• Loslaten

    Ben je gestrest? Ontdek het geheim van loslaten

    Redactie

    Meer dan de helft van de studenten in Nederland ervaart psychische problemen. Veel jongeren zijn vaak of altijd gestrest, blijkt uit verschillende onderzoeken. Geldt dit ook voor jou? En zou jij je stressgevoelens graag willen loslaten? Dat kan met een simpele oefening, schrijft coach Hanneke Sterk.

  • Onthaasten

    Voel jij je opgejaagd? 5 tips om te onthaasten.

    Redactie

    Ken jij dat gevoel, dat je altijd maar gehaast bent en nooit echt rust kunt vinden? Dat eeuwige gevoel van al die dingen die je nog 'moet' doen, of het niet willen missen van dingen die je voor je gevoel móét meemaken Volgens coach Hanneke Sterk is het goed om soms bewust te onthaasten. Ze legt uit waarom én hoe.

  • Rust

    Hoe je meer rust in je hoofd creëert

    Redactie

    Je maakt lange dagen, maar aan het einde van de dag heb je geen voldaan gevoel. Sterker nog, die to-do-lijst blijft maar door je hoofd spoken. Zelfs in bed denk je er nog aan. Herkenbaar? Lees dan snel verder. Coach Marije Timmerman legt uit hoe je met 5 stappen meer rust in je hoofd creëert.

  • Stress

    Heb jij wel genoeg stress? (De wet van Yerkes-Dodson)

    Redactie

    Veel mensen in onze samenleving kampen met te veel stress. Maar wist je dat te weinig stress ook negatieve effecten kan hebben op je functioneren? Miriam Visser - tekstschrijver met een passie voor psychologie - legt uit wat de wet van Yerkes-Dodson is en hoe die je kan helpen om de juiste balans te vinden tussen te veel en te weinig stress.

  • Te druk om te genieten

    Hebben jongeren het te druk om te kunnen genieten?

    Jeroen Geurts

    Tijdens zijn masterstudie zag Jeroen Geurts, rector magnificus en hoogleraar aan de VU, dat zijn veel jongere medestudenten het te druk hebben om te genieten. Ze zijn gespannen en onrustig, ze willen alles goed doen en niets missen. Waardoor komt dat?

  • Innerlijke onrust

    9 oorzaken van innerlijke onrust

    Redactie

    Ben je gejaagd? Ga je aan jezelf voorbij? Innerlijke onrust kan vele oorzaken hebben en onrust is altijd een signaal. Weet jij waar jouw onrust vandaan komt? Om op een goede manier weer tot innerlijke rust te komen, kan het namelijk allereerst helpen om te weten waar jouw onrust vandaan komt. Ademtrainer Jan Verduijn schetst 9 oorzaken van innerlijke onrust.

  • Ongemak

    Hoe ga je om met ongemak?

    Redactie

    Omgaan met ongemak is één van de grootste uitdagingen die we allemaal kennen. Ongemak creëert een zekere mate van lijden en daar zijn we niet dol op. Stressreductie-trainer Sabrina Soebhan legt je uit welke invloed ongemak op jou kan hebben en hoe je hiermee kunt omgaan.

  • Gelukkig en toch drukte bij de psycholoog?

    Hessel Zondag

    De Vlaamse psychiater en filosoof Damiaan Denys windt er geen doekjes om. Burn-out hebben de meeste jongeren aan zichzelf te danken. En: waarom zeggen mensen gelukkig te zijn en zijn de wachtlijsten bij psychiaters en psychologen zo lang? Een interview over kwetsbaarheid en controledrang.

  • Depressieve student

    Prestatiedruk studenten: probleem van alle tijden?

    Redactie

    Studenten bezwijken onder prestatiedruk. En: de psychologen zijn niet aan te slepen. Dat schreef de Volkskrant vorige week. Ook talkshows doken op deze kwestie. Maar is dit een probleem van nu? Of speelt dit eigenlijk al jaren, maar krijgt het regelmatig nieuwe aandacht? We gingen op onderzoek en doken onder meer in oude krantenknipsels.

  • Slapeloosheid

    Deel 3: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Op haar 21e kreeg Gerda (28) een burn-out. Ineens kon ze niets meer. En toen was daar ook ineens die gekmakende slapeloosheid die maar niet verdween. Lange tijd sliep ze nauwelijks en met regelmaat was ze de wanhoop nabij. Gerda scheef een serie van 3 blogs over haar burn-out en de nasleep ervan. Lees hier het derde en laatste deel.

  • Burn-out

    Deel 2: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht. Lees hier deel 2.

  • Burn-out

    Deel 1: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?

    Gerda Lok

    Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee toen ze 21 was. Waar ze kort daarvoor nog een levenslustige, ambitieuze journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht.