Wetenschap

Audio / video

Er zijn (nog) geen berichten in deze categorie

Kijken in het brein

  • Wetenschap

    Is wetenschap onze enige bron van kennis?

    Is de Wetenschap onze enige manier om aan kennis te komen? Of zijn er nog andere bronnen van kennis? Volgens Jeroen de Ridder, filosoof  en verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) zijn er ook andere bronnen. Welke zijn dat? En hoe betrouwbaar zijn ze?

  • Kunstmatige intelligentie die je gedachten leest?

    Het idee dat iemand letterlijk weet wat jij denkt... dat vinden we niet wat. Toch zijn er volop ontwikkelingen op dit terrein. Een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University in Amerika ontwikkelt namelijk kunstmatige intelligentie die gedachten kan lezen. De methode die de onderzoekers gebruiken, is gebaseerd op hersenscans.

Technologie en ethiek

  • killer robot

    Word je liever doodgeschoten door een mens of door een robot?

    In onze samenleving wordt steeds meer werk gedaan door robots. Bijvoorbeeld in fabrieken en in de zorg. Robots kunnen veel werk efficiënter en beter doen dan mensen. Maar wat doen we wanneer robots fouten maken, zelfs met ernstige gevolgen? Kunnen we robots verantwoordelijk houden voor hun daden? Christine Boshuijzen-van Burken is onderzoeker op het gebied van technologie en ethiek en schreef een blog over dit vraagstuk.

  • Technologie

    Hoe houden we grip op de discussie rond technologie?

    Kunstmatige intelligentie en technologie krijgen een steeds grotere plek in ons leven. Denk aan de groeiende populariteit van ChatGPT. Maar... welke gevolgen heeft deze opmars van technologie? En hoe kunnen we een zinvol gesprek over technologie voeren, zonder onderbuikgevoelens maar juist gebaseerd op argumenten? Godsdienstsocioloog Cors Visser doet een poging.

Wetenschap en zingeving

  • Fossiel

    Wat leert de coronacrisis ons? Deel 10: de waarheid

    In tijden van corona lijkt het soms alsof waarheid ver weg is en alsof ongezouten meningen hoogtij vieren. Verschillende ‘feiten’ lijken elkaar uit te sluiten. Je kan er moedeloos van worden. Wat is waarheid? Jeroen de Ridder, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie, geeft ons vier lessen over wat waarheid duidelijk wel en niet is.

  • wetenschap en coronacrisis

    Wat leert de coronacrisis ons? Deel 8: wetenschap

    Voor iedere maatregel die het RIVM en daarmee de overheid instelt, zijn er genoeg al dan niet zelfbenoemde wetenschappers te vinden die er kritiek op hebben. Kunnen we de wetenschap wel vertrouwen nu er keuzes worden gemaakt waarbij mensenlevens op het spel staan?