Geschreven door Redactie / 

22 januari 2024 / 

Studenten duiken in ‘grote vragen van onze tijd’ met nieuw universitair traject

De Universiteit voor Humanistiek (UvH), de Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en De Grote Vragen organiseren komend voorjaar samen een universitair programma. Deelnemende studenten gaan op zoek naar een antwoord op de vraag hoe een waardevol leven er voor hen uitziet. Zij laten zich daarbij inspireren door denkers uit verschillende filosofische en religieuze tradities.

De wereld staat in de fik en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik. Het is een zin uit een nummer van zangeres Froukje, waar Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar aan de UvH, naar verwijst. “Froukje verwoordt heel goed wat een jonge generatie op dit moment voelt en vindt.” Volgens Kalsky verlangen studenten naar zingeving en betekenis: wat is voor hen een waardevol leven?

Een goed leven

Doel van het verdiepingstraject is dat studenten eigen antwoorden vinden op grote vragen van deze tijd. Bijvoorbeeld over hoe ze kunnen omgaan met onze planeet. Zo geeft Wilco de Vries, universitair docent aan de TUU, een college over ‘geloof, hoop en liefde in een wereld van post-truth, klimaatverandering en selfies’. De studenten leren over het christendom, jodendom, boeddhisme en humanisme. Experts uit grote filosofische en religieuze tradities dagen hen daarbij uit om een eigen visie te vormen. “We proberen studenten verder te helpen in wat het betekent om een goed leven te leven”, vertelt De Vries.

“Wat is nou écht waardevol in je leven? Dat is een heel centrale vraag, waar studenten hun eigen antwoorden op moeten vinden.”

“Veel jongeren zijn door de secularisatie niet meer opgegroeid in een religieuze traditie”, vult Kalsky aan. “Mensen doen bijvoorbeeld aan yoga, maar weten eigenlijk niet dat het uit het hindoeïsme komt. Of anderen doen aan meditatie, niet wetende dat dat vanuit het boeddhisme komt.” Dit traject combineert die religieuze en levensbeschouwelijke kennis met persoonsvorming, vervolgt ze. “We menen dat levensbeschouwelijke tradities iets te bieden hebben, waardoor jongeren meer richting en hoop naar de toekomst kunnen vinden.”

Psychische klachten

Volgens Kalsky is dat belangrijker dan ooit. Ze verwijst naar de recente ‘zorgwekkende’ cijfers van het Trimbos Instituut over neerslachtigheid en depressiviteit onder studenten. Daaruit blijkt dat iets meer dan de helft van de studenten psychische klachten ervaart, van wie 12 procent in ernstige mate.

“Het traject is geen zelfhulpconcept om gelukkig te worden. Het leven is vaak complexer dan dat.”

De Vries vergelijkt Nederlandse universiteiten met die in de Verenigde Staten. “Op alle gerenommeerde Amerikaanse universiteiten, zoals Yale, Harvard en Duke, worden vakken gegeven over zingeving. Wat is de betekenis van het leven? Op Nederlandse universiteiten wordt daar lang niet zoveel aandacht aan besteed.”

Persoonsvorming

Het traject is een universitaire cursus, benadrukt Kalsky. “Het is geen zelfhulpconcept om gelukkig te worden. Het leven is vaak complexer dan dat. Maar bij een universiteit hoort ook dat je persoonsvorming krijgt”, meent ze. “Nu is zingeving vaak gericht op het vergaren van materiële welvaart. We vergeten daarbij dat het ook om spirituele, geestelijke welvaart gaat. Wat is nou écht waardevol in je leven? Dat is een heel centrale vraag, waar studenten hun eigen antwoorden op moeten vinden. Wij willen ze daarbij ondersteunen.”

De studenten komen van maart tot en met juni 2024 bij elkaar, tijdens twee weekenden en vier dagen. Voorlopig is het traject een toevoeging naast de reguliere studies. Studenten krijgen geen studiepunten, maar wel een universitair certificaat. “Maar we willen het breder uitzetten, in samenwerking met andere Utrechtse universiteiten, zodat het hopelijk in de toekomst een vak of minor kan worden”, blikt De Vries vooruit.

Informatie en aanmelden

Ben of ken jij een zoekende student voor wie dit traject geschikt is? Kijk dan hier voor informatie over het programma, de exacte data, de tijdinvestering en kosten. Download hier een flyer over dit traject, om te delen in je netwerk.

(Bron: ND.nl, beeld: wayhomestudio via Freepik)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!