Geschreven door Lianne van Asten /
2 februari 2023 /
Waarom we meer verbinding met elkaar nodig hebben

We zitten alweer een maand in het nieuwe jaar. De goede voornemens beginnen bij sommigen al in de vergetelheid te raken en de meesten zitten na de feestdagen weer druk in de normale gang van zaken. En juist in deze dagen, waarbij de mooie intenties van toen weer aan het wegzakken zijn, is het fijn om er eentje weer even onder de aandacht te brengen: het belang van verbinding met anderen.
Noodlottige toevalligheden
De bekende en charismatische psychiater, schrijver en spreker Dirk De Wachter uit Vlaanderen hield eind 2020 een bijzondere en inspirerende PAUSE x-talk, die online kon worden bekeken. In december 2022, vlak voor de jaarwisseling, deelde PAUSE de lezing nogmaals met een online publiek.
Vanaf een blauw verlicht podium op een strand met op de achtergrond een brandende vuurtoren was De Wachters boodschap: we denken dat altijd alles leuk moet zijn, maar dat is een illusie. In deze tijden van social media lijkt het soms alsof geluk maakbaar is, maar volgens De Wachter bestaat het leven vooral uit noodlottige toevalligheden. En moeten we leren accepteren dat we niet altijd alles in de hand hebben. Het leven is soms niet leuk en wij gaan ons juist slechter voelen als we denken dat we alles in de hand hebben.
Lees ook: Accepteer een beetje ongeluk
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

In verbinding met elkaar
We sluiten ons af van anderen als we verdrietig zijn en daarnaast lijkt in onze westerse wereld het belang van autonomie hoog te staan. Deze beide factoren zorgen voor eenzaamheid. Maar spreken over lastigheden is juist bindend. En vaak hebben we samenwerkingen nodig om meer voor elkaar te krijgen. De Wachter wil graag dat hij en andere psychiaters minder werk krijgen. Dit zou namelijk betekenen dat we meer met elkaar durven te delen en meer in verbinding staan met elkaar. Volgens hem zullen we dan minder snel naar een psychiater stappen.
Bij verbinding moeten we ook denken aan fysieke aanraking. De Wachter pleit: “De mens is een wezen dat aanraking nodig heeft”. We hebben het nodig om nabij elkaar te zijn en elkaar vast te pakken. Als iemand als kind geen goede hechting heeft gehad met de ouders, dan zal diegene later in het leven moeite hebben met verbinding. Aanraking is dus van essentieel belang voor een mens. “Om goed te bestaan moeten we nabij elkaar zijn.”
Veel van het leven is compleet onbegrijpelijk
Dirk de Wachter benoemt dat hij vindt dat de wereld begint te vervlakken. We denken dat alle problemen in ons brein zitten. Het is mooi dat wij over ons bestaan na kunnen denken en dit is iets wat wij volgens hem moeten koesteren. Maar het leven is een mysterie waarbij wij veel niet kunnen weten en niet iedereen heeft een godsdienst om op terug te grijpen. We moeten meer leren accepteren dat we niet alles kunnen regelen en dat het leven vaak compleet onbegrijpelijk is.
“Aanraking is van essentieel belang voor een mens. Om goed te bestaan moeten we nabij elkaar zijn”
Praten over moeilijkheden
Door taal kunnen wij uitdrukking geven aan de ingewikkeldheid van onze gevoelens. Het is een manier om lastigheden een plaats te geven. We geven er letterlijk woorden aan. De Wachter vindt dat sms, social media en dergelijke zorgen voor de simplificatie van taal en dat de beeldcultuur een bedreiging is voor uitdrukking, ook van je gevoel.
Daarnaast is het beter leren luisteren naar elkaar van belang. Tegenwoordig lijken veel mensen moeite te hebben om echt te luisteren naar een ander en hierdoor krijgen ‘lastigheden’ geen plaats. De Wachter geeft met nadruk aan dat we meer durf moeten hebben om écht te luisteren. Volgens hem is het goede leven zorgzaam zijn voor elkaar in goede en slechte tijden en daarbij te spreken over de moeilijkere ontwerpen.
Lees en kijk ook: ‘Het leven draait om de ander’
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)



Comfortabel worden in de stilte
Er is veel ruis en prikkeling in de wereld en we hebben juist meer stilte nodig om tijd en ruimte te creëren voor de zorgvraag van de medemens, stelt De Wachter. Door stilte kunnen wij op een respectvolle en aandachtige manier naar elkaar luisteren.
Daarnaast mogen wij meer comfortabel worden in de stilte, meent hij. De Wachter haalt een mooie uitspraak aan van de Duitse filosoof Heidegger: “Essentieel in het leven is het wachten”. We moeten meer leren om dingen te kunnen laten zijn en geduldig te leven, in de flow.
Kortom, nabijheid met elkaar kun je vinden door in verbinding met elkaar te zijn via het fysieke, de taal en de stilte. Dit is volgens De Wachter de essentie van het leven. En deze momenten van nabijheid hoeven geen grootse of ingewikkelde gebaren te zijn. Want zoals hij het mooi verwoordt: “Verbinding tussen mensen in bescheiden en kleine dingen; daar gaat het om”.