Verslaafd aan je smartphone? De gevolgen zijn ernstig!

Start | Wetenschap | Verslaafd aan je smartphone? De gevolgen zijn ernstig!

Het mateloos checken van je smartphone kan grote gevolgen hebben. We kunnen verslaafd raken aan het steeds maar checken van onze telefoons. Daarmee vergroten we de kans op depressieve gevoelens, een verminderd inlevingsvermogen en minder creativiteit. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Korea.

Op een medisch congres waarschuwden ze onlangs voor het ontstaan van een chemische disbalans in de hersenen, veroorzaakt door het gebruik van mobieltjes. Met name jongeren zouden hierdoor vatbaarder zijn voor depressiviteit en angststoornissen. Dat is verontrustend, schrijft het Algemeen Dagblad, want uit een peiling van EenVandaag (in oktober) blijkt dat zes op de tien jongeren dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone besteden. Vijftien procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan zes uur op een dag.

Wie vaak met zijn smartphone bezig is, spreekt minder vaak af, is vaker eenzaam en ontwikkelt sneller neerslachtige gevoelens, blijkt uit diverse onderzoeken.

Neerslachtige gevoelens

Ook CNN besteedt aandacht aan het Koreaanse onderzoek. Recente research van de Universiteit van San Diego schetst eenzelfde beeld. Wie vaak met zijn smartphone bezig is, spreekt minder vaak af, heeft minder seks en is vaker eenzaam. Wie zijn smartphone intensief gebruikt, heeft vaker neerslachtige gevoelens.

Wetenschapper Susan Greenfield concludeert bovendien dat smartphones een negatief effect hebben op ons empathisch vermogen. Ze denkt dat nieuwe technologie zorgt voor veranderingen in ons brein, die gevolgen hebben voor het denken en voelen van met name jonge mensen. We worden minder sociaal, omdat we minder met elkaar praten en meer berichtjes naar elkaar sturen. Daarbij constateert internetscepticus en filosoof Evgeny Morozov dat we door het vele gebruik van smartphones ons brein onvoldoende rust geven.

(Bron en meer lezen: Algemeen Dagblad)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

1 reactie

  1. Bertje en Henk op 30 september 2020 om 07:51

    Laten we beginnen met kinderen onderwijzen in een verplicht vak filosofie, en van daar uit mogen ze kiezen wat ze willen maar niet met de verziekte kennis die ouders op hen projecteren.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.