Zingeving

Audio / video

De zin van het leven

  • Quarterlife crisis

    Hé twijfelende jongvolwassene, heb jij een quarterlife crisis?

    Je bent tussen de 18 en 35 jaar. Je hebt veel dingen goed op orde... leuk werk, een fijne relatie, je ziet er goed uit. En toch denk je vaak: is dit het nou? Herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk een quarterlife crisis. Wat dat is? Praktisch filosoof Leo Hollander legt het uit. En geen paniek: meestal gaat het over.

  • Soul

    Hoe animatiefilm ‘Soul’ de grote vragen van het leven aanraakt

    Onze redacteur Lianne bekeek kort geleden de animatiefilm Soul (2020) van de Pixar Animation Studios (onderdeel van Disney). Een film die op een ontroerende manier de grote vragen van het leven aanraakt en daarom de moeite van het bekijken waard is, ontdekte ze.

Geluk en lijden

  • Andere baan

    Sifra: ‘Soms wil ik een andere baan…’

    Het vinden van de ideale baan houdt veel mensen bezig. Betekenis en plezier in je werk zijn daarbij heel belangrijk. Als je dat hebt in je werk, kan het tóch gebeuren dat je soms een andere baan wilt. Iemand die dat heeft is Sifra. Ze schreef er deze column over.

  • Betekenis

    ‘Wil gelukkig zijn? Ga op dan zoek naar betekenis’ (2)

    Veel jongeren en studenten in Nederland ervaren psychische problemen en zijn gestrest. Volgens experts is sprake van een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Maar wat veroorzaakt die crisis en wat is eraan te doen? Over die vragen hield Laurens van Lavieren onlangs een inspirerende TED Talk.

Geloof en spiritualiteit

  • vasten

    Waarom zou je vasten?

    De laatste jaren wordt vasten steeds populairder: je voor een bepaalde periode helemaal of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken, luxeartikelen of bepaalde geneugten. Om religieuze en niet-religieuze redenen houden steeds meer mensen een vastentijd. Onze oud-redacteur Michelle vroeg zich af waarom en ging op onderzoek uit.

  • Technologie als Verlosser?

    Technologie als onze Verlosser?

    In onze tijd en cultuur kunnen we niet meer zonder technologie. Religie daarentegen beschouwen we als achterhaald. Techniek-antropoloog Michiel van Well denkt echter dat we nog steeds religieus zijn, maar dat we nu onze 'verlossing' van technologie verwachten.