Geschreven door Redactie / 

7 augustus 2018 / 

Wat doet een echtscheiding met je vriendenkring?

Huwelijkse trouw is niet meer van deze tijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Een slordige 40% van alle huwelijken eindigt met een echtscheiding. Wat doet zo’n scheiding eigenlijk met je? Mark maakte het mee. In een aantal blogs blikt hij terug op de meest ingrijpende aspecten van zijn echtscheiding. Vandaag deel 3: wat gebeurt er met je vriendenkring bij een scheiding?

Bij het ziekenhuis kwam ik een vriendin van haar tegen. Ik had haar in geen jaren gezien na mijn scheiding. En nu liep ze daar rond met twee kinderen die ik niet kende. Wat vliegt de tijd. Ze riep me na en vroeg gauw hoe het met me ging. En ze zei dat ik gerust eens langs kon komen. Ik heb dat nog steeds niet gedaan.

Hoe scheid je vrienden?

Als je uit elkaar gaat moet je veel dingen van elkaar scheiden, maar hoe scheid je vrienden? Natuurlijk zijn er overduidelijk die vrienden van jou en die vrienden van haar. Maar hoe langer je samen bent, hoe meer vrienden je ook samen krijgt. Met wie wil je contact blijven houden? En, wat willen zij?

De praktijk bleek in mijn geval makkelijker. Of misschien wel schrijnender. Ik was in die jaren zoveel met mezelf bezig geweest, dat ik vrienden uit het oog verloor. En zij mij ook. Of ik heb de signalen niet opgevangen, dat kan ook.

Lees ook: Vreemdgaan, ben jij sterker dan de verleiding?

Vrienden

Door een echtscheiding verlies je vrienden uit het oog, constateert Mark. Je neemt afscheid van mensen uit eerdere periodes in je leven, omdat jij verder moet. Toch maak je ook nieuwe vrienden.

Vrienden verloren

Maar om nu te zeggen dat dat dan geen echte vrienden zijn, gaat me te snel. Veel vrienden bleken verbonden met die periode in mijn leven waarvan ik afscheid aan het nemen was. Uit een gezamenlijke schooltijd, een gezamenlijke studietijd, een gezamenlijke wereldreis. Ik kon niet verder als ik contact met hen bleef houden, realiseer ik me achteraf.

En toch mis ik ze ook wel. Ik weet niet of ik er verstandig aan gedaan heb om passief toe te kijken hoe vriendschappen verwaterden. Zo heb ik steeds minder mensen om me heen met wie ik ervaringen uit perioden van mijn leven kan delen. De drempel wordt ook steeds hoger. Want er is in die jaren zoveel veranderd dat ik wel erg veel bij te praten heb. Een aantal weet niet eens van mijn scheiding…

Nieuwe én oude vrienden

Zo realiseer ik me hoe ik al in de aanloop naar mijn scheiding vriendschappen verloor, waar ik ondanks aansporingen geen energie in kon steken. Gelukkig zijn er ook vrienden die alles hebben meegemaakt. Die relatief nieuw in mijn leven waren. En die bleven. Met hen heb ik een nieuw leven opgebouwd.

Misschien ook interessant: Lang en gelukkig… het kán nog!

En soms, heel soms, popt er in Messenger of Twitter een berichtje op: ‘Hé, lang niet gezien. Hoe gaat het met je? Ik zou je graag weer eens willen spreken.’ Het zijn dan vrienden van mezelf die ik uit het oog verloor. Het is met die paar oude vrienden nog niet tot een concrete afspraak gekomen. En ik vind het best spannend. Ik weet ook niet zo goed waar en hoe ik af moet spreken. Ik denk of bij hen thuis of op neutraal terrein. Mijn leven is veranderd. Ik ben anders geworden. En toch heb ik er vertrouwen in dat die vrienden dat wel kunnen hebben. Anders hadden ze geen contact opgenomen.

Deze blog verscheen eerder op MijnKerk.nl en is met toestemming overgenomen. Lees hier deel 1 en deel 2 van de serie blogs die Mark schreef over zijn echtscheiding.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!

  1. Els Baert 16 september 2021 at 21:28 - Reply

    Na 7 jaar gescheiden te zijn(na anderhalf jaar in een vechtscheiding gezeten te hebben en na meer dan 20 jaar huwelijk),heb ik het nog altijd ontzettend moeilijk dat ik alle gezamenlijke vrienden van m’n ex-man en mij nooit meer hoor of zie.Ik herken me ook heel goed in het verhaal dat ik net gelezen heb.In de tijd dacht ik dat ik wellicht niets meer betekende en betekend heb voor hen al die jaren.We hebben nochtans veel leuke dingen meegemaakt met al die mensen o.a. feestjes,reizen, etentjes, hobby’s….Om weer contacten te willen hebben met een 3-tal koppels (mijn vriendinnen dan) heb ik na m’n scheiding diverse pogingen ondernomen om te vragen om eens samen te gaan eten(met m’nvriend),ik hield vol en hoopte echt wel dat het zou lukken om hen terug te zien samen met m’n vriend….Helaas,ik heb de moed opgegeven want ik kreeg geen verdere respons …Vaak heb ik er veel verdriet van als ik dan bedenk en pieker dat ik voor hen niets meer beteken.Want zoals het spreekwoord zegt en daar geloofde ik wel in: “In nood kent men z’n beste vrienden”.Dat is m’n vurigste wens om al die mensen terug te zien of te horen .Ze hebben wellicht de kant van m’n ex-man gekozen….