Iemand bashen om zijn geloof… is dat oké?

Start | Zingeving | Iemand bashen om zijn geloof… is dat oké?

Twitteraar en blogger Elvira plaatste precies een maand geleden een hartenkreet op Twitter. In het opvallende ‘draadje’ roept ze op om te stoppen met het bashen van christenen of andersgelovigen. Kritiek is prima, schrijft ze. “Als iemand kritisch is op (en binnen) de christelijke gemeenschap, ben ik het zelf wel. Maar ik pas ervoor mezelf nog langer belachelijk te laten maken en weg te laten zetten als een volslagen idioot.” Ze stelt: “Wees kritisch op me, maak grapjes over me. Maar maak me niet belachelijk omdat ik afwijk van jouw gedachtegang. Dat probeer ik namelijk ook niet te doen.”

Te vaak gekwetst

Als je het over gelovigen hebt, schrijft ze, kan ik niet langer blijven ontkennen dat ik daar ook gewoon onder val. Weliswaar vindt ze zichzelf geen doorsnee ‘gelovige’, maar “ik geloof wel!” In haar hartenkreet laat Elvira weten dat ze intussen te vaak gekwetst is en niet langer wil zwijgen. “Want hallo, dit bén ik! Take it or leave it.” Ze geeft aan niet gelovig te zijn opgevoed. Ook is het geloof haar door niemand opgelegd. “Ik heb nog altijd veel vragen en neem niet alles klakkeloos aan. Maar mijn geloof geeft me wel rust, zorgt dat ik liefdevol kan kijken naar een wereld die me daar weinig reden toe geeft.” Bovenal geeft het geloof haar hoop, schrijft ze. “Geen valse, blinde hoop, maar kleine lichtjes die me laten vechten waar ik anders al lang had opgegeven.”

Wegzetten als idioot

Geloven was voor Elvira geen logische keuze, schrijft ze. Toch vond ze hoop in haar geloof. In haar draadje vraagt ze begrip en ruimte voor haar overtuiging en levenswijze: “Ik hoef je er niet van te overtuigen dat dit voor mij werkt. Je hoeft mijn geloof niet te begrijpen.” Wel, zegt ze, “wil ik je vragen om verschil te zien tussen kritiek, een leuk grapje of iemand belachelijk maken en zijn overtuiging wegzetten als idioot”. Zie het als een stukje naastenliefde, betoogt ze.

Heeft Elvira een punt? Moeten gelovigen simpelweg accepteren dat spot erbij hoort, anno 20108? Tenslotte heeft Nederland vrijheid van meningsuiting. Maar… betekent die vrijheid dat kwetsen altijd gerechtvaardigd is, simpelweg omdat het mág? Of moet je je afvragen welk doel je nastreeft wanneer je een ander kwetst om zijn geloof/overtuiging? Wat vind jij? Reageer hieronder!

 

Redactie

De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

3 reacties

 1. Chris op 25 mei 2018 om 15:53

  Bespotten moet natuurlijk kunnen, ik ben er alleen van overtuigd dat het de laagste vorm van meningsuiting is. Er zijn veel betere alternatieven beschikbaar dan spot als je als fatsoenlijk mens ergens iets over kwijt wilt.

 2. Don Miata op 27 maart 2019 om 15:02

  ik kan er niets aan doen maar ik kan werkelijk niet begrijpen dat intelligente mensen al die nonsense geloven, er is geen kruimel bewijs voor, er is ook geen kruimel bewijs dat ie niet bestaat maar deze optie is voor mij veel aannemelijker, ik ben 74 en derde generatie atheist

  • Natasja op 13 juli 2019 om 13:27

   Wat goed van jou Elvira! Dat je uitkomt v Je geloof, Sterk! Je wordt tegenwoordig aangekeken en of bespot omdat je in God geloofd, hoe dan? Ook ik ervaar dat mensen meteen vijandelijk worden, je uitlachen of erger.. Dat is pas erg. Waarom doen mensen dat? Laat elkaar in z’n waarde. De ontkenning van alles wat leeft. De evolutie theorieën die zijn bedacht om ons te mislijden en wordt aan onze kinderen onderwezen. De ontkenning van onze schepper. Overal zijn bewijzen. Kijk naar de natuur, zo ingenieus.. Te mooi en onwerkelijk dat dit uit niets is ontstaan. Elke vogel zijn eigen nest. Elke vogel zijn eigen zang. Elk insect zijn eigen functie en ga zo maar door. Hoeveel bewijzen wil je hebben. En nee, ik hoef niemand te overtuigen of zogenaamd zieltjes te winnen. Ik gun ieder ander de waarheid en de liefde van onze God. De ontkenning ervan doet pijn. Het lijkt wel alsof ik moet vechten v wat ik geloof. Ik zie veel dwalende, zoekende en dolende mensen om me heen. Op een spirituele reis zoekende n antwoorden die ze nooit gaan vinden. Yoga als leidraad tussen het appen, werken en opvoeden door, als ze nog even een uurtje de tijd hebben. Om zo(?)tot ontspanning/rust te komen. Ik zie de hypnose om me heen. De hele dag druk met f.b. , internet, kleuters met i pads etc. Mensen worden langzaam klaar gemaakt v de chip. Lees openbaringen! Alles staat beschreven in de bijbel. Lees iver de eindtijd. Dat we worden gechipt in de toekomst. Alles is voorspelt. Hoeveel bewijs heb je nodig?
   Waarom maakt niemand zich druk om 5G? Bomen worden omgekapt daarvoor, lees op Wiki pedia, 5G, daar staat het gewoon. Mensen worden dom gehouden, met z’n allen in de maat. En als je een afwijkende mening hebt dan de massa wordt je neergezet als gekkie.
   Mensen word wakker!

Laat een reactie achter

Ontvang wekelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.