, hoe verklaar je dat dan? Er had immers maar íets anders moeten lopen, of het leven op aarde was er niet geweest. Over dit vraagstuk verscheen onlangs het boek 'Naar alle onwaarschijnlijkheid' van Klaas Landsman.
Drie routes naar een zinvol leven?
Gert-Jan Roest
Praten en nadenken over de zin van het leven heeft geen zin zonder te kijken naar het leven zelf. Dat schrijft theoloog Gert-Jan Roest. Het leven waarvoor je kiest, laat zien welke koers je vaart. Daarbij zijn er volgens hem drie routes mogelijk. Met als grote vraag: maakt de koers die jij vaart jou gelukkig?
‘Als ik mocht kiezen, koos ik eeuwig leven’
Redactie
Zou je onsterfelijk willen zijn? Netflix-acteur Joel Kinnaman ziet er wel iets in om, net als zijn personage in de serie Altered Carbon, te blijven voortleven. "Maar het is ingewikkeld. Onze menselijkheid is verbonden met onze sterfelijkheid", zegt hij in een interview met Metro.
Onderzoek: zinvol leven belangrijk voor ouderen
Redactie
Senioren denken meer na over een zinvolle invulling van hun leven dan over de dood. Zij stellen zich vooral de vraag: wat kan ik voor anderen betekenen? Dat blijkt uit het Grote Levensvragenonderzoek dat ouderenbond KBO-PCOB dit jaar deed onder 1700 senioren. Het overgrote deel van de senioren vindt het prettig om na te denken over grote vragen. Dat geeft hen een goed en positief gevoel.