Geschreven door Redactie /
14 november 2017 /
Zin in het leven kwijt… heb ik een burn-out?

Hoewel de ‘zin van het leven’ niet per se hetzelfde is als ‘zin in het leven’ hebben, kan je wel spreken van een verband. Want wie zijn of haar leven als zinvol beschouwt, zal immers ook vaker zin in het leven hebben? Maar stel dat je juist geen zin meer hebt in het leven? En het gevoel hebt dat het leven je leegzuigt… Ligt dan de gevreesde burn-out op de loer?
Om je te helpen bij het (tijdig) herkennen van een burn-out, beschrijft Gezondheid & Co twaalf fasen die leiden tot een burn-out. Deze twaalf fasen zijn gebaseerd op een model dat is ontwikkeld door de Duits-Amerikaans psycholoog Herbert Freudenberger – één van de eerste wetenschappers die de symptomen van uitputting en burn-out beschreef – en psycholoog en schrijfster Gail North.
Langdurige overbelasting
Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting, hetzij privé als op de werkvloer. Bij een burn-out horen zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten. Hoewel een burn-out altijd het gevolg is van een langdurige overbelasting, is de één er meer vatbaar voor dan de ander. Wie veeleisend voor zichzelf is en vaak te snel ‘ja’ zegt, loopt meer kans op een burn-out.
Misschien ook interessant: Zo’n burn-out, dat is toch niets voor jou?
Heb je geen zin meer in je leven? Dan bestaat de kans dat de gevreesde burn-out op de loer ligt.
Innerlijke leegte
De twaalf fasen van een burn-out beginnen met bewijsdrang, (te) hard werken en je behoeften negeren. Hierdoor ga je je waarden en je (sociale) gedrag veranderen, maar ook ontkennen dat je op een hellend vlak terechtgekomen bent. In de volgende stappen ga je steeds meer innerlijke leegte ervaren, word je depressief en uiteindelijk stort je lichamelijk en geestelijk in. Voor deze fasen geldt dat, hoe eerder je ingrijpt en hulp zoekt, des te meer je schade voorkomt.
(Bron en meer lezen: Gezondheid & Co)