Gokken op Gods bestaan?

Start | Zingeving | Gokken op Gods bestaan?

Bestaat er een God of niet? Over die vraag kun je op deze site diverse artikelen vinden, maar we doen vandaag opnieuw een duit in het zakje. Want, stel dat je je geld in een weddenschap zou moeten inzetten op het wél of niet bestaan van God… Wat zou je kiezen? En waarom eigenlijk? En benader je zo’n weddenschap dan puur op basis van gevoel, of kun je de keuze ook verstandelijk maken? Over deze vragen verscheen gister een blog van Wouter van der Toorn, ook bekend als Creatov. In zijn blog grijpt Wouter terug op de gok van Blaise Pascal.

Verklaring vinden

We kijken verschillend aan tegen de vraag of God bestaat, schetst Wouter. “De één is er zwaar van overtuigd dat God er is, want kijk naar hoe bijzonder de schepping functioneert. Kijk naar hoe ingenieus ons menselijk lichaam werkt en kijk alleen al naar het menselijk oog. Dat moet wel zijn bedacht, er moet wel een plan achter zitten, er moet wel een God zijn.
De ander is er even zwaar van overtuigd dat er geen God is, want, ieder argument vóór het bestaan van een God zou net zo gemakkelijk ontkracht kunnen worden met argumenten vanuit wetenschap. Je hebt geen God nodig om een verklaring te kunnen vinden voor alles wat er bestaat.”

Spirituele ervaring

Voor nogal wat mensen is de keuze ‘God bestaat’, vooral gebaseerd op zingeving, denkt Wouter. Het bestaan van God geeft hun leven zin en geeft hoop op iets beters, constateert hij. Mensen die geloven, houden zich vast aan de gedachte dat er een ultieme kracht is die uiteindelijk al het kwaad en alles wat stukgegaan is, zal rechtzetten en herstellen. Zonder deze spirituele ervaring kunnen en willen ze niet leven. Dit is dus vooral een geloof op basis van je gevoel. Maar kun je de keus of God (voor jou) wel of niet bestaat, ook laten afhangen van je verstand?

Lees ook: Mijn favoriete argumenten tegen Gods bestaan

Volgens wis- en natuurkundige, theoloog en filosoof Blaise Pascal komt de keuze of God bestaat neer op een simpele gok. Anders gezegd: op de afweging wat je wint of verliest door wél of juist niet in God te geloven.

Gok van Pascal

Ja, is Wouters antwoord. Je gebruikt dan de gok van Pascal, die neerkomt op simpele kansberekening. In zijn blog legt Wouter uit hoe die ‘gok’ werkt. “Hij (Pascal, red.) redeneerde dat geloof in God niet in strijd is met verstand. Dit is wat hij ongeveer beargumenteerde:

  1. Het verstand kan geen uitsluitsel geven over het bestaan van God.
  2. God kan dus zowel bestaan als niet bestaan.
  3. Omdat beide opties open zijn moet men een afweging maken op basis van een spel (gokken).
  4. Uit deze afweging blijkt dat de enige keuze die iets kan opleveren het gokken dat God bestaat is.

Stel dat je gokt op er is een God en hij blijkt er niet te zijn, dan verandert er niets. Maar stel dat je gokt op de situatie dat er geen God is, en hij blijkt er wel te zijn, dan heb je, zoals ik het vertaal, toch een behoorlijk probleem”, aldus Wouter.

Verstandigste keus

Even een stapje terug. De bovenstaande redenatie komt van Blaise Pascal (1623-1662). Een Franse wis- en natuurkundige, filosoof en theoloog. Een genie, kun je wel stellen. Pascal leverde belangrijke bijdragen aan de wis- en natuurkunde. Hij bouwde een van de eerste mechanische rekenmachines en stond aan de wieg van het openbaar vervoer in Parijs. Pascal stierf jong. Na zijn dood werd een grote hoeveelheid van zijn aantekeningen gebundeld in de Pensées (Gedachten). Eén van deze gedachten was, dat kansrekening uitwijst dat in God geloven de verstandigste keus is. Als God namelijk bestaat, is de winst voor de gelovige oneindig. Bestaat God niet, dan verlies je niets.

Subjectieve ervaring

Maar… kun je een keuze omtrent Gods bestaan wel op deze manier maken? Verstandelijk? Wouter is van mening dat de argumentatie voor ‘God bestaat’ toch vaak subjectief is. Hij schrijft: “Zo las is alweer lang geleden het boek ‘Finding God in the Waves. How I lost my faith and found it again through science.’ van Mike Mchargue. Ik was bijzonder geïnteresseerd in zijn zoektocht. Maar zijn uiteindelijke ‘turning point’ om God weer terug te vinden? Dat bleek uiteindelijk ook een subjectieve spirituele ervaring te zijn. Niets wetenschap, niets hard bewijs.” Lees hier Wouters volledige blog.

Meer lezen: God bewijzen? Waarom zou ik?

We zijn benieuwd of jij een reden hebt om te geloven dat er een God is. Of juist een reden waarom je zeker weet dat er géén God is? Heb je de keus – wel/geen God – met je gevoel of met je verstand gemaakt? En hoe ‘redelijk’ vind je de gok van Blaise Pascal? Laat het ons weten. Reageer hieronder of op Facebook.

Bekijk ook: ‘God meest aannemelijke optie voor alle begin’ (video)

School of Life maakte dit overzicht van het leven en de ideeën van Blaise Pascal.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

1 reactie

  1. Kees op 5 januari 2020 om 14:56

    Ik zie het christelijk geloof als een soort levensbederf. Het maakt van het leven de dood en van de dood het leven. Het echte leven begint pas na de dood. En om dat leven te bereiken moet je volgens het christendom doen alsof je tijdens je ‘eerste’ leven al dood bent. Er mag dan heel veel niet. Seks voor of buiten het huwelijk niet. Ben je per ongeluk homoseksueel dan mag seks zelfs helemaal niet. Op zondag zwemmen in het zwembad mag niet. Je mag op een sabbat niet meer dan 200 el lopen. Verder moet je God belangrijker vinden dan zelfs je eigen familie. Je moet vele uren besteden aan kerkdiensten, bidden, bijbellezen, bijbelclubjes, indoctrinatielessen ondergaan op christelijke scholen etc, etc. Als je voor dit alles kiest en er blijkt na dit leven geen hemel te komen, dan heb je dus helemaal voor niets het leven verzaakt en heb je geleefd alsof je al dood bent. Je leeft dus helemaal niet, niet voor de dood en niet na de dood. Je hebt helemaal niets en nooit gehad. Speel daarom op safe en leef het leven, vergeet God. Als er na de dood geen leven is, dan heb je in ieder geval één keer geleefd. Pascal zat er echt helemaal naast.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.