‘Sociaal-democratie wankelt door verdwijnen van religie’

Start | Zingeving | ‘Sociaal-democratie wankelt door verdwijnen van religie’

De conclusie dat God niet bestaat, is de belangrijkste reden voor het verval van de sociaal-democratie in Nederland en Europa. Dat schrijft Max van Duijn, student politicologie, in een essay op The Post Online. Daardoor kan de vraag naar de zin van het leven niet meer beantwoord worden. “Er is alleen leegte. En nu religie bij veel mensen is weggevallen als houvast en oriëntatiepunt op de wereld, is een vacuüm is ontstaan dat door niets anders wordt ingevuld.”

Van Duijn: “De moderne mens beseft dat hij alleen is, dat er geen bovennatuurlijke krachten ons beschermen of juist straffen.” Dat heeft volgens hem geleid tot een afkeer van onze culturele worteling en van datgene wat generaties voor ons hebben opgebouwd. Want dat was allemaal onderdeel van een roze wolk; van een illusie. “De moderne mens kan niet leven met de gedachte dat hij alleen is. Het idee dat God dood is, is zo radicaal dat ze een omslagpunt vormt in de geschiedenis.”

Lees ook: Kun je bewijzen dat God bestaat?

Sociaal-democraten hebben moeite met een samenleving waarin God verdwijnt. Ze slagen er niet in een alternatief te bieden waarbij mensen zich goed voelen, schrijft student politicologie Max van Duijn op The Post Online.

Er zit geen betekenis achter

Het besef dat God niet bestaat, werkt door in het verlies van onze identiteit, soevereiniteit, idealen en bijvoorbeeld de waarde die we hechten aan kunst en cultuur, suggereert hij. Het raakt z’n waarde kwijt, want er zit geen betekenis meer achter. Dus kiezen we ervoor om alles wat we in de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd, belachelijk te maken en te ridiculiseren.

Wél een antwoord

Sociaal-democraten gaan mee in deze beweging, aldus Van Duijn. “Ze denken: we moeten alles achter ons laten en een nieuwe deur openen naar een wereld zonder God.” Deze keus leidt juist tot een koers die wegleidt van ‘thuis’ – van datgene wat veilig en vertrouwd voelt. Cultureel-rechtse partijen kiezen een andere koers. “Ze stellen de wedervraag: nu God dood is, maakt dat alles wat we hebben opgebouwd minder waardevol?” Daarmee doen ze volgens Van Duijn alsof er wél een antwoord is op het ‘waarom’.

(Bron en meer lezen: The Post Online)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.