Geschreven door Redactie / 

27 december 2022 / 

Psycholoog Thijs Launspach: ‘Accepteer een beetje ongeluk’

We leven in een wereld vol hoge verwachtingen. Daarom denken we al snel dat we een fantastische baan, een geweldige partner en een strak lichaam nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn. Maar hoe meer we streven naar geluk, hoe ongelukkiger we worden, ziet psycholoog Thijs Launspach. volgens hem moeten we gaan accepteren dat het oké is om soms een beetje ongelukkig zijn.

Niets mis met je

“Er is niets mis met je als je een paar weken ongelukkig bent”, zei hij onlangs bij Brainwash. “Of als je af en toe angstig bent of paniek hebt. Het is wel heel vervelend, maar het betekent niet dat er iets mis is met jou als mens.” Hij denkt dan ook niet dat we per se ons heil moeten gaan zoeken in ijsbaden, dankbaarheidsdagboeken en voedingssupplementen. Want hoe meer we streven naar geluk, hoe ongelukkiger we daar juist van worden.

(Tekst gaat verder onder de video)

Bekijk hier de Brainwash Bits met Thijs Launspach. (Bron: Brainwash/Youtube)

‘Happyisme’

De opvatting dat ons levensgeluk maakbaar is, noemt Launspach ‘happyisme’. In happyisme zit volgens hem een afkeer van ongelukkig zijn, of van situaties waarin het even niet lukt. Ook is het een angst voor negatieve emoties: “Die mogen er allemaal niet zijn en moet je zoveel mogelijk wegdrukken”. Hij zegt daarover: “Ik denk dat we in de opmerkelijke situatie zitten dat we enerzijds heel veel welvaart hebben en heel veel te kiezen hebben, maar dat we daar niet echt gelukkiger van worden.”

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!