Geschreven door Redactie / 

4 mei 2023 / 

Waarvoor heb je moed nodig en hoe krijg je het?

Deze week houden we in Nederland Dodenherdenking en vieren we Bevrijdingsdag. Momenten die in het teken staan van herdenken en gedenken, maar óók in het teken van moed. Want voor het bevechten van onze vrijheid was heel veel moed nodig. Dat besef hebben we vooral bij Dodenkherdenking.

Maar… wat is moed en hoe kun je het krijgen? En is moed nog wel nodig in de vredige tijd waarin wij leven? Is het niet eerder iets voor oorlogstijd? Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland schreef er de onderstaande blog over.

Wat is moed?

Hoeveel moed heb jij om het juiste te doen? Moedig zijn is iets wat in deze vreedzame tijden niet heel belangrijk lijkt, maar juist in vrede is moed nodig. Het leven is voor iedereen namelijk een strijd tussen het juiste doen en het makkelijkste doen. Soms is het makkelijkste namelijk niet het juiste, of het beste, en dan heb je moed nodig om te doen wat goed is.

Volgens Wikipedia is moed “de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan”.

Moed kun je op twee manieren inzetten, namelijk mentale moed en fysieke moed. Iemand die bijvoorbeeld aan een vechtsport doet is moedig omdat hij zijn vege lijf inzet om fysiek (en mentaal) het beste uit zichzelf te halen. Die fysieke moed is bijvoorbeeld ook nodig bij soldaten en zeker wanneer ze in een penibele situatie komen.

De mentale moed is meer iets wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Voor het aanpakken van een relatiecrisis is moed nodig, want het kan veel makkelijker zijn om de relatie te verbreken en iemand te vinden die makkelijker in de omgang is. Vooral op jonge leeftijd kan een partner die terminaal ziek is ervoor zorgen dat je laf wegloopt omdat je nog niet de levenservaring hebt om die persoon tot het einde bij te staan.

Waarom heb je moed nodig?

In het leven kom je allerlei problemen tegen. Als je jezelf vooral ziet als slachtoffer en er weinig aan wilt doen, is dit een teken dat je de moed ontbreekt om het heft in eigen handen te nemen. Dat is erg jammer, want in elk leven verlies je dierbaren, kun je een keer ernstig ziek worden en kom je voor ethische keuzes te staan.

Een paar voorbeelden:

1. Moed en angst

Voor het overwinnen van angsten is moed nodig. Je doet gewoon wat je moet doen en doorstaat de spanning in je lijf. En het gevoel dat je eigenlijk wilt wegrennen.

Soms kan de angst ook wat langer duren. Zoals bijvoorbeeld in de situatie waarin een dierbare die langdurig (ernstig) ziek is. Dan komt het ethische aspect om de hoek kijken of je een makkelijk leven wilt, of een leven waarin je de ander steunt in de zware strijd tegen die ziekte. Vooral op dit soort momenten is moed van belang, omdat je op de lange termijn spijt kunt krijgen van een beslissing waarbij de moed je in de schoenen zonk.

2. Moed om te doen wat goed is

Niet alleen bij ziekte is moed nodig om te doen wat juist is. Vooral op het werk is moed nodig. Wist je dat moedig gedrag op het werk vaker een uitzondering dan de norm is?

Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer er een angstcultuur in een bedrijf heerst. Er gaat iets niet goed, maar niemand durft er wat van te zeggen, uit angst voor het verlies van baan. Terwijl een goede moraal op de werkvloer er juist voor kan zorgen dat mensen graag bij of met jouw organisatie willen werken.

3. Hoe krijg je meer moed?

Moed is dus nodig om op meerdere fronten in je leven lastige tijden en momenten te doorstaan. Het hebben van een gezonde dosis moed is daarom handig. Daarom een aantal tips en aanbevelingen voor het vinden van meer moed.

Lees ook: Hoe ga je om met ongemak?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Moed
Voor het overwinnen van angsten is moed nodig. (Beeld: Unsplash)

Zelfcontrole en moed

Moedig zijn betekent moedige dingen doen. Iets doen betekent dat je bewust bezig bent met je gedrag. Om iets bewust te doen, moet je kunnen omgaan met de emoties die bij een moedige daad horen. Zoals het overwinnen de een angst of de stress en spanning die het juiste doen in een slechte situatie opwekt.

Daarnaast moet je ook geloven in je eigen kunnen. Je moet geloven in dat je in staat bent om de moedige actie uit te voeren. Om bijvoorbeeld je leidinggevende aan te spreken als die onethisch bezig is.

Het omgaan met dit soort emoties en het versterken van geloof in je eigen kunnen, kun je versterken met hypnose. Vooral een zogeheten ‘geleide visualisatie’ werkt hier goed voor, omdat bij zo’n visualisatie gevoelens naar boven komen en je dan direct leert hoe je daarmee omgaat. Daarbij versterkt een geleide hypnose het gevoel dat je het morele moment aankunt. Waardoor de kans groter wordt dat je ook moedig gedrag uitvoert.

Sociale invloed

Mensen zijn groepsdieren. Daarom heb je te maken met de normen van de mensen om je heen. Als je uit een morele familie komt, zal je thuis waarschijnlijk moediger zijn dan op je werk wanneer daar vooral immoreel gedrag de norm is.

Probeer daarom mensen om je heen te verzamelen die moedig zijn. Maak moedig gedrag bespreekbaar en zoek manieren om ethisch gedrag te versterken. Anonieme meldingen kunnen heel voordelig zijn om ethiek op de werkvloer te verbeteren, omdat de ‘klikspaan’ niet gestraft kan worden voor het benoemen van onethisch gedrag. Verder geldt:

Zoek eventueel ander werk, als je echt helemaal gestoord wordt van de oplichterij op je werk.

In je privéleven kun je makkelijker kiezen met wie je omgaat. Als je merkt dat het mensen vaak ontbreekt aan moed, kun je kijken of je vaker kunt omgaan met mensen die moedig(er) zijn; dit versterkt je eigen moed.

Eigen normen

Ook je eigen normen zijn van belang voor moed. Wie wil je zijn? Wat voor persoon wil je zijn? Hoe wil je dat mensen tegen je aankijken? Je gedrag is vaak consistent met de antwoorden op deze vragen. Als je op deze blog gekomen bent door ‘moed’ op te zoeken via Google, kan ik me voorstellen dat je met een dilemma zit en je wilt weten hoe je hiermee moet omgaan. Welk gedrag ligt dan in de lijn met hoe jij wilt zijn? En hoe je wil dat andere mensen je zien?

Je gewenste identiteit is dus belangrijk voor het laten zien van moed. Hierbij is het misschien leuk om te weten dat het tegenovergestelde van moed lafheid is. Wil jij gezien worden als een lafaard? Ik neem aan van niet. Dus is moedig gedrag nodig, voor een positieve identiteit.

Om moedig gedrag te stimuleren kun je tijdens een hypnose ook suggesties krijgen om overtuigingen die moedig gedrag stimuleren te versterken. Deze suggesties kun je thuis herhalen (of beluisteren als mp3) tijdens een zelfhypnose. Afhankelijk van je overtuigingen over moed, kunnen ze de volgende vorm krijgen:

“Moedig gedrag wordt vroeg of laat beloond.”
“Moedig gedrag betekent niet direct dat je naar een journalist stapt, maar dat je intern een oplossing zoekt.”
“Moedig zijn kan alleen op spannende of angstige momenten.”
“Het juiste doen is niet altijd het makkelijkste doen.”
“Je kunt jezelf in de spiegel aankijken als je moedig bent.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je overtuigingen over moed kun je andere suggesties herhalen voor meer moed.

Lees ook: 9 oorzaken van innerlijke onrust

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Moed
Moedig gedrag kun je bij jezelf stimuleren. (Beeld: Unsplash)

Straf en beloning

Ook je ideeën over straf en beloning van je moedige daad zijn belangrijk voor het uitvoeren van je moedige daad. De reden waarom er bij veel bedrijven een angstcultuur is, is omdat mensen bang zijn om hun baan te verliezen wanneer ze spreken over ethische problemen of in ieder geval niet verder kunnen groeien.

Misschien moet je dan ook bij jezelf nagaan of je wel voor zo’n bedrijf wilt werken.

Een kennis van mij had bijvoorbeeld ooit een baan als ober, voor één dag. Die eerste dag werd er behoorlijk op hem gefit, omdat hij van alles verkeerd deed. Maar dit was de eerste keer dat hij dit soort werk deed. Hij vond dat het beter zou gaan als hem sommige dingen even zouden uitleggen, maar dat gebeurde niet. Na een paar uur was hij het zat en zei dat dit ‘m niet ging worden. Zo wilde hij niet behandeld worden en hij ging naar huis. In de loop van de week kwam hij erachter dat – na zijn vertrek – ook al het andere serverende personeel ontslag had genomen. Blijkbaar was hij de eerste die moedig genoeg was geweest om dit gedrag niet te pikken.

Moed is nodig

Het kiezen voor ethiek en een goede behandeling kan dus ook aanstekelijk werken, waardoor een bedrijf wel een cultuurverandering móét krijgen om te kunnen voortbestaan. Dubbelcheck daarom welke gevolgen je moedige gedrag voor jou persoonlijk kan hebben. Wat is het ergste dat er kan gebeuren en wat kun je daaraan doen? Misschien valt het allemaal wel mee.

Moedig zijn is dus nodig op allerlei vlakken in je leven. Je leven zal lastige momenten hebben en juist op die momenten is moed nodig. Hypnose kan op meerdere manieren helpen om je moed op te bouwen, zodat jij jezelf elke dag in de spiegel kunt aankijken.

Lees ook: Heb jij de moed?

Deze blog verscheen eerder op de website van het Hypnose Instituut Nederland en is met toestemming overgenomen – tekst: @hypnosekoning

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!