Bestaat God, of bestaat Hij niet?

Start | Zingeving | Bestaat God, of bestaat Hij niet?

Bestaat God of bestaat Hij niet? En als Hij bestaat, is daar bewijs voor? Over deze vragen hebben we op deze website al diverse artikelen gewijd. Vooralsnog ligt de waarheid in het midden. Wél is de vraag naar Gods bestaan voer voor interessante gesprekken. Predikant en schrijver Adrian Verbree schreef er de onderstaande column over.

Biernevel

Hij haalde diep adem. De vrieslucht beet in zijn longen. Boven de stad, waar door de lichtvervuiling de sterren vaak nauwelijks te zien waren, was de hemel bezaaid met diamanten. ‘Gods schatkist’ noemde zijn vader dat vroeger. Hij probeerde de rits van zijn jekker omhoog te halen, maar bedacht zich na de tweede, mislukte poging. De kou deed hem goed, hielp de ‘biernevel’ uit zijn hoofd te verjagen. De lucht in het studentencafé was te snijden geweest en de temperatuur zoals gebruikelijk te hoog. En hij had te veel gedronken, dat ook.

Ze hadden het over God

Het was de gedachte aan zijn vader, die hem deed denken aan het gesprek dat hij net had meegekregen. Ze zaten aan het tafeltje achter hem, drie meiden, en ze hadden het over God. Het geleuter van zijn vrienden boeide hem niet. Voetbal. Van hem mochten ze die hele Champions League opdoeken. Het voetbalwereldje kwam hem voor als een slangenkuil vol opgeblazen ego’s en overbetaalde kinderen. Het ergst van alles vond hij de ‘dominees’ die in de pauze voor grof geld bij Studio Sport neuzelden over hoe de teams hadden moeten spelen en die allemaal hun eigen exegese van de vrije trap in de twintigste minuut zalig verklaarden.

Lees ook: Geloven met je verstand?

Het geleuter van zijn vrienden boeide hem niet. Voetbal. Van hem mochten ze die hele Champions League opdoeken. (Beeld: Giphy.com)

Omdat het moet

Na een kwartier had hij zelfs de schijn te luisteren laten varen. Hij had zijn stoel achteruit geschoven en zich geconcentreerd op het gesprek van de meisjes. Het blonde meisje, dat hij uit zijn ooghoek half kon zien, geloofde blijkbaar. Ze hield tenminste tegenover haar vriendinnen vol dat God bestaat.
“Hoe kun je dat nou zo zeker weten?”
– “Omdat het moet.”
“Hoezo ‘moet’?”
– “Omdat jouw hele bestaan anders geen zin heeft.”
“Mijn bestaan heeft zin zat!” giechelde de derde stem. “Michel komt vanavond.” Gelach en geproest en het klinken van glazen.
– “Je weet best Wat ik bedoel,” zei het blonde meisje. “Als er geen Schepper bestaat, wat heeft het dan voor zin dat we bestaan?” Ze sprak snel, alsof ze de andere twee geen kans wilde geven haar in de rede te vallen. “En wat voor zin hebben de dingen waar we ons druk om maken? Wat is dan nog het verschil tussen jou en… en dit glas?”

Niemand die boven ons staat

“Doe niet zo belachelijk, laten we eerst maar bijvullen.”
– “Niks belachelijk,” hield ze vol. “Geef nou eens antwoord. Als God niet bestaat, kan er niets bestaan. Dat gezeur van de evolutionisten die zomaar, floep, de ingrediënten voor een oerknal uit het niets te voorschijn toveren, dat gelooft toch geen kind? Evolutionisten zijn gelovigen die niet willen weten dat ze het zijn, en dat is heel wat bekrompener dan eerlijk toegeven dat je in iets gelooft. En dan nog wat: hoe wil je normen en waarden verankeren als er niemand is die boven ons staat? Een norm zonder God is niets anders dan een ander woord voor: de wil van de meerderheid. Saskia, jij hebt toch filosofie als bijvak?”

Jezus-jekker en Allah-colbert

“Ja, en daarom weet ik dat God onzin is. God heeft wel honderd jassen: een Jezus-jekker, een Wodan-mantel, een Allah-colbert en een Jupiter-slipjas! God is een projectie, meer niet. En stel dat hij toch bestaat, dan is hij toch zielig of een grote sadist. Overstrominkje in India, tweeduizend doden: sorry jongens, ik kan er ook niets aan doen. Of wie weet vond hij Treblinka wel een geslaagd experiment. Hij deed toch niets… wat is dat nou voor God! Bah! God is een excuus-Truus. Een verhaaltje van en voor zwakkelingen, opium voor het volk. Weet je, geef mij Nietzsche maar: niks God om achter weg te kruipen. Mens wees jezelf!”

Zo ging het nog vier biertjes door tot het derde, onzichtbare meisje zei: “Ik smeer hem, Michel komt om half twaalf aan.” De andere twee stonden ook op. Toen ze de deur uitliepen kon hij ze eindelijk alledrie zien: tweemaal blond en één keer doosjesrood.

Misschien ook interessant: God bewijzen? Waarom zou ik?

Overstroming
Ze zei: ‘God is een projectie, meer niet. En stel dat hij toch bestaat, dan is hij een grote sadist’. (Beeld: Unsplash.com)

Met Hem opgevoed

Bij het licht van een lantaarn zijn jas dichtritsend, het was toch wel verhipt koud, vroeg hij zich af: “Bestaat Hij, of bestaat Hij niet?” Hij was met Hem opgevoed. Maar tegenwoordig wist hij niet zoveel meer zeker. Hij moest plassen en daalde dankbaar de trap naar het ondergrondse openbaar toilet af. Op de witte tegels boven de stinkende plasgoot las hij iets dat nogal toepasselijk was. Met zwarte viltstift had iemand geschreven:

‘God is dood. Nietzsche’

Hij grinnikte.

Als een zweepslag

Een week later. Hij was opnieuw naar het café gekomen, stiekem hopend dat zij er ook weer zouden zitten. Maar nee, de hele avond was het alleen maar voetbal, computers en weer veel te veel bier.
Het miezerde. Het licht van de lantaarns sijpelde regelrecht de plassen in.
Plassen.
Hij moest weer.

Het openbaar toilet stonk nog erger dan de vorige keer. De tekst trof hem als een zweepslag. Iemand had de moeite genomen de tekst uit te vegen en een nieuwe tekst te schrijven:

‘Nietzsche is dood. God’

(Deze column is overgenomen met toestemming van uitgeverij Vuurbaak. Het verscheen eerder als hoofdstukje in het boekje ‘Lichtflitsen’.)

Adrian Verbree

Adrian Verbree, geboren in Grand Rapids, Michigan, is predikant in Hardenberg-Baalder en daarnaast schrijver en columnist. Hij studeerde theologie in Kampen. Enige jaren na zijn start als predikant, raakte hij burn-out. Daar schreef hij later openhartig over, onder meer in het boek 'Eclips - Verslag van een burn-out'. Verbree schrijft al vele jaren columns in verscheidene bladen, ook publiceerde hij tal van boeken bij uitgeverij Vuurbaak, soms in samenwerking met onder anderen theoloog Jochem Douma en cartoonist/tekenaar Christian Zomer.

2 reacties

 1. Holyshit op 9 april 2020 om 16:57

  De waarheid in het midden? Nou, ik denk dat de waarheid de afgelopen eeuwen een flink stuk naar ‘bestaat niet’ is opgeschoven. Te danken aan gezond verstand en vooral veel wetenschap. Wat ik nooit begrijp is dat voor een gelovige het bestaan/leven meer zin zou hebben dan voor een ongelovige. Want wat is de zin van het bestaan van een god? Wat is de zin van de hemel? Geen idee. Voor mij als ongelovige? Ook geen idee. Niemand weet het, gelovigen niet, hoe hard zij ook roepen van wel, en ongelovigen niet.

  • JayBee op 10 augustus 2020 om 17:04

   Uw postnaam is met grote waarschijnlijkheid het antwoord op uw eigen vragen 🙂 Het zal altijd een raadsel blijven waarom de een wel gelooft en iets ervaart en de ander niet. Zoiets als met radiosignalen: ze zijn er al miljoenen jaren maar pas sinds Marconi weten wij dat. Mooi toch? Verder kunt u zich afvragen waarom in de Joodse boeken al bekend was dat de Aarde rond is. In Jesaja 40:22 is dat terug te vinden, … wonderlijk toch?

   Prima toch? Laat iederen geloven wat zij/hij wil. Na het sluiten van de ogen zal blijken hoe alles zit.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.