‘We missen God in ons spreken over het kwaad’

Start | Zingeving | ‘We missen God in ons spreken over het kwaad’

We hebben God geschrapt uit ons spreken over goed en kwaad en dat is een probleem. Dat zegt historica en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf in De Nieuwe Koers. Het magazine interviewde De Graaf naar aanleiding van haar essay ‘Heilige strijd’, dat onlangs verscheen. Daarin zoekt ze naar een theologische visie op onze veiligheid, geweld en het kwaad.

“Het hedendaagse spreken over het kwaad heeft een ander karakter dan bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog”, legt ze uit. “Destijds stond de vraag naar het kwaad in verband met de vraag naar het goede en de vraag naar God. Vandaag lijkt dat laatste verdwenen.”

Onbarmhartig en onverzoenlijk

Daardoor spreken we tegenwoordig al snel in absolute termen over het kwaad, aldus De Graaf. Zoals Donald Trump die de schietpartij in Las Vegas pure evil noemde. “We benoemen het kwaad onbarmhartig, absoluut en onverzoenlijk. Dat vind ik problematisch, want we komen er niet verder mee. Er is geen uitweg of verzoening. En als er al oplossingen zijn, dan zijn die vaak zelf ook onderdeel van het kwaad. Dan ga je het kwaad bestrijden met minstens net zulke kwalijke methoden.”

Door het kwaad absoluut en onbarmhartig te benoemen, creëren we een probleem, want daarmee is er geen uitweg meer, stelt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf.

Destructieve krachten

Volgens haar leidt het weglaten van God uit het gesprek over goed en kwaad tot problemen. “Terry Eagleton, een Amerikaanse cultuurfilosoof, zegt dat de postmoderne mens die God heeft weggeredeneerd ook de diepte van destructieve krachten niet meer begrijpt.” Je komt er niet met streven naar fatsoen en redelijkheid, denkt ze. “Er zit in het kwaad iets wat redelijkheid verre te buiten gaat. Kwaad is iets anders dan toevallige ellende of onfatsoenlijk gedrag.”

De Graaf schreef het niet-wetenschappelijke essay ‘Heilige strijd’ vanuit haar persoonlijke (geloofs)overtuigingen. Religie en geweld is een moeilijk, complex thema, beaamt ze. “Dat is het al als het gaat over terrorisme en geweld, maar zéker als er ook religie in het spel is.”

(Bron en meer lezen: De Nieuwe Koers)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Laat een reactie achter

Ontvang maandelijks een portie denkvoer in je mailbox.

Zo blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen, video's, podcasts en cursussen.