Zingeving

wat is waarheid

Wat is waarheid? (deel 1)

Het is de maand van de filosofie. Het thema is dit jaar: waarheid. Juist in deze tijden is het belangrijk om waarheid van leugens te onderscheiden. Maar hoe doe je dat en wie bepaalt wat waarheid is? We vroegen het aan Felicia Dekker, schrijver en spreker met als aandachtsgebied Zingeving en Identiteit.


God en de coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 6: God

Waarom wordt de mensheid getroffen door deze crisis die vooral de armen en de zwakkeren treft. Is er een God die daar iets mee te maken heeft? We vroegen Wim Vermeulen, predikant van de Jacobikerk in Utrecht, wat hij ervan denkt.


Heeft de mens een ziel?

Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?


Waarom bestaat de kosmos?

Wetenschappers houden zich bezig met feiten, rede en logica en niet zozeer met vragen naar zin en betekenis.

Toch wagen we het erop en stellen de grote vraag aan wetenschapper Govert Schilling: waarom bestaat de kosmos?


Geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.


9 Levenslessen

De 9 levenslessen van Tim Minchin

Droom niet, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, ook op je eigen mening. Nee… voorál op je eigen mening. Het zijn vier van de 9 levenslessen van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin. Je hoort ze alle negen in een ‘inspirational speech’ die hij ooit hield op zijn oude universiteit. De video van de speech gaat nu (weer) viral.


Te druk om te genieten?

In de collegezaal zijn de studenten gespannen en onrustig. Ze willen alles goed doen, niks missen. Volgens hoogleraar en student Jeroen Geurts hebben jongeren het te druk om te genieten. Ik ben weer begonnen met studeren. Leuk man! In de avonduren volg ik zoveel mogelijk colleges; kijk er de hele dag naar uit. Na een…


Toilet

Bestaat God, of bestaat Hij niet?

Bestaat God of bestaat Hij niet? En als Hij bestaat, is daar bewijs voor? Vooralsnog ligt de waarheid in het midden. Wél is de vraag naar Gods bestaan voer voor interessante gesprekken. Predikant en schrijver Adrian Verbree schreef er een column over.


Begraafplaats

Bewijs voor Gods bestaan?

Zijn er bewijzen voor het bestaan van God? Moet je zijn bestaan überhaupt willen bewijzen? Schrijver en predikant Adrian Verbree heeft hier zo zijn eigen gedachten over. Het kan, denkt hij, uit onverwachte hoek komen.


Bankje park

Hannesen, hakkelen en mompelen…

Soms kom je in situaties terecht waarin je als vanzelf begint te stuntelen. Bijvoorbeeld wanneer iemand iets met je deelt wat jij totaal niet zag aankomen. Plotseling staan we dan met onze mond vol tanden. Volgens psychotherapeut Nadine Boers is dat niet erg. Volgens haar moeten we samen meer durven hannesen, hakkelen en mompelen.


Stuntelen

Gewoon een mens van vlees en bloed

Stuntelen doen we allemaal. Vaak schamen we ons ervoor. We denken dat we door ons gestuntel een raar beeld van onszelf neerzetten. Maar is dat ook zo? Annette Akkerman denkt van niet. Stuntelen hoeft écht niet altijd tegen je te werken.


ViaFestival Utrecht

ViaFestival: Gek van geluk!

Kun je je eigen geluk wel maken of beïnvloeden? Dat ontdek je tijdens een nieuw festival, op 6 april in de monumentale Jacobikerk in Utrecht. Het thema is: ‘Gek van geluk’.