Geschreven door Redactie / 

12 februari 2018 / 

Waarom leven we eigenlijk?

Waarom leven we eigenlijk? Die vraag raakt bij velen een gevoelige snaar, schrijft redacteur Tom Hofland van het online magazine BEDROCK in een vragenrubriek op de site. “Wie heeft er niet in bed, onder de douche of tijdens een saaie treinrit ineens gedacht: waar doe ik het eigenlijk voorBestaat God? Is er een lot? Of is alles los zand?” Zijn advies aan iedereen die met deze vragen bezig is? “Ga op zoek! Trakteer jezelf op een stoomcursus filosofie en begin daar.”

Tsja, zo kan iedereen wel een vragenrubriek schrijven. Want wat vindt Hofland eigenlijk zelf? Nou… hij is voorzichtig. “Het antwoord daarop is diep persoonlijk”, schrijft hij. “Ik zou me bezwaard voelen je mijn waarheid op te leggen.” Toch geeft Hofland wel wat mooie denkrichtingen. De volgende anekdote, bijvoorbeeld.

“Jaren geleden zat ik bij mijn huisarts voor een klein kwaaltje toen ik ineens tegen hem verzuchtte: ‘Dokter. Ik denk te veel na over het leven; waarom ik doe wat ik doe. Ik word er gek van’. Mijn huisarts grinnikte een beetje, vouwde zijn handen en sprak toen de vaderlijke woorden: ‘Wees blij dat je nadenkt over het leven, ook al frustreert het je. De meeste mensen leven hun leven zonder er bij stil te staan. Zij doen maar klakkeloos wat er van hen verwacht wordt en gaan uiteindelijk dood. Hoe zonde is dat?’” Wijze woorden van de huisarts. Nadenken over je bestaan kan tenslotte geen kwaad. Desondanks was de BEDROCK-redacteur nog niet heel erg geholpen met dit medicijn.

“Mensen die vergeten dat het leven vechten is, leven eigenlijk niet echt” (Simon Vinkenoog)

Zonder bedoeling kan je het niet fout doen

Een uitspraak van de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog hielp hem gelukkig wél op weg. Vinkenoog zei in een interview: “Mensen die vergeten dat het leven vechten is, leven eigenlijk niet echt. Je kunt pas leven als je weet wat je doet, wat je kan, wat je wil en wie je bent. En waarom: dat je toch een zeker gevoel of een zekere filosofie achter je daden hebt.”

Dat ook Albert Camus een rol speelt in Hoflands leven, is bijna onvermijdelijk. Je weet wel, die Franse filosoof/schrijver die ‘De mythe van Sisyphus’ schreef. Lees hier hoe dit boekje z’n sporen naliet in het leven van vrijdenker Anton van Hooff en voormalig directeur van De Rode Hoed, Ton van Brussel. Ook voor Tom Hofland is Camus een openbaring. “Het komt er op neer dat er geen ‘rede’ voor ons bestaan is, anders dan het bestaan zelf. Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar dit voelde voor mij als een bevrijding. Als er een bedoeling is, kun je het tenslotte ook fout doen, en dat kan nu niet!”

“Er zal altijd sprake zijn van een spirituele zoektocht”

Volgens BEDROCK-redacteur Tom Hofland is er niets wat ons overstijgt en heeft ons leven geen zin. Hij vindt dat positief: “Als er een bedoeling is, kun je het fout doen. Nu niet.”

Waarom leven we?

Dat klinkt als een waterdicht antwoord. Waarom leven we? Nou, zomaar. Niet dat het ‘zin’ heeft, ofzo. Dus doe maar iets, het is altijd goed. Behalve als je zelf vindt dat je het niet goed doet. Maar waarom zou je vinden dat je het niet goed doet, wanneer je het eigenlijk niet fout kunt doen? En zo wordt het toch weer ingewikkeld. Wat Hofland ook gewoon toegeeft. Hij betwijfelt of we ons bestaan ooit helemaal kunnen bevatten. Er zal altijd sprake zijn van een ‘spirituele zoektocht’, denkt hij. “Daarom zal ik de rest van mijn leven blijven lezen, blijven vragen en blijven praten over dit onderwerp.” Prima idee! En, Tom… mocht je tot interessante inzichten komen, wil je ze dan hier delen?

(Bron en meer lezen: BEDROCK)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

 1. Gertjan 12 februari 2018 at 22:18 - Reply

  Herkenbaar, die momenten waarop je gaat nadenken over grote vragen. In bed voordat je in slaap valt, onder de douche, in de trein of op andere stille momenten. Of tijdens een diep gesprek met een goede vriend. Zou het uiteindelijk niet zo zijn dat ieder mens – gelovig of niet – in zekere zin zelf zin moet geven aan zijn/haar leven? Een van ‘bovenaf’ gegeven zin moet uiteindelijk ook vorm krijgen (lees: zichtbaar worden) door en via mensen.

  • Merel 24 februari 2021 at 19:46 - Reply

   Waarom moet? Kun je die uitleggen waarom dit moet?…

 2. aloysia van sterkenburg 11 mei 2018 at 16:57 - Reply

  Iedereen zei altijd dat ik alles fout deed maar in feite heb ik het niet fout gedaan, lles is gewoon een leerschool op deze wereld in dit leven waar je kijkt naar wat je wel en niet kan en sommige mensen leven niet eens om hun gedachten te volgen en iets anders te doen en doen alles standaard zoals ze het van thuis mee kregen. Gelukkig dat ik hierin altijd vrij stond.

 3. rob 1 januari 2019 at 19:13 - Reply

  de reden dat ik mij af vraag waarom we leven is je wordt geboren je leert praten eten dit dat je gaat naar school tt je 18 of hoger je hebt diploma je werkt of je bent een zwerver of je bent een miljonair en van de ene dag op de andere ga je dood ik vindt dit gewoon bizzar je leeft oke maar opeens ga je dood wat heb je er dan aan gehad kanje alsje dood bent je nog dingen herinneren waarschijnlijk niet kanj nog zien enz. dit zijn de dingen die ik me toch afvraag dus is het nuttig genoeg dat mensen leven soms alswe toch doodgaan?

 4. MEL 17 februari 2019 at 12:30 - Reply

  Ik denk dat we leven om met anderen te delen. Elkaar liefde te laten zien. Altijd aardig te zijn zodat het hart op een goede manier word opgevuld met heerlijke liefdes energie. We zijn zielen, in een fysiek lichaam door mijn ervaring heen geleerd. We komen telkens weer terug dit de wereld te leren en proberen het geprogrammeerde systeem die ons allen van elkaar probeert te scheiden qua geloof en kleur. Weer te helen. We blijven hetzelfde van binnen. Geen kleur of geloof kan ons scheiden. Gewoon goed zijn voor jezelf. Je eigen hart volgen. Gezonde grenzen. Mensen lief hebben en je passie volgen. Mensen in een baan die werken met passie. Dat moet je hebben! ( tweelingziel ervaring gehad) het bestaat werkelijk. Ik denk dat we hier voor liefde zijn!

  • Bruno 11 mei 2021 at 22:44 - Reply

   Hoe kan je zweelingsziel vinden ,,?

  • Sanne 18 augustus 2022 at 18:47 - Reply

   Dit is herkenbaar ik denk er best vaak aan waarom moeten we alles waarom doe ik iets fout? Maar nog geen antwoord op gevonden. Best raar eigenlijk maar als je nadenkt over het ritme van het leven is dat eigenlijk best depri je word geboren je gaat naar school je gaat werken en je maakt een gezin gaat met pensioen en gaat dood en sommigen al eerder dan hun pensioen maar hebben we dan wel genoten van het leven waarvoor het eigenlijk nut heeft?
   Geen idee daarom ga ik nu proberen om niet in dit stuk te blijven maar doen wat ik wil dus als je hier ook aan denk aan het bestaan en heb geen zin in de moet dingen doe het niet want van wie moet je wie houd je tegen?👍

 5. Mel 17 februari 2019 at 12:34 - Reply

  God leeft door ons heen. We zijn allemaal Jezus. Als in de zin, kinderen van god vader universum. Alles is 1 geheel. We zijn energie. Wanneer je lief bent voor een ander is de ander lief voor jou. Maar dat begint bij jezelf. Liefdevolle gedachtes. Liefdevolle hart. Telkens shiften en gedachtes controleren. Het vraagt awareness. Consistente wakkerheid om te controleren of je nog goed doorstroomt of blokkades voelt elders in je lijf. Daarnaast zijn we creators. We creëren zelf het leven met behulp van vadertje universum. Het is puur geloven in de magische wonderen en positiviteit.

  • Onbekend 22 september 2023 at 15:30 - Reply

   ‘Wanneer je lief bent voor een ander is de ander lief voor jou.’, Dit klopt dus echt niet. Je kan nog zo lief zijn voor een ander, maar als die ander wordt voort gedreven door trots (en dergelijke), dan gaat lief zijn niet altijd helpen.

 6. Trui 14 maart 2019 at 19:54 - Reply

  AlS ons leven maar zo weinig voorstelt, waarom is zelfmoord plegen dan zoo’n schande?

  • Angela 24 juni 2019 at 03:18 - Reply

   Wie zegt dat het een schande is,? Maar mensen moeten gaan beseffen datje eigenlijk niets weten…wat is juist? Wat is verkeerd? Wie weet het! Laten we allemaal stoppen met te denken dat we het beter weten.

  • Lotgenoot 31 juli 2019 at 23:23 - Reply

   Het is geen schande maar wel zonde. Voor ons alle is de eind bestemming dood gaan. Ik denk dat dood gaan echt heel saai is… Het is waarschijnlijk net zoals voor je werd verwekt en geboren. Gewoon niks…
   Levend zijn is tenminste nog een beetje interessant. Hoe mooi of kut het ook mag zijn. Het gevoel om iets te kunnen voelen moet je intens van genieten. Het leven is echt super kort het is zonde om je piep kleine leven weg te gooien en de saaie dood te gemoed gaan. Alles is beter dan niks.

   Als ik een nieuw spel koop voor mijn playstation en ik verlies meerdere keren, dan gooi ik hem niet weg omdat het moeilijk is. Ik speel verder tot het me lukt.

   Sterk zijn

   • rebecca 20 oktober 2020 at 20:04 - Reply

    ja, je moet je wel heel hard oefenen om het leven altijd als een spel te kunnen blijven zien

   • Aimée 26 november 2022 at 20:20 - Reply

    De dood is juist heel mooi. Het maakt ruimte voor vernieuwing, evolutie en nieuw leven.

    En als het leven heel belangrijk is, waarom is de natuur dan zo hard? En waarom gaan er dan iedere dag zoveel mensen en dieren dood?

    Ik denk dat het leven niet zo veel voorstelt. Dat er iets groters is en dat ons leven daar maar een klein onderdeel van is.

  • Onbekend 22 september 2023 at 15:33 - Reply

   Wie zegt dat het een schande is. Naja, sommige christenen zeggen dat…..
   Als iemand zelfmoord wilt plegen, ik raad het hem niet aan, maar altijd eigen keus.
   Het wordt soms een schande genoemd, omdat je er iemand mee kan kwetsen/pijn doen. Omdat het volgens geloofsopvattingen niet kan. Maar ja, ieder zijn ding. Als iemand het wilt, tis zonde, maar eigen keus.

 7. Joris 19 november 2019 at 10:28 - Reply

  Waarom leven we? Leven we om andere mensen op aarde te brengen. Zo ja, waarom leven die mensen dan? Om weer andere mensen op te laten groeien. Om voor voedsel te spelen voor roofdieren, of gewoon voor plezier. Wat hebben andere mensen dan aan plezier? Ze kunnen er geen brood mee bakken ofzo. Is iedereen dan gewoon nutteloos, het zijn allemaal vragen die je kan stellen en waar geen perfecte antwoorden op zijn.

  • Abder 21 september 2020 at 02:48 - Reply

   De enige antwoord is islam overgave aan Allah. Deze leven is maar tijdelijk, een test en je word beproefd met het goede en het slechte en daarna keren we terug naar hem. Het leven is veel te kort voor carrière aanzien en noem maar op. We zijn enkel geschapen om hem te aanbidden. Waar zijn onze voorouders? Als je sterft laat je alles achter en de dood kent geen jong en oud rijk arm.Zoek naar de waarheid met een zuivere intentie en je komt er wel. Dit wereldse is niet het leven het leven begint in het hiernamaals

   • rebecca 20 oktober 2020 at 20:06 - Reply

    een test voor wat? Waarom wordt er getest?

 8. Guus 29 december 2019 at 01:23 - Reply

  Dit is geen vraag voor een mens, maar voor de mensheid. Geen kleine antwoorden dus. Alle religies en ideologien hebben het loodje gelegd en de mensheid staat op het punt onsterfelijk te worden met robots en computers die het werk doen.

  De mens als gods gelijke? Waarom bestaan we eigenlijk? Een behoorlijke opgave zou ik zo zeggen. Meer weten? Of meedenken? Zie website.

 9. Ik 14 januari 2020 at 22:01 - Reply

  Mensen zouden niet moeten bestaan. Kijk om je heen wat de mens met deze ooit zo mooie planeet heeft gedaan de dieren daarentegen zouden in een perfecte balans zijn, maar de mens moet zich zoals altijd er weer mee bemoeien! Kortom de aarde en alle dieren zouden veel beter af zijn zonder mensen

 10. Roël 16 januari 2020 at 17:41 - Reply

  De mensheid is door toevalligheden ontstaan en heeft totaal geen zin. Er zijn vele verhalen over God of grotere/hogere machten, geesten en zielen die in het hiernamaals verder leven, maar die verhalen zijn allemaal geboren uit angst. Want waarom zouden we verder leven als alleen een ziel of geest? Er is niets in het oneindige heelal wat ook maar enige nut heeft. Maar we zijn er nu eenmaal, dus maak het zo leuk mogelijk.

  • Vincent Mast 13 februari 2020 at 05:32 - Reply

   De essentie van het leven? Dit is de grote vraag sinds den beginne van de mensheid.

   Van alle godsdiensten/geloven heeft niemand de waarheid in pacht. Het verschil tussen godsdiensten/geloven heeft miljoenen mensen hun levens gekost tijdens religieuse oorlogen over de eeuwen heen. In onze zoektocht naar de essentie van het keven zijn wij niet altijd even tolerant geweest ten opzichte van anders denkenden. We zijn gewoon een zeer agressieve primaat die boven aan de “food chain” wil staan…. zo lang wij deze realiteit ontkennen dan ontkennen wij onze essentie

   Hoenkaboenka,
   V.

 11. Marianne 15 februari 2020 at 19:29 - Reply

  Wat ik geloof is dat we mogen leren ons te verbinden met elkaar… hou van een ander als jezelf, en het grote geheel boven alles. De natuur bomen, planten, vogels, dieren, en je medemens.

  Alle religies hebben een waarheid in zich, maar wel een beperkte waarheid in het vermogen wat zij hebben ervaren. Als mensen weer zouden samenwerken en zonder oordeel naar elkaar en elkaars geloof zouden kijken, dan staan mensen open om ook het totaal plaatje te zien.

  Je zal zien dat het paradijs eigenlijk al op aarde is, alleen wil je de schoonheid ook zien? Durf jij te voelen, je ware zelf te laten zien?

  Hoe meer je ziet, ontdekt, voelt, verbindt met alles wat er is. Hoe meer je de rust, schoonheid, en de eenvoud van het leven zal ervaren.

  We denken zoveel, dat lijdt ons af. Alle negatieve berichten verspreiden zich zo snel en dat beinvloed de mensen in wat ze doen. Veel mensen reageren door de invloeden juist uit angst.
  Leven vanuit angst en onzekerheid maakt dat je leeft op een automatische piloot, je handeld naar dat wat van je verwacht wordt.

  Oerinstincten zoals je gevoel en intuitie kunnen daarintegen weer heel wat anders aangeven. Leer je daar naar te luisteren, dan zal er een nieuwe wereld voor je open gaan. Je persoonlijke ontwikkeling zal zich steeds sneller ontwikkelen, en je zal meer en meer verbonden zijn met alles om je heen, zowel mensen als de natuur.

  Liefde heeft een hoge trillingsfrequentie, angst een lage trillingfrequentie. De aarde heeft ook een trillingsfrequentie deze is de laatste jaren verhoogt. Alles wat op aarde leeft zal langzaam meegaan in deze frequentie… Meer verbinding, door liefde en bewustwording. Daar is het nu de tijd voor.

  Bij grote vragen zoals, waarom leven we eigenlijk? Breng de vraag naar jezelf terug, want dat heb je in je macht. Waarom leef ik? Wat wil ik met mijn leven en wat kan ik er aandoen om zo’n gelukkig en mooi leven te leiden, zodat ik op mijn sterfbed kan zeggen. Ik heb genoten, ik ben gelukkig, ik heb een mooi leven gehad en laat een mooi stukje wereld achter voor mijn kinderen…

  Dan is het tijd om te gaan.
  Tijd om op te gaan in de alles.
  Alles is 1…

  • JENNINE DE KIMPE 23 maart 2020 at 23:54 - Reply

   Dit is prachtig ik kan het niet beter zeggen Marianne

   • joep de vries 26 maart 2020 at 12:19 - Reply

    Zo vet allemaal joh!

  • Patrick 30 juli 2022 at 04:46 - Reply

   Dit is mooi geschreven! Zo denk ik en voel ik het ook. De waarheid, de antwoorden op grote vragen zit hem niet in een collectief, maar in ieder persoonlijk. Dit is ook waarom een geloof en dan bedoel ik collectief geloof, zoveel schade aan kan richten. Zeker als je prefereert dat jij de waarheid in pacht hebt en niet meer ziet dat de waarheid voor ieder uniek meer is. De waarheid is gebaseerd inderdaad op liefde. Voelt het voor jou goed, maakt het je warm en blij? Juist, dan is dat de waarheid. In verbinding staan met jezelf en alles wat er is (Omniversum) dat is het doel van het leven mijn inziens en deze op jouw eigen manier met liefde inkleuren (creëren). Helaas reageren we te veel vanuit angst. We schaden de ander, omdat hij/zij een andere waarheid (andere kleurtjes gebruikt), zoals vernietigen en oorlogen. Deze zijn lauter gebaseerd op angst, en onzekerheid in jezelf. Want deze dingen doe je niet als je liefde hebt voor jezelf en het Omniversum. Als je weet dat we allemaal één zijn en elkaar allemaal nodig hebben (alles in het leven is één) zal je nooit meer kwaad willen doen, omdat je bewust bent, dat je uiteindelijk jezelf vernietigd. Het opmerkelijke is, dat helaas nog steeds weinig mensen op deze wereld bewust zijn van het feit, dat wanneer iemand een andere werkelijkheid heeft (andere kleuren gebruikt), dit nooit of te nimmer jouw eigen waarheid zal schaden! We hebben allemaal de vrijheid in ons om onze waarheid in te kleuren. Het probleem begint pas als we hierin gaan twijfelen. Wellicht een openbaring, iedereen heeft eigen kleurstiften/potloden of wat dan ook mee gekregen bij de geboorte en mag deze zelf gebruiken. Pas deze toe met liefde en kleur zoals het fijn en goed voelt, dan heb je jouw levensdoel en mag jezelf antwoorden op alle levensvragen. En ja, weet u wat nu zo geweldig is: u bent echt vrij om te kleuren en vrij om zelf het antwoord te geven!

   Leef om lief te hebben, te houden van jezelf en de wereld om je heen en sta ten alle tijden in liefdevolle verbinding met alles (het leven / Omniversum)

   Liefst Patrick

 12. Guus van der Werf 13 juli 2020 at 01:35 - Reply

  Het duurt niet lang meer en de meeste mensen zullen leven als pensionado. Eindeloos lang, terwijl computers en robots het werk doen. En dan komt voor alle intelligente mensen die zijn/haar hersenen niet hebben laten amputeren of zich dood vervelen vanzelf de vraag.

  En dan zijn helaas alle religies, wetenschap, en ideologieën verstomd. Werk aan de winkel dus… Geen flauwekul verzinsels. Geen privé ideetjes. Waar gaat het om?

 13. Gre 3 april 2021 at 02:03 - Reply

  Wat een kut antwoord. Als je het spiritueel bekijkt zijn wij hier om via verschillende levens te leren hoe het niet moet. En als we dan uiteindelijk doorhebben dat we moeten doorgaan totdat we een liefdevol wezen zijn dan mogen we stoppen. Maar, en dat is een grote maar, we komen uit een bron of zo. Daar zaten we goed. Totdat besloten werd dat we lessen moesten leren om daarna weer terug te keren naar diezelfde bron. Dus vertel mij nou maar eens waarom. Volgens mij weet niemand het.

  • G.H. van der Werf 6 april 2022 at 01:23 - Reply

   Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we bestaan om lesjes te leren. Een zinsel van ver. Verzinsel dus. Wie weet of trans humansten gelijk hebben door te denken dat we uit het niets zijn ontstaan. Bestaan uit materie dat eeuwig vervalt met bewustzijn waar niemand van weet wat het is. Dat allemaal om van het universum een gigantische computer te maken. (Ook daar twijfel ik aan. :-)) Ik vind het jammer dat er weinigen het lef hebben daarover te denken. Uiteindelijk is quantum mechanica of de atoombom ook niet het werk van een enkeling.

 14. Jolanda 14 december 2022 at 21:06 - Reply

  De grote levensvragen. Wie van ons stelde ze niet. Ik zie mijzelf niet als mens maar eerder als een Hoopje energie wat hier op deze planeet tijdelijk moet verblijven,voor alleer ik verder mag naar dat waar ik al sinds mijn vroege jeugd naar verlang. De andere kant. Ik wist dat er meer was toen ik op mijn 10 de mijn eerste spontane uittredingen had. Niet wetende wat het was op die leeftijd,wist ik toen wel al,dus dat is er later. In astrale toestand verkeren als kind was eerst beangstigend,daarna zo rustgevend. De ervaring van een allesomvattende liefde heeft mijn verdere leven bepaalde,hoe ik leef,met mensen,en dieren omga,en met de omgeving. Ik zie mensen allemaal sinds toen als stokjes energie die hier net als ik tijdelijk moeten verblijven. De aarde is onze school,om te leren,als je ervoor open staat en verder kijkt dan wat alleen je ogen kunnen zien,zie je misschien net als ik de mensen en dingen in een andere kleur,of vorm,niet alleen waarnemen met je zintuigen maar met iets wat ik hier onmogelijk kan uitleggen. Maar ik ben blij dat ik op mijn 58 jaar nu kan zeggen dat ik nog steeds uittreed,soms spontaan,maar ik heb mij erin verder en kan het nu ook zelf laten gebeuren. Zalig gewoon. Het fijnste gevoel dat ik als mens ooit heb meegemaakt,hier kan niets tegen op. Ik ben dan ook niet bang om dood te gaan,want ik weet nu dat er meer is tussen Hemel en aard, en ik verheug mij enorm erop om ooit voorgoed in de astrale omgeving te mogen verblijven.

 15. Mien 25 december 2022 at 14:41 - Reply

  Een vraag die dagelijks, erg vaak door mijn hoofd blijft spoken, waarom leven we. Het idee dat het leven onzin is, staat mij juist enorm tegen. Ik besta liever niet dan dat ik moet bestaan om te bestaan.

 16. Klaas Schaatsbergen 9 januari 2023 at 13:59 - Reply

  WAT WIL DE MENS EIGENLIJK?

  Een analyse:
  We weten dankzij de wetenschap, dat wij uit sterrenstof zijn voortgekomen en weer tot sterrenstof zullen overgaan. Het is zacht gezegd een verontrustend besef. Ik denk dus ik ben, botst met de tegenhanger, ik ben dus ik sterf.
  Als een van onze geliefden een probleem heeft, doen we er “alles” aan om het op te lossen of te verzachten.
  Dan lijkt het mij logisch, dat wij er “alles” aan doen aan bescherming en beheer van ons huis. (De aarde) en haar bewoners. (Mensen, dieren, enz.)
  De planeet aarde is een stofje dat in een zonnestraal zweeft, is een vergankelijk blosje in een heerlijke kosmos, die uiteindelijk onvruchtbaar zal zijn. Stofjes veraf of dichtbij, dansen niet langer in zonnestralen dan een ogenblik. Toch hebben wij hier op aarde ons korte ogenblik voorzien van verbazingwekkende blijken van macht, creativiteitten vindingrijkheid, doordat elke generatie voortbouwt op de prestaties van haar voorgangers, op zoek naar duidelijkheid over hoe het allemaal is ontstaan, op jacht naar de samenhang in waar het allemaal naartoe gaat, verlangend naar een antwoord op waarom het ertoe doet.
  Wat is er nodig? Ik noem een aantal van de vele problemen die om een oplossing schreeuwen!
  In 11 jaar van 7 naar 8 miljard wereldburgers. In dit tempo zou dat over 100 jaar 27 miljard zijn. Voor die tijd is door klimaatverandering het bewoonbaar oppervlak sterk verkleind. Door ruimte- en voedseltekorten ontstaan volksverhuizingen en oorlogen. Diplomatie, mededogen, naastenliefde, beschaving worden dan opgeofferd aan primitieve overlevingsdrang. Over stikstof en CO2 maakt dan niemand zich meer druk. Wordt het voor de wereldleiders geen tijd om aan geboortebeperking prioriteit te geven boven alle andere thema’s? (Bijvoorbeeld: kinderbijslag stopt na 2 kinderen per vrouw)
  Ontbossing, overbevissing, luchtvervuiling, grondvervuiling, watervervuiling.
  Verbieden van oorlogen, massavernietigingswapens onder controle VN, gelijke behandeling van mannen en vrouwen, ook salariëring, verbieden huidige slavernij en kinderarbeid, zoek wetenschappelijk uit wat ufo’s en uso’s zijn en van wie ze zijn. Langzaam maar zeker doorbreekt het Pentagon taboe rond ufo’sen uso’s. Haim Eshed stond dertig jaar lang aan het hoofd van het ruimteprogramma van het Israëlische ministerie van Defensie. In december 2020 gaf de generaal op rust een ongelooflijk interview in de Israëlische pers. Hij beweerde dat aliens bestaan, maar dat de mensheid nog niet klaar is om ze te accepteren. De meest fascinerende getuigenis is van Paul Hellyer, voormalig Canadees minister van Defensie. Hij verklaarde dat Amerika bewust niet vertelt dat er contact met aliens is. De voormalige president van de Verenigde Staten Dwight D. Eisenhower heeft drie keer een geheime bespreking gehad met buitenaardse wezens.

  Het aantal zaadcellen in sperma is in minder dan 50 jaar met 62 procent gedaald, melden Israëlische onderzoekers. Volgens de wetenschappers gaan alle alarmbellen af over mannelijke vruchtbaarheid en de mannelijke gezondheid in het algemeen. „We hebben een serieus probleem dat het voortbestaan van de mensheid in gevaar kan brengen.” Wat gaan we doen aan biodiversiteit?
  In kaart brengen van alle banen van astroïdes, meteorieten en kometen en oplossingen testen om een botsing met de aarde te voorkomen, lichtpuntje: de NASA heeft met succes een kleine astroïde van koers kunnen veranderen. Op zoek naar bewoonbare planeten om onze soort veilig te stellen, er zijn miljarden planeten in ons heelal en inmiddels meer dan 5000 ontdekt.
  Als alle mensen op aarde leven als de gemiddelde Nederlander zijn er 3 ½ aardes voor nodig De mensheid heeft alle grondstoffen die de aarde in een jaar kan leveren, voor 2022 al uit de grond gehaald op 28 juli! En het aantal mensen neemt nog steeds toe. Consuminderen dus!
  Er zijn meer dan 4.000 verschillende religies die de aarde bedekken en een aanzienlijk hoeveelheid sektes. En allen denken dat zij de waarheid in pacht hebben.
  Waar de ruimte lang een plek van verwondering is gebleven, een eindeloze lege ruimte, is het er net zo’n troep aan het worden als hier beneden. Een plaats waar hebzucht en macht om voorrang vechten. De ’space race’ uit de tijd van Joeri Gagarin en de Apollo-landing is er kinderspel bij. Het zijn nu militairen en miljardairs die tussen de sterren een positie veilig willen stellen. Ze jagen op grondstoffen en dromen van een militaire basis op de maan en zelfs Mars, of dat nu realistisch is of niet. Meer gedreven door bitcoin en dollar, dan door de grandeur van de kosmos.
  Als wij zo lang mogelijk willen blijven leven en overleven zullen wij direct in actie moeten komen, ongeacht of we religieus, apostolisch, vrijzinnig of atheïst zijn. Wat gaan wij doen? We zijn met 8 miljard mensen, dus 16 miljard ogen en oren en 12 miljard kilo hersenen. Een gigantische bron van mogelijkheden. Koning Willem Alexander zei in zijn kerst toespraak: we zijn tot meer in staat dan we denken.
  Er zijn organisaties en individuele mensen die prachtig werk verrichten, maar naar mijn mening is dat onvoldoende om de problemen tijdig op te lossen. Hier zijn krachtige persoonlijkheden, pioniers, voorlopers en andere helden voor nodig. (genius).
  Als we blijven wegkijken en het overlaten aan onze “leiders” dan is het wachten op de 6e uitstervingsgolf.
  Vijf keer eerder in de geschiedenis werd de aarde getroffen door een massale uitsterving van plant- en diersoorten, een zogeheten massa-extinctie.
  Bij de laatste en bekendste massa-extinctie stierven alle dinosauriërs uit met een meteorietinslag als voornaamste oorzaak. Op basis van de afname in biodiversiteit in de afgelopen 500 jaar waarschuwen wetenschappers nu dat we aan de vooravond van een zesde golf staan, met ditmaal de mens als hoofdoorzaak.

 17. Ketels Filip 19 maart 2023 at 00:49 - Reply

  De zin van het leven heeft in mijn opinie twee delen. Vanuit de mens – binnen de wereld ervaren en vanuit de mens naar – het grotere algeheel.
  1. – Binnen de wereld is de essentie van het leven allicht zintuiglijk verbonden met iedereen en hoe we de werkelijkheid ervaren denk ik heden. Het leven is zeker niet onzinnig, het geeft in essentie geen enkele zin en dat is niet hetzelfde. Onze menselijke beschaving is allicht ook een illusie net als een vrije wil, maar ons uitzonderlijk groot brein vermogen is er wel . En ook nog een eigen wil. Dat maakt ons in staat om te reflecteren en zelfs toekomstgericht te fantaseren. Zo kunnen we allicht onszelf een moraal opleggen. Maar zijn normen en moraal universeel en dus dwingend? Dat is een andere kwestie. Maar het is volgens mij een feit dat we wel onszelf op zijn minst een morele zin voor ons bestaan kunnen geven. Zingeving die we ieder voor zich al dan niet voor onszelf bepalen, die ons leven doelmatig kan maken binnen onze wereldse werkelijkheid.

  Als iedere handeling die we stellen wordt voorafgegaan door een eerdere actie die dan de aanleiding was en onze keuze om te handelen dus heeft beïnvloed, dan zijn we ook niet volledig vrij in ons autonoom handelen.
  Omdat we allicht niet over een vrije wil beschikken zijn onze keuzes met onze eigen wil waarschijnlijk nogal beperkt. Wat het maken van fouten niet uitsluit maar ook geringer zal maken.

  Ik vind ook dat wij mensen een groepswezen zijn binnen de levende organismen, met een gedeeltelijke individuele inslag. Maar geen pure individuen. Hoewel mensenrechten geen natuurwetten zijn maar gebaseerd op afspraken tussen mensen houden deze afspraken ook individuele rechten in voor ons als individu, die ons beslissingsrecht verzekeren over ons eigen leven. Die ons niet mogen weerhouden zelf te beslissen of we daar mee doorgaan of niet. Eigen beslissingsrecht over jezelf is hoogst waarschijnlijk eervol.

  Hebben wij echt de dieren gedomesticeerd? Of hebben de dieren en de planten bij de start van de landbouw ons gedomesticeerd? Is geconditioneerd een synoniem van gedomesticeerd of niet? Hoe kan je hierbinnen een tot slaaf gemaakte definiëren, domesticatie? Na de dekolonisering van gebieden zijn de volkeren opgekomen voor recht op werk later is het recht op werk omgebogen door de verplichting van werk zo werd de arbeid die eerder door slaven werd verricht overgedragen naar een deel van de eigen bevolking binnen de natie. Door het volk te conditioneren (domesticeren) konden de groten der aarde op beide oren blijven slapen.

  2.- Het leven geeft allicht geen doel of zin op zich in het grotere geheel. Het leven is er enkel op gericht zichzelf in stand te houden. Voortplanting en celdeling is daardoor een essentieel onderdeel van het leven. Het leven is zonder doel ontstaan net als de gehele kosmos. Soms denk ik dat de aarde mooier zou zijn zonder ons, ‘de mens’, maar tegelijk weet ik dat ik dan een kromme redenering maak. Wij vernietigen niet de aarde maar we vernietigen wel de wereld zoals die zich voor ons uitrolt. De aarde bemoeit zich niet met het leven. Het leven is toevallig en zonder doel op aarde ontstaan en de aarde zou zonder levende organismen gewoon verder zijn rondjes blijven draaien. Daarbij zijn wij net als alle andere organismen een simpel onderdeel van dat leven dat ongewild hier vertoeft. En de wereld is nooit stabiel geweest op evolutionair gebied denk ik. Zelfs als we onszelf vernietigen tijdens ons verblijf in deze werkelijkheid is het een gewoon natuurfenomeen die zijn ding doet. Want wij zijn een klein particel van die bio natuur. Er zijn vast al eerder levensvormen geweest hier op aarde die zichzelf weg hebben beconcurreert in de poging zichzelf in stand te houden. Wat kan het de wereld schelen?

  Mochten er al goden bestaan binnen het heelal dan is er de voorbije eons al een bijna bewijs dat die zich niet van ons bestaan afweten of zin hebben er zich mee te bemoeien. Er is toch nog nooit een teken vernomen van beïnvloeding van buitenaf. Anderzijds is bewijzen dat iets niet bestaat natuurlijk niet mogelijk, wat sommige geesten weer kan aanzetten om zonder bewijs het omgekeerde te verkondigen. Mocht alleen al ons eigen heelal een zandwoestijn zijn dan was de aarde daarbinnen niet groter dan het kleinste korreltje zand. Wie wil er dan nog beweren dat we het middelpunt van een schepping zouden zijn? Goden bestaan nochtans wel degelijk, want de mens heeft ze allemaal zelf gecreëerd naar mijn bescheiden mening. Wat je schept is.

  Het maakt mij niet uit of ik op aarde rondloop of niet! Maar nu ik hier toch ben zoek ik voor mijzelf een zingeving die mij een comfortabel gevoel heeft tijdens de korte flits die mijn bestaan zal uitmaken.

  Vriendelijke groeten Filip

 18. Ketels Filip 19 maart 2023 at 22:04 - Reply

  Rechtzetting foutjes uit mijn vorige tekst.
  “Wij vernietigen niet de aarde maar we vernietigen wel de wereld zoals die zich voor ons uitrolt.”

  De toekomst rolt eigenlijk niet voor ons uit, Wij stappen niet telkens van het nu de toekomst in. De toekomst ontvouwd zich niet voor ons uit maar wij maken zelf telkens weer de toekomst met iedere actie, iedere adem teug.

  WAT WIL DE MENS EIGENLIJK?
  Wat is de mens eigenlijk?
  René Descartes was een denker; Dan zal hij net als ik ook wel eens de bal mis hebben geslagen. Hij ging er wellicht vanuit dat breinactiviteit niet stoffelijk was en ons stoffelijk lichaam aanstuurt. Toch is het misschien best mogelijk dat ons hersenactiviteit een biologisch verschijnsel is van op elkaar inwerkende chemische stoffen die voortdurend informatie uitwisselen. Zelfs buiten de werkelijkheid zijnde informatie. Voor ik ben dus ik sterf zitten we weer met de vraag, zijn we ons brein of is ons brein een gewoon meewerkend bio – orgaan die samen met alle andere organen ons lichaam, ons ’zijn’ bepalen net als ons hart?

  Weten mijn hersenen wie ik ben? Het staat in voor -of bepaald wie weet, mijn emoties, gedachten en ervaringen. Maar net als met de vrije wil is het allicht ook een illusie dat ons brein onze persoonlijkheid uitmaakt. Net zoals we binnen onze dagelijkse gewaarwording de zon zien opgaan als in werkelijkheid de aarde ondergaat ons een illusie geeft die we als een werkelijkheid ervaren gebeurd dat wellicht ook met de vrije wil en ons zelfbewustzijn.
  Waarnemen is: wat we voor waar aannemen, niet zozeer de werkelijkheid. Dat vergroot de ruimte waarmee we kunnen nadenken over buitenaards leven. De verklaringen van al die mensen over hun waarnemingen zijn aannemelijk maar waarschijnlijk niet doorslaggevend om te bepalen hoe de werkelijkheid zich vertoont.

  Ik weet niet wat Klaas bedoeld met primitieve overlevingsdrang of wat ik mij bij niet primitieve overlevingsdrang moet voorstellen. Maar ik weet wel dat er tot op vandaag nog geen energie wordt opgewekt op een duurzame manier. Duurzaam betekent voor mij een energietransitie die ervoor zorgt dat we op zijn minst door onze werkwijze minder fossiele brandstof wereldwijd verbruiken. Minder uitstoot. Maar tot op vandaag geeft daar nog geen windmolen of zonnepaneel toe bijgedragen. Nog jaarlijks stijgt ons verbruik en het enige wat er gebeurd is dat het extra bijkomende verbruik er ten dele mee wordt opgevangen. Dat zet geen zoden aan de dijk in een wereld die onze nakomelingen nadrukkelijk op een ramp voorbereiden.

  De mens in het algemeen heeft blijkbaar niet veel om de biodiversiteit. De mens ziet veel zaken soms wel als belangrijk aan als het maar naast hun eigen leefwereld plaatsvind. Net in de buurt om er ten alle tijden van te profiteren maar niet te dichtbij want we dragen niet de lasten laat staan de verantwoordelijkheid ervoor. Zo zal de massa zich nooit schuldig hoeven te voelen alhoewel die massa volledige verantwoordelijkheid draagt voor de vernietiging van de biodiversiteit. Het is de aard van het beestje. In onze huidige biologische samenstelling zal de mens misschien niet veel meer evolueren. Misschien blijven er later nog gedomesticeerde mensen over om samen met ander biologisch erfgoed bepaalde taken onder volle controle uit te voeren maar de rest van de mensheid zal allicht een hybride revolutie moeten meemaken willen we evoluerend blijven voortbestaan in ons zonnestelsel. Dan stelt zich de volgende vraag; Zijn dat dan nog humanisiden? En om eerlijk te zijn vind ik het gek dat de mens er alles aan doet om ‘de mens’ naar Mars te brengen om twee redenen. 1. Ons menselijk organisme heeft er miljarden jaren over gedaan om zich dagelijks opnieuw aan te passen aan een levens vijandige aarde. Ook wanneer de aarde besliste om die voorwaarden even flink om te gooien. We zijn ten volle niet ontwikkeld en geëvolueerd om op het Marsiaanse lichaam te parasiteren. 2. Praktisch en technisch is het veel makkelijker om kleinere zaken al dan niet biologisch de ruimte in te sturen denk ik, al ben ik in deze materie helemaal niet thuis maar denken hou je niet tegen he? Er zijn gigantisch meer mogelijkheden als we robotisatie niet meer spiegelen aan onze beperkte menselijke structuur. We zijn immers ook van voorbijgaande aard. Maar waarom wordt er dan zoveel geld in gestopt? Enkel en alleen “Omdat het kan”. Wat een telkens terugkerende triestige motivatie.

  Ik betwijfel of de gemiddelde Nederlander ook echt bestaat hoor. Ons pensioen wordt zo ook berekend aan de hand van onze gezamenlijke gemiddelde levensduur. Voel je hem al komen? ‘Gemiddelde, gezamenlijke’.
  Ik als bouwvakker leef waarschijnlijk niet langer dan die gemiddelde levensjaren. Dus dat gemiddelde die gebruikt wordt door zij die de wetten maken is voor de armen en gedomesticeerde beroepen ongeveer het absolute maximum. Voor hun zelf de ondergrens en die bovengrens wordt door hen nog eens opgerekt door meer en betere betaalbare zorg dan voor ons, de massale belastingbetaler.

  Waar zit het verschil in godsdienst en sektes? Een nog engere definitie voor sektes dan voor de legale sektes misschien, geen idee?
  Ik kan wel goed praten dat is dan ook het gemakkelijkste deel. Moeilijker is het om uit de gigantische informatiestroom het zinnige van de onzin te kunnen onderscheiden en het minder voor de hand liggende, minder tastbare op te merken. Zo klein, maar misschien iets bemerken, … heerlijk.

  Vriendelijke groeten Filip

 19. Hans van Wingerden 28 maart 2023 at 02:49 - Reply

  Ons leven wordt veelal onbewust gedicteerd door ons onbewuste. Dat is de melting pot van ervaringen, intuïties en drijfveren vermengd met fragmenten uit vorige levens. Ons zielenbewustzijn is een vrijwel ondoordringbaar gebied, totdat we beseffen dat we door onderzoek naar de aard van onszelf begrijpen dat wij verbonden zijn met de oneindige bron van leven!

 20. Hans van Wingerden 28 maart 2023 at 02:59 - Reply

  Ons bewustzijn is verkleeft aan ons materiële bestaan. Zodra we beseffen dat het leven een illusie is die we zelf gecreëerd hebben (maya), gaan we inzien dat we een geïnstitutioneerd bestaan leven. Als je daarvan los kunt komen, leef je bevrijd van vastgelegde structuren en beleef je de dienst aan je medemens in je leven in liefde en harmonie, die alles wat materieel is overstijgt!

 21. jeanny 7 februari 2024 at 03:16 - Reply

  Evalueren! waarom..
  Weet niemand!

  • Bernhard 30 april 2024 at 04:33 - Reply

   Het leven komt ,doet en gaat, onderdeel van een systeem ,vraag niet af maar beleef het , ondergaat het ,keer op keer

 22. Lost 26 mei 2024 at 22:45 - Reply

  Ik kan gewoon niet meer soms, ik doe alles om aan een positieve denkwijze te gaan. Ik zorg goed voor mijnzelf, verantwoordelijk met alles rond mijn leven en gezin, maar ik ben de leven zat.
  Ik heb al genoeg meegemaakt en een aantal jaren in een sort standby geweest met de gedachte van, ok nu moet het goed komen zeker, het is tijd…. En een heleboel gaat goed maar veel gaat het mis nog steeds en ik ben het zat.
  Ik hou niet van hier zijn. Heb ik gekozen om hier op aarde te zijn?(weet ik veel) maar ik vind dit bestaan niet ok, als ik op een schaal zet de goede en de slechte in mijn leven…deam

  Ik ben gewoon op en moe van alles en iedereen 😅 hopelijk gaat dit snel voorbij, ik moet toch hier zijn. Het kan niet anders helaas.

  En ik weet dat iedereen heeft heftige dingen meegemaakt en dat wij allemaal meestal struggelen met dagelijkse dingen,situaties en mensen. Dus, wat is de nut ??? Als de slecht maakt dat je niet van de goede dingen kan genieten? Dat jouw gevoel dood is. Dat jouw hart niet meer sneller klopt met de dingen die vroeger wel lieten jouw hart kloppen…. Echt klaar mee.