Gelukkig en toch drukte bij de psycholoog?
Hessel Zondag
De Vlaamse psychiater en filosoof Damiaan Denys windt er geen doekjes om. Burn-out hebben de meeste jongeren aan zichzelf te danken. En: waarom zeggen mensen gelukkig te zijn en zijn de wachtlijsten bij psychiaters en psychologen zo lang? Een interview over kwetsbaarheid en controledrang.
Prestatiedruk studenten: probleem van alle tijden?
Redactie
Studenten bezwijken onder prestatiedruk. En: de psychologen zijn niet aan te slepen. Dat schreef de Volkskrant vorige week. Ook talkshows doken op deze kwestie. Maar is dit een probleem van nu? Of speelt dit eigenlijk al jaren, maar krijgt het regelmatig nieuwe aandacht? We gingen op onderzoek en doken onder meer in oude krantenknipsels.
Deel 3: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Op haar 21e kreeg Gerda (28) een burn-out. Ineens kon ze niets meer. En toen was daar ook ineens die gekmakende slapeloosheid die maar niet verdween. Lange tijd sliep ze nauwelijks en met regelmaat was ze de wanhoop nabij. Gerda scheef een serie van 3 blogs over haar burn-out en de nasleep ervan. Lees hier het derde en laatste deel.
Deel 2: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht. Lees hier deel 2.
Deel 1: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Gerda Lok
Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht.
Spinvis vangt millennialstress in een liedje
Redactie
Last van stress? Niet? Nou, dan word je het wel van dit nieuwe liedje van Spinvis. De muzikant pakte zeven zinnen en herhaalde ze eindeloos, op een nerveuze beat. De boodschap? Je moet, je moet, je moet, je moet…! “Je kan alles. Je kan naar school dus dat moet je doen. Je moet een leuke baan. Je moet reizen. Je moet dingen meemaken. Je moet er goed uitzien. Je moet sporten.” Het mantra van de moderne jongere. En millennialstress in een notendop?
Psychiater: 'Het leven is soms niet leuk'
Redactie
We moeten leren accepteren dat het leven niet altijd leuk is. Dat zegt Esther van Fenema, psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze ziet om zich heen veel ouders die denken dat alles wat hun kind doet geniaal is. Het gevolg is dat deze kinderen onvoldoende leren omgaan met tegenslag en meer risico lopen op het ontwikkelen van psychiatrische ziektes.
Vlinders in de buik, waar komen die vandaan?
Redactie
Het is weer bijna Valentijnsdag. Dé dag van de liefde. Liefde leidt vaak tot een heerlijk gevoel. Vlinders in de buik, je herkent het vast? Maar hoe ontstaat dat geweldige, maar soms ook best irritante gekriebel in je buik?
Studenten ontwikkelen robot tegen slapeloosheid
Redactie
Vier Delftse studenten menen een oplossing te hebben gevonden voor slapeloosheid: een slaaprobot. Dat schrijft het online magazine Baaz. Hun idee is intussen uitgemond in een heuse startup, Somnox, met als missie om mensen wereldwijd beter te laten slapen.