21 redenen om (niet) in God te geloven

Start | Zingeving | 21 redenen om (niet) in God te geloven

Er zijn veel redenen waarom mensen niet in God geloven, of twijfelen aan zijn bestaan. Hoe kan God goed zijn als er zoveel kwaad in de wereld is? En wat moet je met de Bijbel; er zijn immers allerlei heilige boeken? Hoe weet je dan wat waar is? En een intuïtie dat God bestaat, dat is biologisch goed te verklaren. Het boekje ‘Altijd groter’, dat vorige week verscheen, bespreekt 21 redenen om (niet) in God te geloven.

‘Altijd groter’ is geschreven door theoloog Marinus de Jong. Het boekje is gebaseerd op een reeks blogs die De Jong schreef voor Visie (EO). Thema’s die langskomen zijn onder meer: Gods goedheid en almacht, gebedsverhoring, wonderen, het ontstaan van de kosmos, evolutie en goed en kwaad.

God is ongrijpbaar

In ‘Altijd groter’ doet De Jong geen poging om de argumenten tegen God te ontkrachten. Evenmin is het boekje een opsomming van argumenten waarom geloven in God onzinnig is. De Jong probeert eerder aan te tonen dat God ongrijpbaar is. Hij ontsnapt namelijk steeds weer aan onze beelden en laat zich niet vangen in onze overtuigingen, aldus de omslag van het boekje.

‘Altijd groter’ verscheen bij uitgeverij Vuurbaak, in samenwerking met Visie. Marinus de Jong (1986) is theoloog en werkt als promovendus aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is medeoprichter en blogger van Niets Nieuws. Marinus is getrouwd, heeft twee dochters en woont in Utrecht.

Wat vind jij? Mag je iemand belachelijk maken om zijn geloof? Klik hier!

Redactie

De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

2 reacties

  1. […] Zie ook: 21 redenen om (niet) in God te geloven […]

  2. Jeff op 18 mei 2020 om 18:06

    Alle grote vragen zin oplosbaar. Besef, dat wij mensen enorm geconditioneerd zijn. We zouden dus daar onze eerste stappen moeten zetten voordat we toe zijn om de grote vragen op te lossen. Als je nl niet eerst beseft en gewaar wordt van onze conditionering van onze menselijke schaal. Dat onze aanname van waarheid daar geworteld is, begin je eigenlijk van uit een tunnel visie naar de werkelijkheid te kijken. Een bekrompen en fout start punt. Wie fout start zal nooit de grote vragen op kunnen lossen. Daar je dan waarheden aanneemt als vertrek punt die ronduit bekrompen zijn.

    Overigens heeft de natuurkunde al aangegeven dat ze nu de grens benadert van het bewijsbare, meetbare. Het einde van de natuurkunde zal dus hypothetisch zijn daar niet de hele realiteit binnen onze waarneming en meetbaarheid valt. En nooit zal vallen. De menselijke schaal van waarneming, ook via techniek grenst niet aan het oneindige, en zal dat ook nooit.

Laat een reactie achter

Ontvang wekelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.