Discussie: Bestaat de hel?

Start | Zingeving | Discussie: Bestaat de hel?

“Ik hoop voor de mensen aan wie geen recht gedaan wordt in deze wereld, dat er een hel is.” Deze uitspraak deed politicus en voormalig minister Lilianne Ploumen vorig jaar in het tv-programma Pauw (bekijk de video vanaf 36:05). Ploumen gelooft niet meer in God en ook niet (echt) in een hemel. Wél hoopt ze dat iemand als Bashar al-Assad – president van Syrië – na zijn dood in de hel terechtkomt. Als vorm van genoegdoening voor zijn slachtoffers. Ploumen: “Soms is er hier geen gerechtigheid, hoe erg dat dan ook is. Maar dan hoop ik dat er een hel is [voor dit soort mensen]”.

Lastiger verhaal

Bij dergelijke uitspraken komt direct de vraag bovendrijven: bestaat de hel? Een interessant vraagstuk, dat momenteel onderwerp van gesprek is op het online discussieplatform Kialo. De hel is controversieel. Veel gelovigen én niet-gelovigen vertrouwen wél op het bestaan ​​van een aangenaam hiernamaals. Een plek of  bestaanssfeer na dit leven, waar het goed is. Echter, de hel vinden veel mensen een lastiger verhaal. Van de christenen gelooft een deel in het bestaan van de hel. Sommigen wijzen er echter op, dat Jezus niets leert over een hel, maar alleen liefde, vrede en vergeving predikt. Anderen werpen tegen dat de Bijbel wel degelijk een op de hel gelijkende plaats beschrijft.

Hiernamaals

Oké, stel dat de hel bestaat, wat is dat dan precies? Het gaat dan in ieder geval om een plaats of een vorm van ‘zijn’ na de dood. De hel wordt meestal gekarakteriseerd door een hoge mate aan fysieke en/of mentale pijn en lijden. In bijna alle religies is sprake van één of meer hellen. Het begrip hel komen we veel tegen binnen het christendom en de islam. Na te zijn gestorven, zouden de zielen van de overledenen naar het hiernamaals gaan. Vervolgens beslist een hogere macht (God) of een ziel toegang krijgt tot de hemel, of naar de hel moet. Daarbij staat de hemel voor een aangename, fijne plek in aanwezigheid van de hogere macht (God). De hel is juist tegenovergestelde van de hemel, namelijk een verblijf vol ellende, pijn en wroeging, in afwezigheid van God.

Lees ook: Geloven met je verstand?

Tekst gaat verder onder de foto.

Hel
Als je ervan uitgaat dat God bestaat en hij de hemel heeft geschapen, bestaat de hel dan ook? Bij deze vraag kun je argumenten voor en tegen aandragen op het online discussieplatform Kialo. (Foto: Pixabay)

Bestaat de hel?

Als je ervan uitgaat dat God bestaat en hij de hemel heeft geschapen, bestaat de hel dan ook? Bij deze grote vraag kun je op Kialo argumenten vóór en argumenten tégen toevoegen. Ook kun je likes geven bij de argumenten van anderen, of reageren op iemands argument. Zo ontstaat een schakering aan argumenten, waarbij te zien is hoe andere deelnemers aan de discussie deze beoordelen. Klik hier om deel te nemen aan de discussie (in het Engels). Laat ook onderaan dit artikel weten hoe jij denkt over de hel: bestaat er zoiets of niet?

Nadenkender

Kialo is een online discussietool die uitgaat van argumenten. Doel is dat de deelnemers aan discussies elkaars gezichtspunten leren begrijpen. Anders gezegd, Kialo wil de wereld ‘nadenkender’ maken. Met Kialo kun je grote en kleine vragen bespreekbaar maken. Daarbij draait het niet het halen van om jouw gelijk, maar om de plussen en minnen rond een vraagstuk op een rij te krijgen. Zo kun je bouwen aan overeenstemming over een vraagstuk, door deze eerst goed te verkennen.

Misschien ook interessant: Zelfs als er géén God is…

HIERNAMAALS // Een grote vraag die veel mensen, gelovig en niet-gelovig, bezighoudt is: hoe zit het met de hel? We stellen die vraag hier ook maar: bestaat er een hel? #degrotevragen

Posted by De Grote Vragen on Monday, March 11, 2019

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

4 reacties

 1. Pieter op 18 maart 2019 om 10:10

  Vele culturen en eeuwen gelooft men in de hel. Het christendom is duidelijk, zie
  https://www.youtube.com/watch?v=_lNsuIVr-y8&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y
  en voor de islam:
  https://www.youtube.com/watch?v=_n7fRc8wcW4&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=52
  Voor mij is het meer een interessante vraag waarom we in onze westerse cultuur er niet meer in geloven. Geloven we alleen maar wat we willen geloven?
  Bijna-doodervaringen kunnen een tipje van de sluier oplichten. Naast veel paradijselijke ervaringen zijn er ook veel hel-ervaringen. Ook wetenschappers hebben bijna doodervaringen. zie:
  https://www.youtube.com/watch?v=qUlQelz3LfQ&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=54

 2. Samir op 27 maart 2019 om 20:36

  Een ieder die gelooft dat et zoiets bestaat als “gerechtigheid” weet dat er op aarde geen gerechtigheid voor iedereen KAN zijn. Als we het hebben over misdadigers…..hitler heeft 6 miljoen joden gedood. Zelfs is je Hitler levend had kunnen pakken had je 6.000.000 mensen gerechtigheid kunnen geven? Onmogelijk. Want hoe erg je hem ook straft het kan nooit 6miljoen compenseren. Als je gelooft dat wel zoiets is als gerechtigheid dan kan deze in ieder geval niet op aarde zijn. Dan blijft er 1 mogelijkheid over en dat is het hiernamaals. In het het hiernamaals zijn de regels anders. Je zou een Hitler bijvoorbeeld 6 miljoen keer kunnen straffen in het hiernamaals. Dus als je gelooft in gerechtigheid MOET er een hiernamaals (hel en hemel) zijn.

 3. Martha op 18 januari 2020 om 11:15

  Ik geloof in God en in de hemel, maar niet in de hel en wel om de volgende redenen; God ids goed en hij is liefde. Liefde kan nooit samen gaan met wreedheid en in de hel , als die zou bestaan zou alleen maar wreedheid en ellende zijn. Ik geloof dat God diegenen die niet goed willen en stijf en strak vasthouden aan wat fout is, niet naar een of ander marteloord verwijst, maar ze gewoon laat verdwijnen in een toestand van niet meer bestaan.Het zou voor God, die een en al goedheid is, niet te verdragen zijn wanneer er iets als een hel bestond. Het zou tekort doen aan zijn vreugde over al het goede dat we in de toekomst mogen verwachten. Degenen die er voor hebben gekozen om slecht te zijn, zullen vernietigd worden en niet meer bestaan. Wie het goede wil en er voor kiest om het goede te doen en in God en in Jezus als koning van hemel en aarde gelooft, zal voor altijd in een prachtig Koninkrijk zonder welke vorm van ellende dan ook, mogen leven. Voor eeuwig! De hel is gewoon een horrorsprookje dat gebruikt werd om mensen koest te houden en te intimideren…

 4. Cees op 20 februari 2020 om 03:55

  Hallo Martha,
  Ik heb je reactie met belangstelling gelezen. Het komt mij voor dat ‘ophouden te bestaan’ voor veel mensen zo’n slechte optie nog niet is. Dat hoeft wat mij betreft geen negatieve lading te hebben, maar meer iets van: het is mooi geweest zo.
  Groetjes

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.