Zingeving

de waarheid framen

Wat is waarheid? (deel 2)

Door Jan Hoogland

Het thema van de Maand van de Filosofie was dit jaar: waarheid. Volgens Jan Hoogland draait het in actuele debatten niet langer om waarheid, maar om de dominantie van jouw frame: de interpretatiekaders vanwaaruit je naar feiten kijkt.

LEES VERDER
wat is waarheid

Wat is waarheid? (deel 1)

Door Felicia Dekkers

Het is de maand van de filosofie. Het thema is dit jaar: waarheid. Juist in deze tijden is het belangrijk om waarheid van leugens te onderscheiden. Maar hoe doe je dat en wie bepaalt wat waarheid is? We vroegen het aan Felicia Dekker, schrijver en spreker met als aandachtsgebied Zingeving en Identiteit.

LEES VERDER
God en de coronacrisis

Wat leert de coronacrisis ons? Deel 6: God

Door Wim Vermeulen

Waarom wordt de mensheid getroffen door deze crisis die vooral de armen en de zwakkeren treft. Is er een God die daar iets mee te maken heeft? We vroegen Wim Vermeulen, predikant van de Jacobikerk in Utrecht, wat hij ervan denkt.

LEES VERDER

Heeft de mens een ziel?

Door Guus Labooy

Theoloog Guus Labooy boog zich over deze lezersvraag. En vroeg zich op zijn beurt af: is dit een vraag over leven na de dood? Of een vraag rond je identiteit? Wie ben ik? Wat is mijn diepste kern? Of is het een filosofische vraag naar de ‘substantie’ van de ziel?

LEES VERDER

Waarom bestaat de kosmos?

Door Govert Schilling

Wetenschappers houden zich bezig met feiten, rede en logica en niet zozeer met vragen naar zin en betekenis.

Toch wagen we het erop en stellen de grote vraag aan wetenschapper Govert Schilling: waarom bestaat de kosmos?

LEES VERDER
Geloven voor domme mensen?

Is geloven voor domme mensen?

Door Adrian Verbree

Is geloven voor domme mensen? Opmerkingen van die strekking worden anno 2019 volop het internet op geslingerd, ook op onze Facebook-pagina. Atheïsme wordt gepredikt als het de enige logische levensovertuiging. Maar is geloven werkelijk alleen een bezigheid voor minder intelligente mensen? Predikant Adrian Verbree vindt van niet. Hij schreef er een column over.

LEES VERDER

Te druk om te genieten?

Door Jeroen Geurts

In de collegezaal zijn de studenten gespannen en onrustig. Ze willen alles goed doen, niks missen. Volgens hoogleraar en student Jeroen Geurts hebben jongeren het te druk om te genieten. Ik ben weer begonnen met studeren. Leuk man! In de avonduren volg ik zoveel mogelijk colleges; kijk er de hele dag naar uit. Na een…

LEES VERDER
Bankje park

Hannesen, hakkelen en mompelen…

Door Nadine Boers-de Graaf

Soms kom je in situaties terecht waarin je als vanzelf begint te stuntelen. Bijvoorbeeld wanneer iemand iets met je deelt wat jij totaal niet zag aankomen. Plotseling staan we dan met onze mond vol tanden. Volgens psychotherapeut Nadine Boers is dat niet erg. Volgens haar moeten we samen meer durven hannesen, hakkelen en mompelen.

LEES VERDER
Stuntelen

Gewoon een mens van vlees en bloed

Door Annette Akkerman

Stuntelen doen we allemaal. Vaak schamen we ons ervoor. We denken dat we door ons gestuntel een raar beeld van onszelf neerzetten. Maar is dat ook zo? Annette Akkerman denkt van niet. Stuntelen hoeft écht niet altijd tegen je te werken.

LEES VERDER
Hemel

De hemel in zes liedjes

Door Redactie

Bestaat de hemel? Over die vraag denken veel mensen wel eens na. Het is dan ook niet gek dat deze vraag ook in de muziek regelmatig langskomt. We zetten wat liedjes op een rij met een verwijzing naar de hemel.

LEES VERDER
Stuntelende mens

Ik stuntel, dus ik ben?

Door Nicolette Hijweege

‘Ik stuntel, dus ik ben’. Dat is dit jaar het thema van de Maand van de Filosofie. Een thema waar psychologe Nicolette Hijweege gemengde gevoelens bij heeft. Waarom zou je je eigen gestuntel willen omarmen, vraagt ze zich af.

LEES VERDER
Maand van de Filosofie

Debat: Ik stuntel, dus ik ben

Door Redactie

‘Ik stuntel, dus ik ben’. Dat is het thema van een debat op 8 april in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, met oud-burgemeester Bram Peper en management-goeroe Ben Tiggelaar. Het debat vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie en draait om de vraagm in hoeverre stuntelen (nog) oké is in onze prestatiemaatschappij.

LEES VERDER