Geschreven door Barry Smit / 

9 juli 2019 / 

Waarom is privacy belangrijk als ik niks te verbergen heb?

In het denken over privacy is de vraag niet of we iets te verbergen hebben, maar of we iets te beschermen hebben. Daarop luidt het antwoord voor iedereen: ja. Dit besef heeft gevolgen voor ons persoonlijk leven, maar ook voor ons politieke denken.

Hoeveel mensen wonen in een huis zonder slot op de deur? Ongeveer nul, want iedereen heeft de eigen veiligheid en vaak die van gezinsleden te beschermen. Tegen fysieke dreiging en tegen diefstal. Online zijn ‘sloten’ net zo belangrijk, want bij de meeste mensen is daar voor kwaadwillenden inmiddels net zoveel te halen als thuis.

Het nieuwe normaal

Met de ontwikkeling van nieuwe technieken, veranderen onze normen. Op Youtube is een filmpje te zien uit 1998 waarin mensen op straat wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon hebben. “Daar zie ik het nut niet van in, absoluut niet.” “Het lijkt mij helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn.” Twintig jaar later wordt iemand die geen mobiele telefoon heeft raar aangekeken. De mobiel is dan ook meer geworden dan enkel een telefoon: mensen e-mailen ermee, bankieren mobiel, synchroniseren hun agenda, voeren hun dieet of medicijngebruik in, bestellen boodschappen online en betalen ermee.

De telefoon gaat overal mee naar toe (Pexels.com)

Mensen die hun apparaat per ongeluk thuis laten liggen en het een dag lang zonder moeten stellen, voelen zich al gauw onthand en ontheemd. Naast de smartphone gebruiken de meeste mensen een laptop, tablet of personal computer. Bijvoorbeeld voor contact met de Belastingdienst, bank, verzekeraar of ziekenhuis, of om vakanties te boeken. In veel huizen heeft inmiddels ook The Internet of Things zijn intrede gedaan. Allerhande apparaten worden met het internet verbonden, van de televisie en de thermostaat tot de koelkast en de wasmachine. Dat alles connected is, lijkt het nieuwe normaal.

Religie en therapie

Het geeft een boel gemak, maar betekent ook dat gegevens die vroeger letterlijk achter slot en grendel lagen, inmiddels per internet oproepbaar zijn. Door ons, maar ook door anderen. Gegevens over bijvoorbeeld onze gezondheid, kopieën van ons identiteitsbewijs, en al onze betaalgegevens. Maar niet alleen de gegevens zelf zijn waardevol, sta maar eens stil bij wat mensen uit onze (betaal)gegevens kunnen afleiden: van welk kerkgenootschap we lid zijn, welke therapie we volgen, bij wie we schulden hebben, of we dure apparatuur in huis hebben en wanneer we op vakantie zijn. Handig voor inbrekers, de combinatie van die laatste twee gegevens.

Hoe meer informatie over jou online te vinden is, hoe makkelijker het daarnaast ook voor kwaadwillenden is om identiteitsfraude te plegen en op jouw naam dure aankopen te doen. Dat we het niet hebben over een theoretisch verhaal, blijkt uit gegevens van de Consumentenbond: jaarlijks zijn ruim 50.000 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude.

Een van de risicogebieden: gezondheidszorg. Lees ook: Zo’n leefstijl-app, werkt dat wel?

Iedereen wil wel eens wat privacy… (Giphy.com)

Beveiligen

Natuurlijk is veel informatie beveiligd, maar die beveiliging vormt vaak vooral een vertragende factor voor hackers, en geen garantie. Een kort wachtwoord van minder dan 8 cijfers en letters is in een paar seconden te kraken door lijsten met enorme hoeveelheden combinaties uit te proberen. (De brute-force methode.) Een goed wachtwoord van minstens 10 tekens, dat niet alleen bestaat uit cijfers en letters maar ook uit andere tekens, maakt deze kraakmethode vrijwel onbruikbaar. Maar het aantal echt onkraakbare systemen wordt door experts op ongeveer nul geschat. En hoe goed een systeem ook is, de menselijke factor blijft een zwakke schakel. Als een werknemer een overzicht van zijn wachtwoorden print en aan zijn monitor plakt, is dat vergelijkbaar met thuis de allerduurste sloten installeren en vervolgens de sleutel aan een touwtje uit de brievenbus laten hangen.

Valt alles te beveiligen? (Pexels.com)

Vertragen

Voor 100% beveiligen is dus geen optie, maar we kunnen wel ons best doen, want de vertraging schrikt wel degelijk heel veel hackers af. En door de meest voor de hand liggende tips te volgen, verklein je de kans op ongelukken al drastisch. Schakel je computer of laptop bijvoorbeeld echt helemaal uit als je hem niet gebruikt, en laat hem niet ‘s nachts op stand by staan. Daarmee breng je de tijd dat je apparatuur kwetsbaar is al gauw met meer dan 30% terug. Tips om jezelf beter te beveiligen vind je op Veilig Internettten, bij de Consumentenbond en bij Bits of Freedom.

Beïnvloeding

Deze tips gaan over wat je als individu kunt doen, als consument. Maar dat is slechts de helft van het privacy-verhaal. We zijn namelijk niet alleen individueel consument, we zijn ook burger en lid van een samenleving. Veel keuzes die we als burger kunnen we maken om onze privacy te beschermen, zijn politieke keuzes in het algemeen belang. Grote platformen als Facebook, Youtube en Spotify houden zich niet alleen bezig met het observeren van ons gedrag, maar ook met het beïnvloeden ervan. Ze hebben invloed op ons koopgedrag op onze politieke opvattingen, zelfs op  onze stemming (‘Mood management’).

Lees ook: Kunnen Google en Facebook zelfmoorden tegengaan?

Hoeveel ruimte geven we bedrijven om onze meest intieme gegevens af te lezen en onze gevoelens te manipuleren? Om data te verhandelen van gebruikers, maar ook van niet-gebruikers waar ze ongevraagd profielen van aanmaken? Hoeveel toegang geven we verzekeraars tot onze medische gegevens? Mag de overheid een DNA-databank aanleggen, terwijl we weten hoe vaak de overheid gevoelige gegevens lekt? Belangrijke politieke vragen met grote invloed op ons eigen dagelijks leven.

Het persoonlijke is politiek

Iemand die denkt dat hij of zij niets te verbergen heeft, blijkt na even doorvragen altijd wel iets te beschermen te hebben. Dat maakt privacy voor iedereen een relevant onderwerp. Daarom is het goed hierover na te denken, bijvoorbeeld bij het gebruik van apparatuur en apps. Maar privacy is dus ook een onderwerp dat van het meest persoonlijke een politieke kwestie maakt, en een politieke kwestie die ons allemaal persoonlijk raakt.

Barry Smit

Barry Smit is communicatiestrateeg bij Bits of Freedom. Hiervoor werkte hij bij diverse maatschappelijke organisaties en bij een reclamebureau. Ook schreef hij een aantal literaire romans.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!