Generic selectors
Exact matches only
Zoek een titel
Zoek in de Gestelde Vragen
Zoek een Artikel
Zoek naar Thema's
Filter by Categories
Mensbeeld
Nieuwsberichten
Relatie
Religie
Samenleving
Technologie
Uitgelicht
Wetenschap
Zingeving

Zo'n burn-out, dat is toch niets voor jou? (1)

03 05 2018

Wat gebeurt er met je wanneer je met een burn-out te maken krijgt? Wanneer de man met de hamer ineens genadeloos toeslaat, terwijl jij nog dacht dat de wereld aan je voeten lag? Gerda Lok, nu 28 jaar, maakte het mee. Zeven jaar geleden overviel de burn-out haar. Waar ze kort daarvoor nog een ambitieuze 21-jarige journalistiekstudente was die het ver zou schoppen, lukte plots niets meer. In een serie van 3 blogs vertelt Gerda over haar burn-out. Wat ze erdoor kwijtraakte en wat het haar bracht.

Op zondag ging het licht uit. Ik was eenentwintig. ’s Middags was ik nietsvermoedend even op bed gaan liggen. Gewoon om mijn hoofd leeg te maken. Ik kwam mijn bed niet meer uit. Waar het precies misging, weet ik nog steeds niet. Maar ergens die middag gaf mijn lijf aan dat het genoeg was. Ik kon aan niemand uitleggen wat er gebeurde. Ik wist het zelf niet eens. Het leek alsof alle energie uit me was gezogen. Ik was moe, zo vreselijk moe.

Geen tijd om moe te zijn

Wekenlang heb ik op bed gelegen. Ik at nauwelijks en deed niets anders dan huilen. Ik begreep het niet. Ik zou toch in de kracht van mijn leven moeten zijn? Waarom was ik dan alleen maar moe? Ik had helemaal geen tijd om moe te zijn. Ik moest afstuderen, een baan zoeken, mijn sociale contacten onderhouden… Mijn dagboeken stonden vol dromen en doelen voor de komende vijf jaren. Hoe kon ik die in vredesnaam behalen als ik mijn bed niet eens kon uitkomen?

Het heeft jaren geduurd voordat het licht weer aanging. Ik was toen al heel wat nutteloze doktersbezoekjes verder. Geen enkele arts heeft ooit kunnen vinden waar mijn klachten vandaan kwamen. En zelf weigerde ik te geloven dat de oorzaak bij mezelf lag. Mijn leven lang had ik immers mijn best gedaan om sterk en zelfverzekerd over te komen. Het was dus onmogelijk dat ik door zo’n ‘zwakke’ modeziekte geveld zou zijn. Een burn-out? Welnee, ik niet.

Je kan alles. Het is de titel van een nieuw liedje van Spinvis, maar ook een treffende omschrijving van de stress die veel millennials ervaren om alsmaar te presteren.

Angst om anderen teleur te stellen

Gek genoeg leek mijn omgeving dat te bevestigen. “Jij bent toch veel te nuchter voor een burn-out?” Heel eerlijk? Zo nuchter ben ik helemaal niet, maar ik heb wel lang gedaan alsof. Als een volleerd actrice ben ik mijn leven gaan inrichten naar de formules die anderen over me uitspraken. Vonden mijn naasten dat ik dapper was? Dan deed ik extra mijn best op dapper te zijn. Dachten mijn docenten dat ik het ver zou schoppen? Dan werkte ik nog harder om het daadwerkelijk ver te schoppen. Gingen mijn vrienden ervan uit dat ik het initiatief wel nam? Dan nam ik het initiatief.

Dat ik de lat daarmee voor mezelf wel erg hoog legde, ontdekte ik pas toen het al te laat was. Het was de angst om andere mensen teleur te stellen die me uiteindelijk nekte. Door die angst beet ik me vast in een studie die niet bij me paste. Door die angst stopte ik mijn emoties en nare herinneringen diep weg, zodat men niet zou ontdekken dat ik helemaal niet zo nuchter en dapper was. Door die angst leurde ik te lang aan vriendschappen die op-sterven-na-dood waren. Door die angst zei ik ja tegen alles wat op mijn pad kwam. Door die angst pleaste ik misschien mijn omgeving, maar liep ik mezelf hopeloos voorbij.

Ik schaam me niet meer

Inmiddels ben ik ruim zes jaar en een heleboel levenswijsheid verder. Ik schaam me niet meer als ik vertel dat ik een burn-out heb gehad. Ik schaam me zelfs niet om te zeggen dat ik er nog steeds niet helemaal overheen ben. Ik heb nog steeds niet de energie die ik graag had willen hebben en vraag me zelfs af of ik die ooit weer helemaal terug ga krijgen. Maar het geeft niet. De jaren die achter me liggen hebben me niet per se nuchterder gemaakt, maar wel veel stoerder en zelfverzekerder. Ik hoef maar een blik op mijn cv te werpen om te zien dat ik bijna alle vijfjarendoelen uit mijn dagboeken heb gehaald! Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Stay tuned! In deel 2 en 3 vertel ik meer.

Burn-out

Stemmingswisselingen, concentratieproblemen en vermoeidheid zijn vaak belangrijke signalen dat een burn-out op de loer ligt. Herken je de klachten die kunnen duiden op een naderende burn-out? Onderneem dan actie.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out is meestal het gevolg van langdurige (en overmatige) stress. Er bestaan tal van symptomen die een burn-out aankondigen. Stress uit zich bij iedereen anders, houd daar rekening mee. Op Gezondheidsnet.nl vind je een overzicht van veelvoorkomende waarschuwingssignalen die je lichaam afgeeft wanneer een burn-out dreigt. De belangrijkste zijn:

 • Concentratieproblemen. Je hebt moeite met overzicht houden.
 • Vergeetachtigheid. Je vergeet vaker afspraken of toezeggingen.
 • Stemmingswisselingen. Je bent sneller boos of geëmotioneerd.
 • Slaapproblemen. Je slaapt slecht en bent bijna altijd moe.
 • Je bent vaak onzeker over je functioneren.
 • Werk of studie slokken veel van je tijd op. Je negeert hobby’s en sociale contacten.
 • Lichamelijke klachten (vaak moe, hoofdpijn, verkouden, grieperig).

Wat kun je doen bij burn-out klachten?

Herken je minstens 3 á 4 van de bovenstaande klachten? Dan loop je het risico op een burn-out. Het is raadzaam om direct actie te ondernemen. Wat kun je doen? Vier tips op een rij:

 • Neem je klachten serieus. Teveel mensen raakten volledig opgebrand omdat ze dachten dat het ‘wel meeviel’.
 • Ga praten. Met een goede vriend(in), docent, vertrouwenspersoon of leidinggevende.
 • Heb de moed om mensen te vertellen hoe het écht met je gaat. Alleen dan kunnen ze je helpen en ondersteunen.
 • Bezoek je huisarts en/of laat je doorsturen naar een arbo-arts. En overweeg ook om je te laten doorsturen naar een psycholoog.

Update: deel 2 staat in tussen ook online, lees ‘m hier!

Dit artikel verscheen eerder op Gerda’s eigen weblog: http://gerdahenriette.com

 

LEES MEER

mm
Gerda Lok (1989) is (tekst)schrijver, literair vertaler en corrector op zzp-basis. Ze studeerde Journalistiek in Ede, maar moest haar studie voortijdig staken vanwege een burn-out. Na een herstelperiode werkte ze onder meer voor Van Dale Uitgevers, Omroep Gelderland en NOS Sport. Momenteel is ze freelance vertaler (Afrikaans/Engels/ Duits) voor Uitgeverij Mozaïek en Uitgeverij de Parel. Daarnaast kan ze benaderd worden voor uiteenlopende schrijf- en correctiewerkzaamheden.
Meer van Gerda Lok
Aantal reacties: Oeps, nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *