‘Lijden sluit bestaan van God niet uit’

Start | Wetenschap | ‘Lijden sluit bestaan van God niet uit’

Kun je (nog) in het bestaan van een goede God geloven als je om je heen kijkt en alle lijden in de wereld ziet? ‘Ja’, zegt Rosalind Picard, hoogleraar Media, Art and Sciences aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ze werkt op het grensgebied van computers, emoties en gezondheid en wordt gezien als een van de meest innovatieve wetenschappers in de USA. Een opvallend detail: Picard was ooit atheïst, nu is zij christen. En daar begrijpen veel van haar vakgenoten weinig van.

Christelijke topwetenschappers

Picard is één van de wetenschappers die aan het woord komen in het EO-programma ‘Andries en de Wetenschappers’, dat afgelopen najaar te zien was op NPO2. In het programma gaat EO-interviewer Andries Knevel op bezoek vijf christelijke topwetenschappers. Hij ondervraagt hen over hun werk en hun geloof. In de laatste aflevering van de serie legt Picard uit hoe zij het lijden in de wereld rijmt met het bestaan van God. Maar het is moeilijk, bekent ze: “Zou ik willen dat het overgaat? Zeker weten. Maar het is er nu eenmaal.” Om daarna te stellen, dat als er ooit antwoorden komen, haar eerste vraag is: waarom was er zoveel lijden?

Bekijk ook: ‘Ik geloof in wonderen’

Twee werelden

De EO-serie ‘Andries en de wetenschappers’ draait om de vraag wat geloof en wetenschap met elkaar te maken hebben. Is wetenschap de beste weg om je geloof te verliezen, zoals populaire atheïsten regelmatig verkondigen? Of zijn er in de wetenschap juist sporen van God op te merken, zoals christelijke wetenschappers meer dan eens aangeven? Hoe gaan wetenschappers die ook christen zijn om met de ogenschijnlijke tegenstelling tussen geloof en wetenschap? Leven ze in twee werelden, zoals wel eens gesuggereerd wordt? Of hebben zij juist door hun uitgebreide vakkennis volop reden om in God te geloven…?

Lees ook: Een almachtige God maakt geen wereld als deze

Met toestemming van de EO mogen wij diverse fragmenten uit deze uitzendingen delen. Vandaag de vraag: valt het bestaan van een goede God te rijmen met alle lijden in de wereld? (Zie video hierboven.) Bekijk ook dit fragment uit het interview met Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de TU Delft en winnaar van de Spinozaprijs.

Wil je reageren? Dat kan hieronder of op onze Facebook-pagina.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

1 reactie

  1. Valere De Brabandere op 25 december 2019 om 11:07

    – God is de logica zelf, die absolute wil, die geschiedt om alle energie massa; materie en al, wat is, te worden.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.