Debat over geluk in Utrecht

Start | Zingeving | Debat over geluk in Utrecht

Twee bekende namen, twee uitgesproken meningen. Allereerst Dirk De Wachter, Vlaams psychiater en schrijver van diverse boeken. En verder Ruben van Zwieten, bekend als de ‘dominee van de Zuidas’, of voor sommigen van de Roast van Johnny de Mol. Op woensdagavond 6 februari gaan De Wachter en Van Zwieten met elkaar in debat over het thema ‘Geluk’. Het debat vindt plaats in de Jacobikerk in Utrecht, aanvang 20:00 uur.

Gras bij de buren groener

Geluk is een zaak die veel mensen bezighoudt. Ook in onze tijd, of juist in onze tijd? Want, hoewel we het beter hebben dan ooit, lijkt het gras bij de buren altijd groener. Hoe komt dat toch? Op die vraag gaan De Wachter en Van Zwieten antwoord proberen te geven.

Dirk de Wachter is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg en professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werd bekend door zijn boeken ‘Borderline Times en ‘De wereld van De Wachter’. Hij heeft een duidelijke visie op geluk: het is zinloosheid om geluk na te streven. In plaats daarvan pleit hij voor een herwaardering van de ‘gewonigheid’ van het leven. Ruben van Zwieten is als theoloog betrokken bij het project ‘Zingeving op de Zuidas’. Een project dat draait in een competitieve omgeving, die gekenmerkt wordt door grote successen én diepe dalen. Hoe gaat hij in zo’n omgeving om met (on)geluk en zingeving?

Lees ook: Is geluk bereikbaar?

Het is nodig je te laten kennen, meent de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter. In de liefde vinden we het geluk, maar dat is een bijwerking – een genade. We moeten het geluk niet nastreven als doel an sich, want dan ontsnapt het altijd.

Breder aanbod

Dit Jacobidebat gaat uit van de Jacobikerk in Utrecht. Het debat is onderdeel van een breder aanbod aan activiteiten en bezinning rond het thema geluk. Meer daarover is te vinden op de website: www.viajacobi.nl. Het debat van 6 februari  wordt geleid door Willem Jan de Hek, architect en theoloog. Vanaf 19:30 uur is gaan de deuren open en wordt koffie en thee geschonken. Na afloop is er een borrel en gelegenheid tot napraten. Er is ruimte voor 600 bezoekers/deelnemers, waarbij geldt: vol is vol. Je vindt hier meer informatie over het debat.

Meer lezen? ‘Het leven is niet alleen maar feest’

UPDATE: Beluister hier de volledige lezing die Dirk De Wachter gaf tijdens het Jacobidebat van woensdag 6 februari 2019 In Utrecht.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.