Wie is schuldig als een zelfrijdende auto jou aanrijdt?
Redactie
Zelfrijdende auto’s komen eraan. Op steeds meer plekken worden autonoom rijdende auto’s getest, ook op de openbare weg. Dat brengt vraagstukken met zich mee. Bijvoorbeeld, wie is er verantwoordelijk bij (ernstige) ongelukken? De fabrikant? De inzittende(n)? Of toch de programmeur, omdat hij/zij tenslotte het ‘keuzegedrag’ van de auto bepaalt?
Kan leerproces kunstmatige intelligentie uit de hand lopen?
Redactie
Kan het leerproces van kunstmatige intelligentie uit de hand lopen? Dat is goed mogelijk, aldus Rachid Guerraoui, professor en onderzoeker aan de EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) in Zwitserland. “Kunstmatige intelligentie zal altijd proberen om menselijk ingrijpen te voorkomen en een situatie te creëren waarin het niet gestopt kan worden.” Dat zei hij tegen Science Daily.
Hoe houden we grip op de discussie rond technologie?
Cors Visser
Robots, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, geprinte organen, games, nanobuisjes, gehackte pacemakers… tsja, dat gaat over wel heel veel. Het maakt gesprekken over technologie extra complex, naast het feit dat het technologie zelf natuurlijk heel ingewikkeld is en vooral voor nerds lijkt te zijn. Dus waar moet je als leek beginnen wanneer je een gesprek over technologie wilt voeren?
Leven in 2035: geprint voedsel en relaties met robots?
Redactie
Hoe ziet de wereld er in 2035 uit? Dat is het thema van het nieuwe boek 'De wereld van morgen' van trendwatcher Richard van Hooijdonk, dat onlangs verscheen. In het boek schetst hij hoe snel ons leven verandert en welke impact dat heeft op de manier waarop we leven, wonen en werken.