Gert-Jan Segers: zonder God is het leven willekeurig en zinloos

Start | Zingeving | Gert-Jan Segers: zonder God is het leven willekeurig en zinloos

Als God niet bestaat, dan is deze wereld een schitterend ongeluk en een onwaarschijnlijke samenloop van volstrekt willekeurige omstandigheden. En is het leven zinloos. Maar dan is er ook geen absoluut goed en kwaad. Dat schreef ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gister in een column in het Nederlands Dagblad, die hij vervolgens deelde via Facebook en Twitter.

Zonder God zijn wij “niet gewenst, niet bedacht en niet geliefd”, aldus de ChristenUnie-leider. “Maar slechts een bundel cellen, door huid en botten bijeengehouden.” Segers: “We komen nergens vandaan, gaan nergens naar toe, zijn op een willekeurig moment en willekeurige plaats gestrand in een willekeurig lichaam. En als we denken dat ons leven zin heeft, zijn dat slechts onze gedachten. En die zijn niet meer dan een chemische interactie tussen een paar cellen.”

Lees ook: Maakt de wetenschap God overbodig?

In een leven zonder God, kunnen we nooit spreken van een absolute moraal. Goed en kwaad zijn dan een kwestie van afspraak, schrijft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers (hier rechts op de foto tijdens de kabinetspresentatie) in een column.

Goed en kwaad een kwestie van afspraak

In dat geval kunnen we nooit spreken van een absolute moraal, meent hij. Goed en kwaad zijn dan een kwestie van afspraak. Volgens de politicus strookt dat niet met de diepe overtuiging die veel mensen na de Tweede Wereldoorlog hadden, dat de Holocaust een gruwelijke misdaad tegen de menselijkheid was. Segers: “In een wereld die van toeval en afspraken aan elkaar hangt, is dat een onhoudbare overtuiging.”

Liefde is in een Godloze wereld slechts “een langdurige oprisping”, vervolgt hij. “Dan is mijn ontroering bij de Matthaus Passion chemisch gedoe. Dan is mijn morele verontwaardiging over groot onrecht toeval. Dan zou ik niet weten wie of wat mij zou kunnen troosten bij verdriet.” Segers besluit zijn column met het statement dat hij weigert dat te geloven.

(Bron en meer lezen: Facebook)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.