• killer robot

    Word je liever doodgeschoten door een mens of door een robot?

    Christine Boshuijzen-van Burken

    In onze samenleving wordt steeds meer werk gedaan door robots. Bijvoorbeeld in fabrieken en in de zorg. Robots kunnen veel werk efficiënter en beter doen dan mensen. Maar wat doen we wanneer robots fouten maken, zelfs met ernstige gevolgen? Kunnen we robots verantwoordelijk houden voor hun daden? Christine Boshuijzen-van Burken is onderzoeker op het gebied van technologie en ethiek en schreef een blog over dit vraagstuk.

  • Technologie

    Hoe houden we grip op de discussie rond technologie?

    Cors Visser

    Kunstmatige intelligentie en technologie krijgen een steeds grotere plek in ons leven. Denk aan de groeiende populariteit van ChatGPT. Maar... welke gevolgen heeft deze opmars van technologie? En hoe kunnen we een zinvol gesprek over technologie voeren, zonder onderbuikgevoelens maar juist gebaseerd op argumenten? Godsdienstsocioloog Cors Visser doet een poging.

  • Technologie als Verlosser?

    Technologie als onze Verlosser?

    Michiel van Well

    In onze tijd en cultuur kunnen we niet meer zonder technologie. Religie daarentegen beschouwen we als achterhaald. Techniek-antropoloog Michiel van Well denkt echter dat we nog steeds religieus zijn, maar dat we nu onze 'verlossing' van technologie verwachten.

  • Plastic soup

    Wie is de baas: technologie of wij?

    Christine Boshuijzen-van Burken

    Technologie heeft onze wereld enorm veranderd. Het is intussen overal. Maar hoe goed is technologie eigenlijk voor ons? Is het alleen maar hosanna, of kleven er ook nadelen aan al ons technologiegebruik? Techniek-filosoof Christine Boshuijzen van de Technische Universiteit Eindhoven vraagt zich af of we met technologie de wereld niet om zeep helpen.

  • Zo’n leefstijl-app, werkt dat wel?

    Jilles Smids

    We leven in een tijd van fitgirls en fitboys. Een tijd ook, van leefstijl-apps die onze gezondheid bewaken en sturen. Apps die ons helpen met afvallen. Maar hoe goed zijn die apps eigenlijk voor ons? We vroegen het technologie-expert Jilles Smids.

  • Robots als volgende stap in de evolutie?

    Chris Verhoeven

    Robots zijn nieuwe dieren, volgens Chris Verhoeven, docent robotica aan de TU-Delft. En wij mensen zijn hun schepper. Dat maakt robots een volgende stap in de evolutie, zegt hij. Met een grote verantwoordelijkheid voor de mens, want wij geven robots hun gedrag. Maar wat betekent dat eigenlijk?

  • Wie is schuldig als een zelfrijdende auto jou aanrijdt?

    Redactie

    Zelfrijdende auto’s komen eraan. Op steeds meer plekken worden autonoom rijdende auto’s getest, ook op de openbare weg. Dat brengt vraagstukken met zich mee. Bijvoorbeeld, wie is er verantwoordelijk bij (ernstige) ongelukken? De fabrikant? De inzittende(n)? Of toch de programmeur, omdat hij/zij tenslotte het ‘keuzegedrag’ van de auto bepaalt?

  • DNA aanpassen

    Zelf je DNA aanpassen: geniaal of gekkenwerk?

    Redactie

    Stel dat je thuis je DNA kunt aanpassen. Is dat dan je recht als vrije mens of oliedom? Onderzoeker en 'biohacker' Josiah Zayner vindt dat mensen hun DNA moeten kunnen aanpassen als ze dat willen. Experts op hun beurt waarschuwen voor zijn idee van een wereld waarin iedereen de baas is over zijn of haar eigen genen. De gevolgen kunnen namelijk rampzalig zijn.

  • ‘Als ik mocht kiezen, koos ik eeuwig leven’

    Redactie

    Zou je onsterfelijk willen zijn? Netflix-acteur Joel Kinnaman ziet er wel iets in om, net als zijn personage in de serie Altered Carbon, te blijven voortleven. "Maar het is ingewikkeld. Onze menselijkheid is verbonden met onze sterfelijkheid", zegt hij in een interview met Metro.

  • Grijpen slimme machines straks de macht?

    Redactie

    Hoe houden we controle over digitale systemen die slimmer kunnen worden dan de mens? De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn gigantisch. Maar er zijn ook risico’s. Wat als een superintelligent systeem tot de conclusie komt dat de mens maar een hinderlijk obstakel is?

  • Baby’s uit een lab en seks voor de lol?

    Redactie

    Er is een ‘voortplantingsindustrie’ aan het ontstaan die kinderen op bestelling kan produceren in een lab. Die ontwikkeling moet niet ongehinderd ruimte krijgen. Het is tijd voor een stevig maatschappelijk debat over voortplanting, want de risico's die kleven aan nieuwe technologieën op het gebied van voortplanting zijn aanzienlijk. Dat zegt juriste Britta van Beers in een interview in het Financieele Dagblad (FD).

  • Hersenen uit de 3D-printer, kan dat?

    Redactie

    Stel dat we binnen 25 jaar in staat zijn om elk type weefsel in ons lichaam te creëren, hoe gaan we dan om met die technologie? Die vraag stelde Ouafa Dahri, researcher 3D-bioprinten aan de Würzburg University, vorige maand op deze site. Ze voorspelde dat de ontwikkelingen op het gebied van Biofabrication snel zullen gaan. Dat blijkt nu ook. Met een nieuwe 3D-printtechniek kunnen onderzoekers intussen weefsels creëren met de zachte en sponzige structuur van hersenen en longen.