Geschreven door Redactie / 

12 februari 2018 / 

Waarom leven we eigenlijk?

Waarom leven we eigenlijk? Die vraag raakt bij velen een gevoelige snaar, schrijft redacteur Tom Hofland van het online magazine BEDROCK in een vragenrubriek op de site. “Wie heeft er niet in bed, onder de douche of tijdens een saaie treinrit ineens gedacht: waar doe ik het eigenlijk voorBestaat God? Is er een lot? Of is alles los zand?” Zijn advies aan iedereen die met deze vragen bezig is? “Ga op zoek! Trakteer jezelf op een stoomcursus filosofie en begin daar.”

Tsja, zo kan iedereen wel een vragenrubriek schrijven. Want wat vindt Hofland eigenlijk zelf? Nou… hij is voorzichtig. “Het antwoord daarop is diep persoonlijk”, schrijft hij. “Ik zou me bezwaard voelen je mijn waarheid op te leggen.” Toch geeft Hofland wel wat mooie denkrichtingen. De volgende anekdote, bijvoorbeeld.

“Jaren geleden zat ik bij mijn huisarts voor een klein kwaaltje toen ik ineens tegen hem verzuchtte: ‘Dokter. Ik denk te veel na over het leven; waarom ik doe wat ik doe. Ik word er gek van’. Mijn huisarts grinnikte een beetje, vouwde zijn handen en sprak toen de vaderlijke woorden: ‘Wees blij dat je nadenkt over het leven, ook al frustreert het je. De meeste mensen leven hun leven zonder er bij stil te staan. Zij doen maar klakkeloos wat er van hen verwacht wordt en gaan uiteindelijk dood. Hoe zonde is dat?’” Wijze woorden van de huisarts. Nadenken over je bestaan kan tenslotte geen kwaad. Desondanks was de BEDROCK-redacteur nog niet heel erg geholpen met dit medicijn.

“Mensen die vergeten dat het leven vechten is, leven eigenlijk niet echt” (Simon Vinkenoog)

Zonder bedoeling kan je het niet fout doen

Een uitspraak van de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog hielp hem gelukkig wél op weg. Vinkenoog zei in een interview: “Mensen die vergeten dat het leven vechten is, leven eigenlijk niet echt. Je kunt pas leven als je weet wat je doet, wat je kan, wat je wil en wie je bent. En waarom: dat je toch een zeker gevoel of een zekere filosofie achter je daden hebt.”

Dat ook Albert Camus een rol speelt in Hoflands leven, is bijna onvermijdelijk. Je weet wel, die Franse filosoof/schrijver die ‘De mythe van Sisyphus’ schreef. Lees hier hoe dit boekje z’n sporen naliet in het leven van vrijdenker Anton van Hooff en voormalig directeur van De Rode Hoed, Ton van Brussel. Ook voor Tom Hofland is Camus een openbaring. “Het komt er op neer dat er geen ‘rede’ voor ons bestaan is, anders dan het bestaan zelf. Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar dit voelde voor mij als een bevrijding. Als er een bedoeling is, kun je het tenslotte ook fout doen, en dat kan nu niet!”

“Er zal altijd sprake zijn van een spirituele zoektocht”

Volgens BEDROCK-redacteur Tom Hofland is er niets wat ons overstijgt en heeft ons leven geen zin. Hij vindt dat positief: “Als er een bedoeling is, kun je het fout doen. Nu niet.”

Waarom leven we?

Dat klinkt als een waterdicht antwoord. Waarom leven we? Nou, zomaar. Niet dat het ‘zin’ heeft, ofzo. Dus doe maar iets, het is altijd goed. Behalve als je zelf vindt dat je het niet goed doet. Maar waarom zou je vinden dat je het niet goed doet, wanneer je het eigenlijk niet fout kunt doen? En zo wordt het toch weer ingewikkeld. Wat Hofland ook gewoon toegeeft. Hij betwijfelt of we ons bestaan ooit helemaal kunnen bevatten. Er zal altijd sprake zijn van een ‘spirituele zoektocht’, denkt hij. “Daarom zal ik de rest van mijn leven blijven lezen, blijven vragen en blijven praten over dit onderwerp.” Prima idee! En, Tom… mocht je tot interessante inzichten komen, wil je ze dan hier delen?

(Bron en meer lezen: BEDROCK)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

 1. Gertjan 12 februari 2018 at 22:18 - Reply

  Herkenbaar, die momenten waarop je gaat nadenken over grote vragen. In bed voordat je in slaap valt, onder de douche, in de trein of op andere stille momenten. Of tijdens een diep gesprek met een goede vriend. Zou het uiteindelijk niet zo zijn dat ieder mens – gelovig of niet – in zekere zin zelf zin moet geven aan zijn/haar leven? Een van ‘bovenaf’ gegeven zin moet uiteindelijk ook vorm krijgen (lees: zichtbaar worden) door en via mensen.

  • Merel 24 februari 2021 at 19:46 - Reply

   Waarom moet? Kun je die uitleggen waarom dit moet?…

 2. aloysia van sterkenburg 11 mei 2018 at 16:57 - Reply

  Iedereen zei altijd dat ik alles fout deed maar in feite heb ik het niet fout gedaan, lles is gewoon een leerschool op deze wereld in dit leven waar je kijkt naar wat je wel en niet kan en sommige mensen leven niet eens om hun gedachten te volgen en iets anders te doen en doen alles standaard zoals ze het van thuis mee kregen. Gelukkig dat ik hierin altijd vrij stond.

 3. rob 1 januari 2019 at 19:13 - Reply

  de reden dat ik mij af vraag waarom we leven is je wordt geboren je leert praten eten dit dat je gaat naar school tt je 18 of hoger je hebt diploma je werkt of je bent een zwerver of je bent een miljonair en van de ene dag op de andere ga je dood ik vindt dit gewoon bizzar je leeft oke maar opeens ga je dood wat heb je er dan aan gehad kanje alsje dood bent je nog dingen herinneren waarschijnlijk niet kanj nog zien enz. dit zijn de dingen die ik me toch afvraag dus is het nuttig genoeg dat mensen leven soms alswe toch doodgaan?

 4. MEL 17 februari 2019 at 12:30 - Reply

  Ik denk dat we leven om met anderen te delen. Elkaar liefde te laten zien. Altijd aardig te zijn zodat het hart op een goede manier word opgevuld met heerlijke liefdes energie. We zijn zielen, in een fysiek lichaam door mijn ervaring heen geleerd. We komen telkens weer terug dit de wereld te leren en proberen het geprogrammeerde systeem die ons allen van elkaar probeert te scheiden qua geloof en kleur. Weer te helen. We blijven hetzelfde van binnen. Geen kleur of geloof kan ons scheiden. Gewoon goed zijn voor jezelf. Je eigen hart volgen. Gezonde grenzen. Mensen lief hebben en je passie volgen. Mensen in een baan die werken met passie. Dat moet je hebben! ( tweelingziel ervaring gehad) het bestaat werkelijk. Ik denk dat we hier voor liefde zijn!

  • Bruno 11 mei 2021 at 22:44 - Reply

   Hoe kan je zweelingsziel vinden ,,?

  • Sanne 18 augustus 2022 at 18:47 - Reply

   Dit is herkenbaar ik denk er best vaak aan waarom moeten we alles waarom doe ik iets fout? Maar nog geen antwoord op gevonden. Best raar eigenlijk maar als je nadenkt over het ritme van het leven is dat eigenlijk best depri je word geboren je gaat naar school je gaat werken en je maakt een gezin gaat met pensioen en gaat dood en sommigen al eerder dan hun pensioen maar hebben we dan wel genoten van het leven waarvoor het eigenlijk nut heeft?
   Geen idee daarom ga ik nu proberen om niet in dit stuk te blijven maar doen wat ik wil dus als je hier ook aan denk aan het bestaan en heb geen zin in de moet dingen doe het niet want van wie moet je wie houd je tegen?👍

 5. Mel 17 februari 2019 at 12:34 - Reply

  God leeft door ons heen. We zijn allemaal Jezus. Als in de zin, kinderen van god vader universum. Alles is 1 geheel. We zijn energie. Wanneer je lief bent voor een ander is de ander lief voor jou. Maar dat begint bij jezelf. Liefdevolle gedachtes. Liefdevolle hart. Telkens shiften en gedachtes controleren. Het vraagt awareness. Consistente wakkerheid om te controleren of je nog goed doorstroomt of blokkades voelt elders in je lijf. Daarnaast zijn we creators. We creëren zelf het leven met behulp van vadertje universum. Het is puur geloven in de magische wonderen en positiviteit.

 6. Trui 14 maart 2019 at 19:54 - Reply

  AlS ons leven maar zo weinig voorstelt, waarom is zelfmoord plegen dan zoo’n schande?

  • Angela 24 juni 2019 at 03:18 - Reply

   Wie zegt dat het een schande is,? Maar mensen moeten gaan beseffen datje eigenlijk niets weten…wat is juist? Wat is verkeerd? Wie weet het! Laten we allemaal stoppen met te denken dat we het beter weten.

  • Lotgenoot 31 juli 2019 at 23:23 - Reply

   Het is geen schande maar wel zonde. Voor ons alle is de eind bestemming dood gaan. Ik denk dat dood gaan echt heel saai is… Het is waarschijnlijk net zoals voor je werd verwekt en geboren. Gewoon niks…
   Levend zijn is tenminste nog een beetje interessant. Hoe mooi of kut het ook mag zijn. Het gevoel om iets te kunnen voelen moet je intens van genieten. Het leven is echt super kort het is zonde om je piep kleine leven weg te gooien en de saaie dood te gemoed gaan. Alles is beter dan niks.

   Als ik een nieuw spel koop voor mijn playstation en ik verlies meerdere keren, dan gooi ik hem niet weg omdat het moeilijk is. Ik speel verder tot het me lukt.

   Sterk zijn

   • rebecca 20 oktober 2020 at 20:04 - Reply

    ja, je moet je wel heel hard oefenen om het leven altijd als een spel te kunnen blijven zien

 7. Joris 19 november 2019 at 10:28 - Reply

  Waarom leven we? Leven we om andere mensen op aarde te brengen. Zo ja, waarom leven die mensen dan? Om weer andere mensen op te laten groeien. Om voor voedsel te spelen voor roofdieren, of gewoon voor plezier. Wat hebben andere mensen dan aan plezier? Ze kunnen er geen brood mee bakken ofzo. Is iedereen dan gewoon nutteloos, het zijn allemaal vragen die je kan stellen en waar geen perfecte antwoorden op zijn.

  • Abder 21 september 2020 at 02:48 - Reply

   De enige antwoord is islam overgave aan Allah. Deze leven is maar tijdelijk, een test en je word beproefd met het goede en het slechte en daarna keren we terug naar hem. Het leven is veel te kort voor carrière aanzien en noem maar op. We zijn enkel geschapen om hem te aanbidden. Waar zijn onze voorouders? Als je sterft laat je alles achter en de dood kent geen jong en oud rijk arm.Zoek naar de waarheid met een zuivere intentie en je komt er wel. Dit wereldse is niet het leven het leven begint in het hiernamaals

   • rebecca 20 oktober 2020 at 20:06 - Reply

    een test voor wat? Waarom wordt er getest?

 8. Guus 29 december 2019 at 01:23 - Reply

  Dit is geen vraag voor een mens, maar voor de mensheid. Geen kleine antwoorden dus. Alle religies en ideologien hebben het loodje gelegd en de mensheid staat op het punt onsterfelijk te worden met robots en computers die het werk doen.

  De mens als gods gelijke? Waarom bestaan we eigenlijk? Een behoorlijke opgave zou ik zo zeggen. Meer weten? Of meedenken? Zie website.

 9. Ik 14 januari 2020 at 22:01 - Reply

  Mensen zouden niet moeten bestaan. Kijk om je heen wat de mens met deze ooit zo mooie planeet heeft gedaan de dieren daarentegen zouden in een perfecte balans zijn, maar de mens moet zich zoals altijd er weer mee bemoeien! Kortom de aarde en alle dieren zouden veel beter af zijn zonder mensen

 10. Roël 16 januari 2020 at 17:41 - Reply

  De mensheid is door toevalligheden ontstaan en heeft totaal geen zin. Er zijn vele verhalen over God of grotere/hogere machten, geesten en zielen die in het hiernamaals verder leven, maar die verhalen zijn allemaal geboren uit angst. Want waarom zouden we verder leven als alleen een ziel of geest? Er is niets in het oneindige heelal wat ook maar enige nut heeft. Maar we zijn er nu eenmaal, dus maak het zo leuk mogelijk.

  • Vincent Mast 13 februari 2020 at 05:32 - Reply

   De essentie van het leven? Dit is de grote vraag sinds den beginne van de mensheid.

   Van alle godsdiensten/geloven heeft niemand de waarheid in pacht. Het verschil tussen godsdiensten/geloven heeft miljoenen mensen hun levens gekost tijdens religieuse oorlogen over de eeuwen heen. In onze zoektocht naar de essentie van het keven zijn wij niet altijd even tolerant geweest ten opzichte van anders denkenden. We zijn gewoon een zeer agressieve primaat die boven aan de “food chain” wil staan…. zo lang wij deze realiteit ontkennen dan ontkennen wij onze essentie

   Hoenkaboenka,
   V.

 11. Marianne 15 februari 2020 at 19:29 - Reply

  Wat ik geloof is dat we mogen leren ons te verbinden met elkaar… hou van een ander als jezelf, en het grote geheel boven alles. De natuur bomen, planten, vogels, dieren, en je medemens.

  Alle religies hebben een waarheid in zich, maar wel een beperkte waarheid in het vermogen wat zij hebben ervaren. Als mensen weer zouden samenwerken en zonder oordeel naar elkaar en elkaars geloof zouden kijken, dan staan mensen open om ook het totaal plaatje te zien.

  Je zal zien dat het paradijs eigenlijk al op aarde is, alleen wil je de schoonheid ook zien? Durf jij te voelen, je ware zelf te laten zien?

  Hoe meer je ziet, ontdekt, voelt, verbindt met alles wat er is. Hoe meer je de rust, schoonheid, en de eenvoud van het leven zal ervaren.

  We denken zoveel, dat lijdt ons af. Alle negatieve berichten verspreiden zich zo snel en dat beinvloed de mensen in wat ze doen. Veel mensen reageren door de invloeden juist uit angst.
  Leven vanuit angst en onzekerheid maakt dat je leeft op een automatische piloot, je handeld naar dat wat van je verwacht wordt.

  Oerinstincten zoals je gevoel en intuitie kunnen daarintegen weer heel wat anders aangeven. Leer je daar naar te luisteren, dan zal er een nieuwe wereld voor je open gaan. Je persoonlijke ontwikkeling zal zich steeds sneller ontwikkelen, en je zal meer en meer verbonden zijn met alles om je heen, zowel mensen als de natuur.

  Liefde heeft een hoge trillingsfrequentie, angst een lage trillingfrequentie. De aarde heeft ook een trillingsfrequentie deze is de laatste jaren verhoogt. Alles wat op aarde leeft zal langzaam meegaan in deze frequentie… Meer verbinding, door liefde en bewustwording. Daar is het nu de tijd voor.

  Bij grote vragen zoals, waarom leven we eigenlijk? Breng de vraag naar jezelf terug, want dat heb je in je macht. Waarom leef ik? Wat wil ik met mijn leven en wat kan ik er aandoen om zo’n gelukkig en mooi leven te leiden, zodat ik op mijn sterfbed kan zeggen. Ik heb genoten, ik ben gelukkig, ik heb een mooi leven gehad en laat een mooi stukje wereld achter voor mijn kinderen…

  Dan is het tijd om te gaan.
  Tijd om op te gaan in de alles.
  Alles is 1…

  • JENNINE DE KIMPE 23 maart 2020 at 23:54 - Reply

   Dit is prachtig ik kan het niet beter zeggen Marianne

   • joep de vries 26 maart 2020 at 12:19 - Reply

    Zo vet allemaal joh!

  • Patrick 30 juli 2022 at 04:46 - Reply

   Dit is mooi geschreven! Zo denk ik en voel ik het ook. De waarheid, de antwoorden op grote vragen zit hem niet in een collectief, maar in ieder persoonlijk. Dit is ook waarom een geloof en dan bedoel ik collectief geloof, zoveel schade aan kan richten. Zeker als je prefereert dat jij de waarheid in pacht hebt en niet meer ziet dat de waarheid voor ieder uniek meer is. De waarheid is gebaseerd inderdaad op liefde. Voelt het voor jou goed, maakt het je warm en blij? Juist, dan is dat de waarheid. In verbinding staan met jezelf en alles wat er is (Omniversum) dat is het doel van het leven mijn inziens en deze op jouw eigen manier met liefde inkleuren (creëren). Helaas reageren we te veel vanuit angst. We schaden de ander, omdat hij/zij een andere waarheid (andere kleurtjes gebruikt), zoals vernietigen en oorlogen. Deze zijn lauter gebaseerd op angst, en onzekerheid in jezelf. Want deze dingen doe je niet als je liefde hebt voor jezelf en het Omniversum. Als je weet dat we allemaal één zijn en elkaar allemaal nodig hebben (alles in het leven is één) zal je nooit meer kwaad willen doen, omdat je bewust bent, dat je uiteindelijk jezelf vernietigd. Het opmerkelijke is, dat helaas nog steeds weinig mensen op deze wereld bewust zijn van het feit, dat wanneer iemand een andere werkelijkheid heeft (andere kleuren gebruikt), dit nooit of te nimmer jouw eigen waarheid zal schaden! We hebben allemaal de vrijheid in ons om onze waarheid in te kleuren. Het probleem begint pas als we hierin gaan twijfelen. Wellicht een openbaring, iedereen heeft eigen kleurstiften/potloden of wat dan ook mee gekregen bij de geboorte en mag deze zelf gebruiken. Pas deze toe met liefde en kleur zoals het fijn en goed voelt, dan heb je jouw levensdoel en mag jezelf antwoorden op alle levensvragen. En ja, weet u wat nu zo geweldig is: u bent echt vrij om te kleuren en vrij om zelf het antwoord te geven!

   Leef om lief te hebben, te houden van jezelf en de wereld om je heen en sta ten alle tijden in liefdevolle verbinding met alles (het leven / Omniversum)

   Liefst Patrick

 12. Guus van der Werf 13 juli 2020 at 01:35 - Reply

  Het duurt niet lang meer en de meeste mensen zullen leven als pensionado. Eindeloos lang, terwijl computers en robots het werk doen. En dan komt voor alle intelligente mensen die zijn/haar hersenen niet hebben laten amputeren of zich dood vervelen vanzelf de vraag.

  En dan zijn helaas alle religies, wetenschap, en ideologieën verstomd. Werk aan de winkel dus… Geen flauwekul verzinsels. Geen privé ideetjes. Waar gaat het om?

 13. Gre 3 april 2021 at 02:03 - Reply

  Wat een kut antwoord. Als je het spiritueel bekijkt zijn wij hier om via verschillende levens te leren hoe het niet moet. En als we dan uiteindelijk doorhebben dat we moeten doorgaan totdat we een liefdevol wezen zijn dan mogen we stoppen. Maar, en dat is een grote maar, we komen uit een bron of zo. Daar zaten we goed. Totdat besloten werd dat we lessen moesten leren om daarna weer terug te keren naar diezelfde bron. Dus vertel mij nou maar eens waarom. Volgens mij weet niemand het.

  • G.H. van der Werf 6 april 2022 at 01:23 - Reply

   Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we bestaan om lesjes te leren. Een zinsel van ver. Verzinsel dus. Wie weet of trans humansten gelijk hebben door te denken dat we uit het niets zijn ontstaan. Bestaan uit materie dat eeuwig vervalt met bewustzijn waar niemand van weet wat het is. Dat allemaal om van het universum een gigantische computer te maken. (Ook daar twijfel ik aan. :-)) Ik vind het jammer dat er weinigen het lef hebben daarover te denken. Uiteindelijk is quantum mechanica of de atoombom ook niet het werk van een enkeling.