• Vergeven

    Vergeven… is dat mogelijk?

    Paul van Tongeren

    Het thema ‘vergeving’ popt de laatste tijd regelmatig op in Roos’ omgeving. Dat zet haar aan het denken: moet ze hier iets mee? Sowieso... wat ís vergeving? Bestaan daar verschillende definities van? En waarom is vergeven zo belangrijk? Filosoof Paul van Tongeren herkent deze vragen en werpt de vraag op: kunnen we als samenleving zónder vergeving?

  • Technologie als Verlosser?

    Technologie als onze Verlosser?

    Michiel van Well

    In onze tijd en cultuur kunnen we niet meer zonder technologie. Religie daarentegen beschouwen we als achterhaald. Techniek-antropoloog Michiel van Well denkt echter dat we nog steeds religieus zijn, maar dat we nu onze 'verlossing' van technologie verwachten.

  • De ontdekking van Urk

    Boek over Urk prachtig voor zelfreflectie

    Gertjan Bijzet

    In 2021 kreeg onze redacteur Gertjan het boek 'De ontdekking van Urk' op zijn verjaardag. Hij las het in één ruk uit. Het boek snijdt allerlei grote vragen aan en gaat - behalve over Urk - vooral over jezelf, ontdekte hij. Over je identiteit, jouw plek in een gemeenschap, jouw keuzes, jouw oordelen en daarmee ook over je eigen hypocrisie.

  • Boekenclub Plato

    Boekenclub: Wat is rechtvaardig handelen?

    Mark Shaw

    De Staat is één van de bekendste werken van de Griekse filosoof Plato. In het boek legt hij de fundamenten uit van zijn politieke filosofie, maar zijn ethiek en Ideeënleer komen ook aan bod. Thema’s als rechtvaardigheid, de rol van filosofie en poëzie en de onsterfelijkheid van de ziel passeren de revue. Een prachtig boek dus voor de Boekenclub van De Grote Vragen.

  • Podcast Diepe Gesprekken

    Geloof #3: Over naar binnen kijken bij jezelf, en waarheid

    Laurens van Lavieren

    Er staat weer een nieuwe podcast online, de laatste aflevering van onze mini-serie over geloven, zingeving en spiritualiteit. In dit gesprek gaan Carmen - niet-gelovig - en Laurens - theoloog - in gesprek over (de) vrijheid om te kiezen; over de zoektocht naar spiritualiteit en hoeveel dat te maken heeft met naar binnen kijken, omdat je in jezelf ook verwondering en geloof kunt vinden; over het heel persoonlijke aspect van een zoektocht naar geloof en spiritualiteit; en over de vraag: wat is waarheid? Een vraag die ten diepste te maken heeft met de vraag: waar sta ik voor?

  • Rituelen

    Hebben we baat bij rituelen?

    Melle de Vries

    Op 2 november is het weer Allerzielen, een kerkelijke traditie om de overledenen te herdenken. Maar hoe zit het met tradities en rituelen? Is dat niet iets van vroeger? Van een handjevol gelovigen, of bijgelovige topsporters? Of hebben we allemaal baat bij rituelen? We vroegen het Melle de Vries, bestuurder bij instellingen voor wetenschap en onderwijs.

  • Is tolerantie wel zo goed?

    Erwin Agteres

    Indoctrinatie op Nederlandse scholen: daar moeten jij en ik niets van hebben, toch? Toen onlangs bleek dat er in verschillende [...]

  • Polarisatie

    Helpt het ontkennen van polarisatie?

    Tom Mikkers

    Niet elke echtelijke ruzie betekent echtscheiding. Zo hoeft polarisatie niet te betekenen dat onze samenleving uiteenspat. Misschien hebben we het thema polarisatie wel te groot gemaakt, denkt theoloog Tom Mikkers. Wat als we bij wijze van experiment ‘polarisatie’ eens gewoon ontkennen.

  • Geloven voor domme mensen?

    Is geloven voor domme mensen?

    Adrian Verbree

    Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.

  • Discussie atheïst gelovige

    Het onmogelijke gesprek tussen atheïst en gelovige

    Tim Kuijsten

    Leidt atheïsme tot een betere wereld dan godsgeloof? Kun je atheïsme en geloof überhaupt op deze manier met elkaar vergelijken? Nee, vindt politicoloog Tim Kuijsten.

  • Gek als je gelooft

    Gelovigen zijn niet gek, maar atheïsme is redelijker

    Leon Korteweg

    Hoe redelijk is atheïsme? Met die vraag sloot filosoof en theoloog Rik Peels onlangs een artikel af. Zijn vraag triggerde historicus en vrijdenker Leon Korteweg. Hij besloot om een antwoord te schrijven en de redelijkheid van atheïsme te verdedigen.

  • Wetenschap

    Maakt de wetenschap God overbodig?

    Laurens van Lavieren

    Maakt de wetenschap God overbodig? Voorganger en studentenpastor Laurens van Lavieren denkt van niet. Volgens hem gaan we, dankzij wetenschappelijke ontdekkingen, juist het mysterie weer zien. Dankzij de wetenschap krijgen we weer oog voor wonderen. En wat God betreft? Daarover zegt hij: je ziet wat je wilt zien.