Kankeronderzoeker ziet God’s footprints

Start | Wetenschap | Kankeronderzoeker ziet God’s footprints

Zijn er aanwijzingen dat God bestaat? Ja, zegt Larry Kwak, één van de grootste kankeronderzoekers in de wereld. “Veel wetenschappers beschouwen het leven als een verzameling van biologische gebeurtenissen. Het probleem daarmee is, dat het niet zaligmakend is. Het geeft geen verklaring voor bijvoorbeeld moraliteit – doen wat goed is – iets wat universeel aanwezig is bij mensen.” Larry Kwak is één van de vijf christelijke topwetenschappers die aan het woord komt in het EO-programma ‘Andries en de Wetenschappers’, dat afgelopen najaar te zien was op NPO2.

Té toevallig

In het EO-programma gaat EO-interviewer Andries Knevel op bezoek deze wetenschappers. Hij ondervraagt hen over hun werk en hun geloof en confronteert hen met kritische vragen van vakgenoten. In onderstaande video legt Kwak uit waarom geloof wel degelijk samen kan gaan met wetenschap. In zijn werk ziet Kwak namelijk dingen langskomen die té toevallig zijn om niet in een Schepper te geloven. Deze hints voor het bestaan van God tegen noemt hij God’s footprints.

Sprake van schepping

Kwak legt uit dat alle cellen in ons lichaam overleven door signalen te ontvangen en te versturen. Maar soms gaat er iets mis in het lichaam, door genetische mutatie of andere problemen. Het lichaam heeft dan een back-up-systeem, om dit probleem te ondervangen. “Eén of twee back-up-systemen zou je nog kunnen verklaren door toeval”, aldus Kwak, Maar meestal zijn er wel vijf of zes back-up-systemen voor elk proces.” Dat kun je niet meer toeschrijven aan stom toeval, meent Kwak. In zijn opinie toont dit aan dat er sprake moet zijn van creatie. Van schepping.

Lees ook: Een almachtige God maakt geen wereld als deze

Bekijk hierboven het fragment met Larry Kwak uit het tv-programma ‘Andries en de Wetenschappers’. (Bron: EO)

Sporen van God?

De EO-serie ‘Andries en de wetenschappers’ draait om de vraag wat geloof en wetenschap met elkaar te maken hebben. Is wetenschap de beste weg om je geloof te verliezen, zoals populaire atheïsten regelmatig verkondigen? Of zijn er in de wetenschap juist sporen van God op te merken, zoals christelijke wetenschappers meer dan eens aangeven? Hoe gaan wetenschappers die ook christen zijn om met de ogenschijnlijke tegenstelling tussen geloof en wetenschap? Leven ze in twee werelden, zoals wel eens gesuggereerd wordt? Of hebben zij juist door hun uitgebreide vakkennis volop reden om in God te geloven…?

Lees ook: God bewijzen? Waarom zou ik?

Met toestemming van de EO mogen wij fragmenten uit deze uitzendingen delen. Bekijk ook dit fragment over wonderen, met Cees Dekker, en dit fragment met sterrenkundige Heino Falcke, over het eerste begin van alles.

Wil je reageren? Dat kan hieronder of op onze Facebook-pagina.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.