Geschreven door Redactie / 

12 juni 2018 / 

Zijn we zelf verantwoordelijk voor ons eigen succes?

Nogal wat jongeren ervaren tegenwoordig grote druk om als individu iets te bereiken in hun leven. Die druk wordt gevoed door de gedachte dat het leven maakbaar is. Oftewel, je kunt worden wie of wat je maar wilt, zolang je daarvoor je best doet. En als je je doelen niet haalt, dan heb je niet genoeg je best gedaan. Maar klopt deze redenatie wel? Over die vraag ging onlangs een Veritas-forum in Ede, met filosoof/schrijver Ben Kuiken en theoloog/activist Rikko Voorberg.

Bekijk hierboven de samenvatting van het Veritas-forum in Ede, over individualisme en collectivisme.

Route naar succes

Kiezen voor jezelf is helemaal van deze tijd. Helemaal zelfstandig stippelen we onze route naar succes uit. Naar een leuke studie, een mooie carrière en een goed inkomen. Een mooi huis, een dikke auto, de ideale partner en niet te vergeten zoveel mogelijk toffe reizen. Toch lijkt het er ook vaak op alsof ons levenspad al is uitgestippeld door anderen. Door onze ouders, familie en een maatschappij vol verwachtingen. Het gevolg is, dat we in een spagaat terechtkomen. We proberen én heel individualistisch eigen keuzes te maken én rekening te houden met de verwachtingen van onze omgeving. Een onmogelijke opgave, waardoor overspannenheid of een burn-out op de loer liggen.

“Het gevolg is vaak, dat we in een soort spagaat terechtkomen. We proberen én heel individualistisch eigen keuzes te maken én rekening te houden met de verwachtingen van onze omgeving”

De vraag is dan ook, hoe maakbaar ons leven werkelijk is. Is de gedachte dat álles mogelijk is zolang je je best doet, niet gewoon een illusie? En is de rol van het collectief – van de samenleving en de mensen om ons heen – niet groter dan we denken? Oftewel, hoe kiezen we zelf? Welke rol spelen individualisme en collectivisme in ons eigen streven naar succes? Bij het najagen van onze doelen en het vormgeven van ons leven? Over deze vragen ging het Veritas-forum in de Schuilplaats in Ede. Ben Kuiken en Rikko Voorberg gaven zelf hun visie hierop en gingen met elkaar in debat. De video hierboven geeft een samenvatting van het forum.

Nadenken over levensvragen

Het Veritas Forum is een internationale beweging die, via forums en debatten, studenten op hogescholen en universiteiten wil laten nadenken over grote levensvragen. Daarbij wordt geprobeerd een brug te slaan tussen wetenschappelijke kennis en het zoeken naar persoonlijke antwoorden op levensvragen.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!