‘School shooters bedenken hun eigen religie’

Start | Zingeving | ‘School shooters bedenken hun eigen religie’

School shooters of anderen die zomaar het vuur openen op mensen in een kerk of openbare gelegenheid doen dit vaak vanuit een soort zelfgecreëerde religie. Dat zegt promovenda Birgit Pfeifer, die vrijdag haar proefschrift ‘School shootings – Existential concerns and implicit religion’ verdedigt aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

“Wat ik heb opgemerkt is dat school shooters stuk voor stuk worstelen met levensvragen”, vertelde Pfeifer eerder deze week aan Metro. De promovenda spitte duizenden pagina’s van dagboeken, afscheidsbrieven en notities door van onder anderen de daders van de schietpartij op Columbine High School en schutters als Anders Breivik. Ze maken hun eigen verhalen, waarin zij de helden zijn, constateerde ze. “Sommigen noemen zich God en praten zichzelf aan dat ze het recht hebben te beslissen over wie mag leven en wie moet sterven. Ze zijn onoverwinnelijk en onsterfelijk.”

School shooters bedenken vaak hun eigen verhalen waarin zij de helden zijn, constateert promovenda Birgit Pfeifer. Ze creëren een soort eigen religie.

Eigen religie bedenken

Pfeifer stelde vast dat de daders allemaal de sterke behoefte hebben hun werkwijze te delen. Ze zien zichzelf als een martelaar die zich opoffert voor de strijd tegen ‘het kwaad’. Deze drie elementen: de transcendente ervaring, het delen van rituelen en het creëren van een mythe, zijn ook kenmerken van traditionele godsdiensten, aldus de promovenda. De shooters bedenken als het ware hun eigen impliciete religie.

Geleidelijk radicaliseringsproces

De meeste gevallen waar Pfeifer haar licht op scheen, vonden plaats in de VS. De rest van de casussen is afkomstig uit Frankrijk, Finland en Duitsland. Ze beaamt de vraag of zoiets ook in Nederland kan gebeuren en noemt als voorbeeld Tristan van der Vlis die in 2011 zes mensen en zichzelf om het leven bracht in Alphen aan den Rijn. De weg naar een school shooting is een soort radicaliseringsproces en ontwikkelt zich geleidelijk, geeft Pfeifer aan.

(Bron en meer lezen: Metro)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.