• Plastic soup

    Wie is de baas: technologie of wij?

    Christine Boshuijzen-van Burken

    Technologie heeft onze wereld enorm veranderd. Het is intussen overal. Maar hoe goed is technologie eigenlijk voor ons? Is het alleen maar hosanna, of kleven er ook nadelen aan al ons technologiegebruik? Techniek-filosoof Christine Boshuijzen van de Technische Universiteit Eindhoven vraagt zich af of we met technologie de wereld niet om zeep helpen.

  • Robots als volgende stap in de evolutie?

    Chris Verhoeven

    Robots zijn nieuwe dieren, volgens Chris Verhoeven, docent robotica aan de TU-Delft. En wij mensen zijn hun schepper. Dat maakt robots een volgende stap in de evolutie, zegt hij. Met een grote verantwoordelijkheid voor de mens, want wij geven robots hun gedrag. Maar wat betekent dat eigenlijk?

  • Wie is schuldig als een zelfrijdende auto jou aanrijdt?

    Redactie

    Zelfrijdende auto’s komen eraan. Op steeds meer plekken worden autonoom rijdende auto’s getest, ook op de openbare weg. Dat brengt vraagstukken met zich mee. Bijvoorbeeld, wie is er verantwoordelijk bij (ernstige) ongelukken? De fabrikant? De inzittende(n)? Of toch de programmeur, omdat hij/zij tenslotte het ‘keuzegedrag’ van de auto bepaalt?

  • Hamburgers draaiende robot doet zijn werk té goed

    Redactie

    Al na twee dagen werken op non-actief gezet worden, komt bij mensen wel eens voor. Bij robots - die vaak sneller en preciezer werken dan mensen - is dat uitzonderlijker. Toch overkwam het Flippy, een robot die gebouwd is om hamburgers te grillen. Flippy deed z’n werk zo goed dat zijn menselijke collega’s het tempo niet konden bijbenen.

  • Kunstmatige intelligentie die je gedachten leest?

    Redactie

    Het idee dat iemand letterlijk weet wat jij denkt... dat vinden we niet wat. Toch zijn er volop ontwikkelingen op dit terrein. Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University in Amerika ontwikkelt namelijk kunstmatige intelligentie die gedachten kan lezen. De methode die de onderzoekers gebruiken, is gebaseerd op hersenscans.

  • Grijpen slimme machines straks de macht?

    Redactie

    Hoe houden we controle over digitale systemen die slimmer kunnen worden dan de mens? De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn gigantisch. Maar er zijn ook risico’s. Wat als een superintelligent systeem tot de conclusie komt dat de mens maar een hinderlijk obstakel is?

  • Robot met kind

    Gaan we vaker liegen door contact met robots?

    Redactie

    Kunnen robots invloed hebben op onze keuze om wel of niet te liegen? Je zou het wel denken als je afgaat op de promotiestudie van een onderzoekster aan de Tilburg University. Kinderen liegen makkelijker tegen robots en virtuele wezens dan tegen mensen, toonde promovenda Mariana Serras Pereira aan.

  • Hebben robots straks echte spieren?

    Redactie

    Hoe kunnen we robots een zachtere bouw en structuur geven, zonder dat ze minder sterk worden? Met die vraag houdt een onderzoeksteam van de University of Colorado zich bezig. Vorige week donderdag presenteerden ze nieuwe, flexibele, bewegende robot-onderdelen die als ‘spieren’ voor zachtere robots kunnen dienen. Dat schrijft Discover Magazine.

  • Waarom is er geen debat over technologie?

    Aart Deddens

    Technologische ontwikkelingen van robotica, nanotechnologie en human enhancement gaan snel. Er zit zo veel aan vast, dat we ons flink zouden moeten bezinnen en er een breed maatschappelijk debat over zouden moeten voeren. Waarom is dat debat er niet, vraagt filosofe Sofie Messeman zich af.

  • Onderzoek: robots nemen 800 miljoen banen over

    Redactie

    In 2030 zijn 800 miljoen mensen hun baan kwijtgeraakt. Dat wil zeggen, zijn hun werkzaamheden overgenomen door robots. Dat staat in een recent rapport van onderzoekers van McKinsey. Het zou sowieso gaan om een derde van de beroepsbevolking van de VS en Duitsland. Voor Nederland betekent dat eveneens een reusachtig arbeidsmarktprobleem.

  • Moeten we kinderen opvoeden met robots?

    Redactie

    Moeten we kinderen nu al voorbereiden op een leven met robots? Wel als het aan het ouderpaar Carl en Veronika ligt. Ze voeden hun dochter Yuziana op met een ‘futuristische visie’. Het drietal was te zien in de RTL-serie ‘Het beste voor je kind’, dat dit voorjaar werd uitgezonden en onlangs werd herhaald.

  • Word je liever doodgeschoten door een mens of door een robot?

    Christine Boshuijzen-van Burken

    Word je liever doodgeschoten door een mens of door een robot? Nou, als je het mij vraagt word ik het liefst helemaal niet doodgeschoten. Maar als ik dan toch dood moet, dan lijkt doodgeschoten worden mij prettiger dan stikken of op een andere manier langzaam doodgaan. Achter de vraag of doodgeschoten worden door een robot die voor dat doel ontworpen is - een killerrobot - prettig is of niet, schuilt een oceaan aan diepere vragen. Ik vis er één uit.