Geschreven door Redactie / 

22 juni 2023 / 

Zelfliefde betekent: van jezelf houden… Is dat wel zo?

Bij zelfliefde denken we vaak aan iets dat we nastreven en bereiken kunnen. Een toestand waarin we onszelf helemaal accepteren en volledig liefhebben. Maar is dat een realistisch plaatje? Nee, schrijft pedagoog, transformatiecoach en hypnotherapeut Merel Teunis.

Zij ziet zelfliefde eerder als een proces; als iets dat constant in beweging is. Merel schreef er de onderstaande blog over.

Dus, jij houdt van jezelf?

Zowel offline als online lees ik het keer op keer: zelfliefde betekent dat je van jezelf houdt. Ook in gesprekken met anderen of tijdens interviews hoor ik het vaker: “Dus… jij houdt van jezelf?” Heel eerlijk: ik heb een beetje moeite met deze uitspraak. Leggen we daardoor de lat niet wederom ontzettend hoog voor onszelf?

Net als bij houden van een ander, is zelfliefde een gevoel en proces dat voortdurend in beweging is. Een gevoel en een connectie waar je aandacht aan moet schenken. Maar de media lijkt ‘zelfliefde’ te omschrijven als iets dat je behaalt. Zo, ‘zelfliefde in de pocket’ – en vanaf nu kijk je alleen nog naar een stralend zelfbeeld. Je houdt nu immers van jezelf, toch?

‘Je moet – gewoon – meer van jezelf houden’

Misschien heb jij de volgende uitspraak wel eens gehoord: ‘Je moet – gewoon – meer van jezelf gaan houden’. Klinkt erg mooi en krachtig natuurlijk, maar in mijn hoofd ontstaat er meteen een error. Ja, het zou ge-wel-dig zijn als we allemaal meer van onszelf zouden houden en misschien is dat ook waar mensen steeds meer naar op zoek zijn, alleen roept het wel een vraag bij mij op. Hoe doe je dat dan precies?

Uit: Self Love Talk

In de media wordt zelfliefde omschreven als het ultieme bezit dat, wanneer je dit behaalt, al je onzekerheden, problemen of dingen waar je momenteel mee worstelt als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Je houdt dan immers van jezelf? Een mooi plaatje, maar geen realistisch plaatje als je het mij vraagt. Tenminste, niet zoals zelfliefde momenteel steeds vaker wordt ‘verkocht’.

Draait zelfliefde dan niet om ‘liefde’? Zeker wel en niet zo’n klein beetje ook. Alleen is liefde niet altijd mooi, makkelijk of een magische ‘pil’ waardoor alles beter wordt.

Lees ook: Te druk om te genieten?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zelfliefde
Liefde is geen magische pil waardoor alles beter wordt. (Beeld: Pexels)

Zelfliefde is geen eindstation

Zelfliefde is geen eindstation, iets wat je behaalt of afvinkt, maar een waardevol onderdeel van je leven. Een basis van hoe je je leven leeft, hoe je denkt en hoe je handelt. Met de intentie om dit (meer) te doen vanuit liefde voor jezelf. Deze liefde – het ‘houden van jezelf’ – is de belofte aan jezelf waarmee jij jezelf toezegt dat je ook prioriteit geeft aan je eigen welzijn. En dat je dit blijft doen, ook in lastige, moeilijke of confronterende situaties en fases van je leven.

Je houdt niet van jezelf omdat je voornamelijk alle mooie kanten van jezelf kan benoemen en veel vaker benadrukt, of omdat je je alleen focust op de positieve aspecten van het leven. Vertellen we elkaar of onszelf dat dit zelfliefde is? Dat we erin zijn geslaagd om dit te vinden? Dan is er weinig voor nodig om deze zeepbel uit elkaar te laten spatten. En dan?

Liefde aan jezelf kunnen geven is: erkennen en accepteren dat jij als mens (en ieder ander met jou) kwetsbaar bent, en niet perfect. Dat je over minder mooie eigenschappen beschikt, er af en toe iets stoms uitflapt, fouten zal (blijven) maken, nog lang niet alles weet, ergens minder goed in bent dan anderen, dagen hebt waarop je baalt van je spiegelbeeld, of dat je soms ruzie zoekt met je partner terwijl de ander eigenlijk niks verkeerd deed. Het is zelfliefde om jezelf – ongeacht deze imperfecties – te kunnen accepteren als mens. Als iemand die goed genoeg is. Iemand die voortdurend in ontwikkeling is, iemand die kan reflecteren en kan groeien, maar nu ook – precies zoals je bent – liefde, aandacht, zorg en plezier verdient.

Zelfliefde is weten dat je altijd nog jezelf hebt

Elke dag is anders en steeds opnieuw voel, ervaar en denk je nieuwe dingen. Het ene moment gaat het leven je makkelijk af en de volgende dag worstel je je door de uren heen. Zelfliefde is weten dat je dan altijd nog jezelf hebt, ongeacht wat je meemaakt, welke emoties je voelt of welke verrassingen er op je pad komen. Je kan jezelf liefde geven door jezelf op elk moment te vragen: wat heb ik nodig? Wat kan ik aan mezelf geven en hoe kan ik goed voor mezelf zorgen? 

Dat is liefde, dat is zelfliefde, omdat je de keuze maakt om je eigen welzijn belangrijk te vinden. Ook al is je leven misschien niet perfect (of juist wel). En ook al ben je niet trots op jezelf (of juist wel). Vanuit liefde geef je jezelf de aandacht die je op dat moment nodig hebt. Waarom?

Omdat dit de essentie is van houden van: jezelf de zorg, aandacht en liefde bieden die je nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn en om te kunnen groeien als persoon. Net zoals je dit aan een ander zou geven, vanuit liefde.

Lees ook: Ben jij onzeker? Boost je zelfvertrouwen!

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zelfliefde
Het leven is niet altijd mooi en zo voelen we onszelf ook niet altijd. (Beeld: Pexels)

Het leven is niet altijd mooi, stralend of fijn en zo voelen we onszelf ook niet altijd. De mindere dagen en periodes komen en gaan, maar elke dag op een liefdevolle manier met jezelf omgaan – dat kan blijven bestaan. Als een rots: door liefde aan jezelf te geven kun je jezelf steunen, een compliment geven, aanmoedigen, toejuichen of enthousiast toeknikken wanneer het allemaal juist wél goed gaat.

En wanneer je soms vastloopt in het investeren in zelfliefde, of wanneer je soms ontmoedigd wordt door de media die je het gevoel geven dat je nu toch echt – gewoon – eens meer van jezelf moet gaan houden, dan wil ik je iets meegeven.

Focus niet op het perfecte plaatje

Laten we ons focussen op wat we onszelf kunnen geven, in plaats van wederom willen voldoen aan het perfecte plaatje. Het perfecte plaatje dat soms gecreëerd wordt rondom zelfliefde. Zelfliefde is wat jij ervan maakt. En het is: jezelf beloven dat jij er mag zijn. Het is een manier van leven waarin je liefdevol met jezelf omgaat en prioriteit geeft aan zorgen voor jezelf. Het resultaat? Hoogstwaarschijnlijk voel je dan opeens wat zelfliefde en houden van jezelf betekent!

Deze blog verscheen eerder op de website HealthyWanderlust.nl en is overgenomen met toestemming – tekst @merelteunis van @healthywanderlust.nl

Lees ook: 9 oorzaken van innerlijke onrust

(Een aantal quotes uit dit artikel komt uit het boek Self Love Talk, bekijk hier een aantal pagina’s uit dit boek)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!