Vlinders in de buik, waar komen die vandaan?

Het is weer bijna Valentijnsdag. Dé dag van de liefde. Voor sommigen is Valentijnsdag een spannende dag: zal de ander jouw hints oppakken dat je hem of haar leuk vindt? Voor anderen is het een dag om even wat extra aandacht te geven aan een (al veroverde) geliefde. Een mooie bos bloemen of een leuk cadeau doet het altijd goed! Welke situatie voor jou ook geldt, het geven én krijgen van liefde leidt vaak tot een heerlijk gevoel. En soms ook tot vlinders in de buik. Je herkent het vast? Maar hoe ontstaat dat geweldige, maar soms ook best irritante gekriebel in je buik?
Voor vlinders in je buik bestaat een biologische en psychologische verklaring. Hormonen zijn een belangrijke ‘boosdoener’. Eén van die hormonen is noradrenaline, die adrenaline aanmaakt in de hersenen. En adrenaline kennen we allemaal als het stresshormoon. Precies datzelfde hormoon heeft dus invloed op ons gevoel van vlinders in de buik! Verliefdheid lijkt namelijk verdacht veel op een stresssituatie. De overeenkomst is: beide leiden tot een vecht-of-vlucht-reactie. Herkenbaar? Dat je die óh zo leuke persoon tegenkomt, maar in de stress schiet omdat je niet weet wat je doen moet?
“Herkenbaar? Dat je die óh zo leuke persoon tegenkomt, maar in de stress schiet omdat je niet weet wat je doen moet?”
Wisselwerking tussen hersenen en maag
Het chemische proces bij verliefdheid speelt zich echter niet alleen af in onze hersenen, vertelt psycholoog Kirsten Tillisch. Het proces verplaatst zich naar het maag-darmkanaal. “Er hoort veel bloed naar de buik te stromen, maar heftige emoties activeren een veiligheidsmechanisme in het lichaam”, legt ze uit. In stresssituaties is het bloed harder nodig voor andere organen, zoals je hart en longen, dan voor je buik. “Daardoor vermindert tijdelijk de buikactiviteit.” Dat leidt tot het unheimische gevoel dat we ervaren bij verliefdheid. Ook verklaart het waarom we soms geen hap door onze keel krijgen wanneer we verliefd zijn.
Vergeet niet om onze Facebook-pagina te liken. Zo mis je nooit meer iets!
We associëren liefde en verliefdheid vaak met ons hart. Toch leert de wetenschap ons dat vlinders in de buik alles te maken hebben met een wisselwerking tussen onze hersenen en maag.
Opvallend is dat onze hersenen de aanzet geven tot vlinders in de buik, maar daarna niet goed weten wat ze ermee moeten. De buik stuurt wel signalen terug naar de hersenen, maar de hersenen weten niet hoe ze deze moeten interpreteren. Vandaar dat we verliefdheid meestal ervaren als een rare sensatie. Kort gezegd is er een wisselwerking gaande tussen je hersenen en maag. Onze gevoelens zijn sterk verbonden met onze spijsvertering, zegt ook Arthur Aron. De New Yorkse psycholoog is bekend van zijn lijst van 36 vragen waarmee je snel een intieme band met iemand kunt opbouwen. Als het rommelt in je hoofd, raakt je maagstreek van slag, aldus Aron.
Raakvlakken zijn belangrijk
Maar waardoor slaat nou precies de vonk over tussen twee mensen? Dat blijft ook voor de wetenschap een deels (nog) onbeantwoorde vraag. Al kan er wel iets over gezegd worden. Bijvoorbeeld dat aantrekkingskracht en liefde door meer factoren beïnvloed worden dan alleen of we de ander mooi vinden. We kiezen meestal partners uit die opvallend veel op ons lijken, verklaart liefdesdeskundige Arthur Aron. Volgens hem zijn stellen vaak fysiek ongeveer even aantrekkelijk. Wat vooral belangrijk is, is het hebben van raakvlakken, benadrukt hij. En een vergelijkbaar wereldbeeld. Als je teveel van elkaar verschilt, is de kans op conflicten groter.
(Bron en meer lezen: BEDROCK en Algemeen Dagblad)
ik kan me niets voorstellen hoe het voelt als je vlinders in je buik hebt