Een wonder boven wonder?

Start | Zingeving | Een wonder boven wonder?

Zijn de wonderverhalen in de Bijbel echt gebeurd? Een interessante vraag, al was het maar omdat er méér te zeggen valt over de Bijbelse wonderen. Bij meer dan één wonder was er namelijk iets extra’s nodig, bovenop het wonder an sich. Een wonder boven wonder, om het maar zo te zeggen. Dat schrijft Adrian Verbree, predikant, schrijver en columnist. In de onderstaande column legt hij uit wat hij bedoelt.

Het veld ruimen

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zeggen we. Maar een bepaald soort wonderen heeft inmiddels wel het veld moeten ruimen. Wie zijn verstand serieus neemt, kan toch niet geloven dat er ooit een man over het water liep? Dat er doden opstonden, lammen huppelend de tempel binnengingen en blinden hun ogen uitkeken?

Ik noemde blinden die weer konden zien. Een wonder. Ja, maar toch minder uniek dan je wellicht denkt. Het komt ook tegenwoordig nog voor, al blijft het zeer, zeer zeldzaam, dat iemand die niet kan zien, zijn gezichtsvermogen terugkrijgt. Iemand die daarover, en over andere zaken, op zeer lezenswaardige manier schreef, was de Britse neuroloog Oliver Sacks. Hij bestudeerde de bekende gevallen en kwam tot verrassende conclusies.

Tranen van geluk?

Stel je voor: in de stoel zit iemand met zijn hoofd in het verband. Zijn ogen zijn bedekt. Hij is gisteren geopereerd. Sinds zijn zesde jaar is hij blind. Nu vijfenveertig jaar later heeft hij een vrouw ontmoet, die zich niet bij de destijds gestelde diagnose neerlegt. Zij is van mening dat er een poging moet worden gedaan haar vriend van de staar te lichten. Haar redenering is: hij is blind, dus baat het niet, dan schaadt het niet. Het grote moment breekt aan. Het verband wordt verwijderd…

Stop.
Wat verwacht je als de operatie geslaagd blijkt? Een kreet van verrukking? Een schreeuw: “Ik kan zien!” Een rondedans door de kamer? Tranen van geluk die het verse zicht even vertroebelen…?
Nee.
Stilte.
Ontreddering.

Lees ook: ‘Wetenschap geeft juist weer verwondering’

Genezen van blindheid lijkt prachtig, maar leidt vaak tot ontreddering, schrijft predikant Adrian Verbree. Je komt dan terecht in een wereld waar je je geen raad mee weet. (Beeld: Giphy)

Lange martelgang

De man, die voor het eerst sinds hij zes jaar was weer kan zien – want inderdaad, hij kan zien – weet zich geen raad met wat zijn ogen hem doorgeven. Hij ziet een vorm en hoort geluid, en pas na veel nadenken en hulp, begrijpt hij dat de vorm waar het geluid uitkomt een gezicht moet zijn… Dit schokkende moment blijkt het begin van een lange martelgang.
De man die zich uitstekend redde als blinde, een baan had als masseur, van sportwedstrijden op de radio genoot, komt door zijn herstel terecht in een wereld waar hij zich geen raad mee weet. Pas als hij jaren later weer blind ‘mag’ zijn, keert de rust in zijn wereld terug. Kijken en zien, bleken niet hetzelfde te zijn.

Andere gevallen van blinden die het zicht terugkrijgen, vertellen hetzelfde, trieste verhaal. Een man die blind feilloos de weg door zijn huis vond, struikelde om de haverklap toen hij weer kon zien. Hij kon met geen mogelijkheid diepte schatten. Een tekening of een schilderij waren voor hem onbegrijpelijke zaken. Het hele idee van een tweedimensionale, platte wereld, ging zijn begrip eenvoudigweg te boven.

Diepe depressie

Ten slotte het verhaal van een man – waarom het steeds mannen zijn, weet ik ook niet – die er een kat en een hond op na hield. De kat was gewoon een kat en de hond een stuk groter. Toen hij weer kon zien, wilde het de man maar niet lukken de twee uit elkaar te houden. Raakte hij ze slechts met één vinger aan, dan was vergissen onmogelijk. Maar als de kat voor hem op een stoel zat, wist hij niet te vertellen om wie van de twee het ging. Meer dan eens raakten de genezen blinden in diepe depressies en de gedachte aan zelfdoding kwam bij ze op. Hun genezing was het die hen pas goed patiënt maakte.

Deze medische ervaringen zijn uitermate leerzaam voor de bijbellezer. Als Jezus blinden geneest, zien ze alles scherp en van moeite is geen sprake. Dat kan alleen maar als Jezus ‘ongezien’ een extra wonder deed. Het grootste wonder onttrok zich aan het zicht van de omstanders: zij waren om zo te zeggen ziende blind voor het wonder dat Jezus voltrok tussen de oren van de blinde. Hij zorgde dat hun hersens raad wisten met wat hun ogen zagen. Hij deed wat nodig is om écht te kunnen zien: een wonder boven wonder.

Meer over de Bijbelse wonderen in dit artikel op de website Geloof & Wetenschap


Zijn de Bijbelse wonderen echt gebeurd? Ja, zegt topwetenschapper Cees Dekker. God kan dingen buiten de natuurwetten om laten gebeuren, dan is het een wonder, zegt hij. Je moet wonderen niet zien als trucjes, wonderen hebben een betekenis.

Tussen de regels door

Maar één keer, in het bijbelboek Marcus, lijkt het alsof Jezus zijn toekomstige, medisch onderlegde lezers, een knipoog geeft (Marcus 8 : 22-25). Alsof Hij ons even tussen de regels door laat lezen en ons voor een moment zicht biedt op wat er werkelijk bij komt kijken om een blinde het zicht terug te geven.
“Zie je iets”, vroeg Jezus nadat hij de ogen van een man had geopend met behulp van spugen en handoplegging.
De man keek op en zei: “Ik zie de mensen, want ik zie hen als bomen wandelen.”
Helemaal in orde was het dus nog niet…
En dan staat er: ‘Vervolgens legde Hij weer de handen op zijn ogen, en hij zag duidelijk en was hersteld’.

De Bijbel, het is en blijft een eye-opener.

Deze column is overgenomen met toestemming van uitgeverij Vuurbaak. Het verscheen eerder als hoofdstukje in het boekje ‘Lichtflitsen’.

Adrian Verbree

Adrian Verbree, geboren in Grand Rapids, Michigan, is predikant in Hardenberg-Baalder en daarnaast schrijver en columnist. Hij studeerde theologie in Kampen. Enige jaren na zijn start als predikant, raakte hij burn-out. Daar schreef hij later openhartig over, onder meer in het boek 'Eclips - Verslag van een burn-out'. Verbree schrijft al vele jaren columns in verscheidene bladen, ook publiceerde hij tal van boeken bij uitgeverij Vuurbaak, soms in samenwerking met onder anderen theoloog Jochem Douma en cartoonist/tekenaar Christian Zomer.

1 reactie

  1. heidi debruyne op 20 november 2020 om 11:28

    Ongelooflijk vind ik het telkens, dat iemand die God niet kent, erover durft te schrijven, de wonderen gebeuren dagelijks nog, kijk maar naar todd white, jan zijlstra, bil jhonsson, benni hin, andres bissoni, the last reformation, michael koulianos, pete canbrerra… ik kan zo doorgaan…
    Je hebt twee soorten mensen, godsverbonden en de anderen,
    u bent duidelijk bij de tweede soort, hou het dan bij een of ander ambacht tot je Jezus ontmoet, maar weet dat je eerst moet willen naar Hem toe gaan!
    Maar schrijf toch niets als je niet bezield bent!

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.