‘Religieus wereldbeeld past beter bij de realiteit’

Start | Wetenschap | ‘Religieus wereldbeeld past beter bij de realiteit’

Cees Dekker is hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft en winnaar van de Spinozaprijs. Dekker is christen. Voor hem valt het bedrijven van wetenschap prima te rijmen met zijn geloof in God. Sterker nog, hij kan zich niet eens voorstellen dat hij níét in God zou geloven. Dat zegt hij in het EO-programma ‘Andries en de Wetenschappers’, dat afgelopen najaar te zien was op NPO2.

Totaalpakket

In het EO-programma ‘Andries en de Wetenschappers’ gaat EO-interviewer Andries Knevel op bezoek deze wetenschappers. Hij ondervraagt hen over hun werk en hun geloof en confronteert hen met kritische vragen van vakgenoten. In onderstaande video krijgt Dekker de vraag: zou iets jou ervan kunnen overtuigen dat er géén God is? Zijn antwoord is: ‘nee’. Volgens Dekker leidt het “totaalpakket aan data” waarover hij beschikt tot de overtuiging dat God moet bestaan. Daarbij spelen volgens hem ook existentiële vragen mee, zoals: wat is de waarde van de mens en wat is de zin van het leven?

Lees ook: Een wonder boven wonder?

Bekijk het fragment met Cees Dekker uit het tv-programma ‘Andries en de Wetenschappers’.

Beter antwoord

Op dit soort vragen geeft een religieus wereldbeeld een beter antwoord dan een atheïstisch wereldbeeld, meent hij. “Intellectueel verantwoorder zelfs. Het past beter bij de werkelijkheid zoals de werkelijkheid is”, aldus Dekker. Er zijn veel elementen die in een atheïstisch wereldbeeld wringen, meent hij. “Als atheïst moet je denken dat je niets anders bent dan je breinprocessen.” Die breinprocessen zijn er, erkent Dekker, “maar tegelijkertijd ben ik iemand. Ben ik een persoonlijkheid, ben ik een mind, heb ik een bewustzijn.”
Afscheid nemen van God vanwege lijden en pijn vindt hij niet logisch. “Helpt dat dan erg? Dan word je atheïst en dan heb je datzelfde lijden nog; die pijn is er nog steeds…”

Sporen van God?

De EO-serie ‘Andries en de wetenschappers’ draait om de vraag wat geloof en wetenschap met elkaar te maken hebben. Is wetenschap de beste weg om je geloof te verliezen, zoals populaire atheïsten regelmatig verkondigen? Of zijn er in de wetenschap juist sporen van God op te merken, zoals christelijke wetenschappers meer dan eens aangeven? Hoe gaan wetenschappers die ook christen zijn om met de ogenschijnlijke tegenstelling tussen geloof en wetenschap? Leven ze in twee werelden, zoals wel eens gesuggereerd wordt? Of hebben zij juist door hun uitgebreide vakkennis volop reden om in God te geloven…?

Lees ook: God bewijzen? Waarom zou ik?

Met toestemming van de EO mogen wij fragmenten uit deze uitzendingen delen. Bekijk ook dit fragment over wonderen, met Cees Dekker, en dit fragment met sterrenkundige Heino Falcke, over het eerste begin van alles.

Wil je reageren? Dat kan hieronder of op onze Facebook-pagina.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.