• Vergeven

    Waarom vergeven een gunst aan jezelf is

    Redactie

    Het komende jaar besteden we extra aandacht aan 'psychisch welzijn'. Ons teamlid Roos denkt bij psychisch welzijn onder andere aan het thema 'vergeving'. Best een ingewikkeld thema, want wat is vergeven, hoe werkt het en hoe weet je wanneer het echt is? In deze blog legt psycholoog Floor Slagter uit hoe je mensen (makkelijker) vergeeft.

  • Oorlog

    Heb jij de moed?

    Cors Visser

    In deze week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag besteden we extra aandacht aan het thema moed. Want wat is moed? Vandaag zoekt godsdienstsocioloog Cors Visser naar lessen over moed in het bijzondere verhaal van verzetsheld Johan van Hulst, die in de oorlog het leven van zo'n 500 Joodse kinderen redde.

  • Vergeven

    Vergeven is een cadeautje voor jezelf

    Redactie

    Vergeving is een ingewikkeld thema. Want waarom is vergeven zo belangrijk? Is het een typisch christelijke dooddoener of kunnen we niet zonder vergeving? Volgens creatief (kinder)coach en trainer Suzanne Huijben geldt het laatste. Je vergeeft niet alleen omwille van de ander. Nee, vergeven is een cadeautje voor jezelf.

  • Vrijheid wereldwijd

    Hoe haalbaar is wereldwijde vrijheid?

    Gertjan Bijzet

    Het was raar wakker worden op donderdag 24 februari 2022, de dag waarop Russische troepen Oekraïne binnenvielen. We wisten dat het kon gebeuren, maar hoopten stiekem dat Poetin z'n dreigementen niet waar zou maken. Dat deed hij wél. En intussen kijken we al 12 dagen naar een bloedige oorlog met al duizenden slachtoffers: soldaten én burgers. Het zette onze redacteur Gertjan aan het denken over de vraag: is wereldwijde vrijheid haalbaar?

  • betere-samenleving-jongeren-macht

    Een betere samenleving? Geef jongeren de macht

    Menno Hurenkamp

    Waarom zijn we soms zo zwaarmoedig over onze samenleving? Volgens politicoloog Menno Hurenkamp komt dat omdat het zwaartepunt van de besluitvorming bij oudere generaties ligt. Bij generaties die snel vervallen in nostalgisch gezeur of overdreven pessimisme. Geef jongeren de macht, is het devies van Hurenkamp.

  • Priester

    Wat we van het katholicisme kunnen leren over vrijheid

    Fred van Iersel

    Waarom is de vrijheid die we op 5 mei vieren het verdedigen waard? Het is de moeite waard om die vraag eens te bekijken vanuit het perspectief van leer van de rooms-katholieke kerk. Want ook al hebben velen niets meer met de kerk of het geloof; toch heeft het katholicisme ons nog steeds iets te bieden.

  • Vrijheid

    Acht liedjes over de betekenis van vrijheid

    Redactie

    Over vrijheid is niet alleen al veel gezegd en geschreven, er is ook al veel over gezongen. Vrijheid spreekt namelijk niet vanzelf. Hoeveel bereidheid we ook hebben om vrijheid voor iedereen te realiseren en hoe hard we daarvoor ook ons best doen... het lijkt niet te lukken. Dat illustreren ook de liedjes in dit overzicht.

  • Slachtoffercultuur

    Hebben we te maken met een slachtoffercultuur?

    Redactie

    Hebben we in Nederland steeds meer te maken met een 'slachtoffercultuur'? Want hoe kan het dat we daders zowat al veroordeeld hebben voordat er recht over hen is gesproken, terwijl we slachtoffers wel heel makkelijk als helden zien? En bestaat er een manier om én recht doen aan daders én tezelfdertijd ruimte te maken voor vergeving? Twee Utrechtse studenten schreven een opiniestuk over dit vraagstuk. We plaatsen het in het kader van onze themaweek over vrijheid.

  • Vrijheid en schuld

    Wat betekenen schuld en vrijheid?

    Henri Beunders

    Deze week besteden we extra aandacht aan het thema vrijheid. Wat betekent vrijheid, waar begint en waar eindigt zij? Welke rol speelt de Tweede Wereldoorlog in ons denken over vrijheid? Diverse denkers schrijven deze week over deze vragen. Henri Beunders, historicus en publicist, trapt af. Zo neemt hij onder de loep hoe de oorlog ervoor gezorgd heeft dat we anders zijn gaan denken over slachtofferschap en daderschap.

  • ‘Er is nog heel veel ongelijkheid in Nederland’

    Redactie

    We presenteren ons als tolerant land, maar er is in Nederland nog heel veel ongelijkheid. Dat schrijft YoungCritics-redacteur Lieke bij ’t Vuur in een artikel. Ze meent dat het tijd is om dit aan te kaarten. De samenleving verandert voortdurend en we lossen ongelijkheid alleen op door vragen te blijven stellen, denkt ze.