Stef Bos openhartig over geloof in Adieu God

Start | Zingeving | Stef Bos openhartig over geloof in Adieu God

Als 16-jarige kwam Stef Bos een keer thuis uit de kerk, sloeg het Liedboek voor de Kerken op tafel en zei: “Hier ben ik klaar mee”. Toch is hij in feite altijd een gereformeerde jongen gebleven. Dat zei de zanger zondagavond in het tv-programma ‘Adieu God’, met Tijs van den Brink. Terugkijkend constateert hij dat hij vooral klaar was met de kerk; met de structuur. Zijn daad was het verzet van een puber, terwijl hij zijn geloof niet daadwerkelijk losliet.

In Adieu God vertelde Stef Bos zondagavond hoe zijn ouders hun geloof aan hem doorgaven. ‘Hij liet zien, jongen, jij mag jouw weg gaan maar dit is voor mij belangrijk.’

De reactie van Stefs vader bleek van groot belang voor hoe de zanger voortdurend bleef zoeken naar een persoonlijk geloof en een eigen identiteit. Bos vertelt: “Hij zei: jongen, dan wil ik graag weten waar je wél voor staat”. Hoewel hij zichzelf geen ongelovige noemt, is zijn geloof wel veranderd. Bos ziet de Bijbel niet meer als het woord van God, maar als het boek waarin onze mythologie is opgetekend. Het Nieuwe Testament inspireert hem, omdat het laat zien hoe je goed kunt doen in je leven.

Volgens Stef Bos leerde zijn moeder hem niet alleen om te leven, maar ook hoe je kunt sterven. ‘Dat is een geschenk voor de rest van je leven.’

Prachtige, openhartige verhalen

De ruim 25 minuten durende uitzending is een prachtig, soms emotioneel gesprek. Bos vertelt heel openhartig prachtige verhalen, over zijn jeugd in een gereformeerd gezin in Veenendaal. Over het voorbeeld dat zijn ouders hem gaven, elk op hun eigen manier, en hoe dat hem vormde. “Mijn vader kon over Christus of over God praten en paste het toe in zijn leven. Maar bij mijn moeder kon je het zíén.” Bos noemt ‘Papa’, één van zijn bekendste liedjes, een ode aan zijn vader. De essentie van het liedje was en is volgens hem: papa, ik hou steeds meer van jou!

‘Ik geloof niet dat er daar boven Iemand is die wil dat wij in hem geloven. Dat is een veel te narcistische behoefte, dat is veel te menselijk’, zei Stef Bos zondagavond tegen Tijs van den Brink.

“Mijn vader kon over Christus of over God praten en paste het toe in zijn leven. Maar bij mijn moeder kon je het zíén”

Hoe zie jij God? Is hij een persoon, of kun je hem juist vinden in andere dingen?

Stef heeft intussen zijn eigen geloof ontwikkeld. Hij leeft vanuit het besef dat hij deel is van een groter geheel. Hij beschouwt zichzelf als een schakel in een keten van voorouders. Dat inzicht ontstond dankzij het samen muziek maken met Afrikaanse muzikanten. Ooit vroeg Stef één van hen wat zingen voor hem inhield. Zijn antwoord was dat hij door te zingen zijn voorouders een stem gaf. Inmiddels kan Bos zich niet meer los zien van zijn voorvaderen. Hij leeft in hen voort, alleen al via het DNA dat zij aan hem doorgaven, schetst hij. Al heeft ook hun geloof richting gegeven aan zijn leven.

Bekijk hier de hele uitzending van ‘Adieu God’ met Stef Bos.

(Bron: EO / foto Janita Sassen)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

1 reactie

  1. Tim op 21 januari 2020 om 13:04

    Wat een conflicten in het denken van deze man. ” ik geloof niet dat daar boven Iemand is die wil dat we in Hem geloven”
    Dus je gelooft niet in geloven? Maar je hanteert wel het woord geloven. Zeg dan; ” ik denk niet dat..” of ” ik weet niet of” en meest eerlijk; ” ik wil niet dat..” – Geloven vernedert een mens. Hij kan niet op zichzelf en op zijn kunnen vertrouwen, hij moet zich buigen en God aanvaarden zoals God zich geopenbaard heeft. Daar is niets menselijks aan. Dat wil een mens niet. Daar zoekt een mens het tastbare en eert hij de schepping i.p.v. de Schepper. – Jezus zei; ‘ zalig zij die niet zien en toch geloven” — dan staat er ” Stef heeft intussen zijn eigen geloof ontwikkeld.” Maar Stef, zo werkt het niet. Je kunt knutselen met teksten en noten, maar niet met onverenigbare wereldbeelden. Of je wilt God op Zijn voorwaarden, of je wilt God niet op jouw voorwaarden. Hoe je je visie ook noemt.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.