‘Geloven maakt me onrustiger dan niet-geloven’

Start | Zingeving | ‘Geloven maakt me onrustiger dan niet-geloven’

Geloven brengt niet per se rust. Het maakt juist erg onrustig. Dat schrijft filosoof en journalist Stephan Sanders in een column voor Trouw. Sanders kwam enkele jaren geleden tot geloof en bezoekt nu wekelijks een rooms-katholieke kerk. In een serie columns in Trouw doet hij verslag van zijn ervaringen als ‘nieuwe gelovige’.

Kunnen praten met God is een belangrijk aspect van Sanders’ geloof, beschrijft hij. “Als kind sprak ik urenlang met God – ik vond dat de gewoonste zaak van de wereld. En nu ik weer aan het bidden ben geslagen, komt die kindstem weer terug. De stem van een zevenjarige, die vraagt en dankt en klaagt. Toch is God voor hem niet per se een persoon. “Ik heb nooit aan een man met een grijze baard gedacht. Niet per se aan een vader, eerder aan een moeder gedacht, de welwillendheid van een moeder. Iemand die je van aangezicht tot aangezicht kon spreken. Geen kracht of energie. Met wie ik spreken kan, die bestaat. Daar komt het voor mij op neer.”

Stelligheid van sommige mensen

Aan Sanders’ tot geloof komen, ging een proces vooraf. Een religieuze ervaring, ook. En een groeiende ergernis over de stelligheid van sommige mensen. Vorig jaar zei hij daarover in de Volkskrant: “Ik kon er steeds minder goed tegen als mensen zo pertinent zeker wisten dat God alleen maar onzin is. Ik begon me te ergeren aan die ongelooflijke zekerheid waarmee atheïsten zeggen dat er niets is en dat er ook niets kan en mag zijn.” Daardoor ging hij mensen die de twijfel toelieten of zeiden dat ze een godservaring hadden gehad, steeds sympathieker vinden.

Misschien vind je dit ook interessant: Kun je bewijzen dat God bestaat?

Vorig jaar november vertelde Stephan Sanders aan Tijs van den Brink, in het programma Adieu God, hoe het geloof zijn gevoel van er-niet-bij-horen verdreef.

Intussen hebben zowel het geloof als de kerk een eigen plek gekregen in Sanders’ leven, schrijft hij in Trouw. “Sinds ruim twee jaar heeft zich een routine ontwikkeld, die toch niet routineus is. Want ik hoor en ervaar bijna altijd weer iets anders dan ik had bedacht. Geloven zonder God lijkt me al duivels moeilijk, maar geloven zonder kerk, daar kan ik niet over uit.”

Ik word ten diepste gekend

Sanders ervaart het geloof niet als iets dat per definitie rust brengt. Integendeel: “Een van de dingen die ik van tevoren niet had bedacht: dat geloven zo onzeker maakt. Zo twijfelachtig en weifelend over wereldse zaken. En af en toe het heldere besef: maar ik weet het, ik word gehoord, ten diepste gekend.” In zijn column haalt hij een regel van Augustinus aan: ‘…en onrustig blijft ons hart totdat het rust vindt in U’. Om te constateren: “Die rust, als in de kalme zekerheid heb ik niet gevonden. Geloven maakt me onrustiger dan niet-geloven.”

Geloven brengt veel blijdschap, maar het is ook een verantwoordelijkheid, zei Stephan Sanders vorig jaar bij Adieu God.

Toch is die onrust geen reden om het geloof vaarwel te zeggen. Daarvoor is het te mooi, aldus Sanders: “Het geloof is geen ‘mening’, als in die beroemde ‘vrijheid van meningsuiting’. Het is een besef, dat zich nauwelijks onder woorden laat brengen. Een besef dat ook nog weer eens kan wankelen, dat half vergeten raakt in het dagelijkse gewoel.” Er was een omslag in zijn leven nodig om dit besef te kunnen omarmen. “Ik weet hoe ik als agnost kriegelig werd van dat gelovige gestotter en gezever. ‘Zeg het nu eens gewoon’. Nu begrijp ik: maar het is niet gewoon, het is raadselachtig en mysterieus. Wonderlijk.”

(Bron en meer lezen: Trouw en Volkskrant)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.