Zingeving

Leidt religie tot geweld

Leidt religie tot geweld?

Door David Onnekink

Dat religie tot geweld leidt, is in deze tijd een veelgehoorde uitspraak. Vaak in één adem gevolgd door de suggestie dat de wereld er een stuk beter zou uitzien zonder religie. Historicus David Onnekink betwijfelt dat. Het ligt simpelweg ingewikkelder, schrijft hij.

LEES VERDER
de waarheid framen

Wat is waarheid? (deel 2)

Door Jan Hoogland

Het thema van de Maand van de Filosofie was dit jaar: waarheid. Volgens Jan Hoogland draait het in actuele debatten niet langer om waarheid, maar om de dominantie van jouw frame: de interpretatiekaders vanwaaruit je naar feiten kijkt.

LEES VERDER
wat is waarheid

Wat is waarheid? (deel 1)

Door Felicia Dekkers

Het is de maand van de filosofie. Het thema is dit jaar: waarheid. Juist in deze tijden is het belangrijk om waarheid van leugens te onderscheiden. Maar hoe doe je dat en wie bepaalt wat waarheid is? We vroegen het aan Felicia Dekker, schrijver en spreker met als aandachtsgebied Zingeving en Identiteit.

LEES VERDER
God en de coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 6: God

Door Wim Vermeulen

Waarom wordt de mensheid getroffen door deze crisis die vooral de armen en de zwakkeren treft. Is er een God die daar iets mee te maken heeft? We vroegen Wim Vermeulen, predikant van de Jacobikerk in Utrecht, wat hij ervan denkt.

LEES VERDER

Heeft de mens een ziel?

Door Guus Labooy

Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?

LEES VERDER

Waarom bestaat de kosmos?

Door Govert Schilling

Wetenschappers houden zich bezig met feiten, rede en logica en niet zozeer met vragen naar zin en betekenis.

Toch wagen we het erop en stellen de grote vraag aan wetenschapper Govert Schilling: waarom bestaat de kosmos?

LEES VERDER
Geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen?

Door Adrian Verbree

Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.

LEES VERDER
9 Levenslessen

De 9 levenslessen van Tim Minchin

Door Redactie

Droom niet, zoek niet naar geluk, ga hardlopen en wees kritisch, ook op je eigen mening. Nee… voorál op je eigen mening. Het zijn vier van de 9 levenslessen van de Australische muzikant-cabaretier Tim Minchin. Je hoort ze alle negen in een ‘inspirational speech’ die hij ooit hield op zijn oude universiteit. De video van de speech gaat nu (weer) viral.

LEES VERDER

Te druk om te genieten?

Door Jeroen Geurts

In de collegezaal zijn de studenten gespannen en onrustig. Ze willen alles goed doen, niks missen. Volgens hoogleraar en student Jeroen Geurts hebben jongeren het te druk om te genieten. Ik ben weer begonnen met studeren. Leuk man! In de avonduren volg ik zoveel mogelijk colleges; kijk er de hele dag naar uit. Na een…

LEES VERDER
Toilet

Bestaat God, of bestaat Hij niet?

Door Adrian Verbree

Bestaat God of bestaat Hij niet? En als Hij bestaat, is daar bewijs voor? Vooralsnog ligt de waarheid in het midden. Wél is de vraag naar Gods bestaan voer voor interessante gesprekken. Predikant en schrijver Adrian Verbree schreef er een column over.

LEES VERDER
Begraafplaats

Bewijs voor Gods bestaan?

Door Adrian Verbree

Zijn er bewijzen voor het bestaan van God? Moet je zijn bestaan überhaupt willen bewijzen? Schrijver en predikant Adrian Verbree heeft hier zo zijn eigen gedachten over. Het kan, denkt hij, uit onverwachte hoek komen.

LEES VERDER
Bankje park

Hannesen, hakkelen en mompelen…

Door Nadine Boers-de Graaf

Soms kom je in situaties terecht waarin je als vanzelf begint te stuntelen. Bijvoorbeeld wanneer iemand iets met je deelt wat jij totaal niet zag aankomen. Plotseling staan we dan met onze mond vol tanden. Volgens psychotherapeut Nadine Boers is dat niet erg. Volgens haar moeten we samen meer durven hannesen, hakkelen en mompelen.

LEES VERDER