Atheïstische dominee Klaas Hendrikse overleden

Start | Zingeving | Atheïstische dominee Klaas Hendrikse overleden

De ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse is dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hendrikse kwam in 2006 landelijk in het nieuws nadat hij onthulde dat hij niet gelooft dat God bestaat. Binnen de PKN, waar hij predikant was, leidde zijn onthulling tot veel onrust. Toch kwam het nooit tot een schorsing of afzetting. Hendrikse was voorganger van de remonstrants-vrijzinnige gemeenten in Middelburg en Zierikzee. Hij wordt op 3 juli begraven.

In 2007 publiceerde Hendrikse het boek ‘Geloven in een God die niet bestaat’. Daarin legt hij uit dat je niet in het bestaan van God hoeft te geloven om tóch in God te kunnen geloven. In datzelfde jaar zei hij in de Volkskrant: “Het niet-bestaan van God is voor mij geen beletsel, maar een voorwaarde om in God te geloven. Ik ben een gelovige atheïst. God is voor mij niet een wezen, maar een woord voor wat er tussen mensen kan gebeuren. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen je: ‘Ik laat jou niet vallen’, en maakt die woorden waar. Noem dat maar gerust God.” In 2011 verscheen een tweede boek: ‘God bestaat niet en Jezus is zijn zoon’.

Klaas Hendrikse

De Zeeuwse dominee Klaas Hendrikse kwam in opspraak door zijn onthulling dat hij niet gelooft dat er een God is.

Zoon van een dierenarts

Hendrikse werd geboren in 1947 als zoon van een dierenarts in de Alblasserwaard. Hij groeide op in een niet-gelovig gezin. In eerste instantie koos hij voor een commerciële carrière, tot hij in 1977 interesse kreeg in het geloof en besloot om theologie te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna werd hij predikant.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen bestaat uit mensen met hart voor jongeren en hun grote (levens)vragen. De Grote Vragen is een initiatief van ForumC, centrum voor vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, samenleving en geloof.

Laat een reactie achter

Ontvang wekelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.