Geschreven door Redactie / 

28 december 2017 / 

Onderzoek: zinvol leven belangrijk voor ouderen

Senioren denken meer na over een zinvolle invulling van hun leven dan over de dood. Zij stellen zich vooral de vraag: wat kan ik voor anderen betekenen? Dat blijkt uit het Grote Levensvragenonderzoek dat ouderenbond KBO-PCOB dit jaar deed onder 1700 senioren. Het overgrote deel van de senioren vindt het prettig om na te denken over grote vragen. Dat geeft hen een goed en positief gevoel.

Opvallend is dat de top vijf van levensvragen waarover 55-plussers nadenken, niet gaat over het levenseinde. Maar juist over een mooie invulling van het leven dat hen resteert. Vragen die zij zich vaak stellen zijn bijvoorbeeld: wat doe ik met de tijd die ik nog heb? en: hoe kunnen we menswaardig samenleven? De vraag die met 60 procent op nummer één staat, is: wat kan ik voor anderen betekenen? Het onderzoek laat duidelijk zien dat het leven voor senioren vooral betekenis heeft door en met anderen. Dat schrijft de ouderenbond op zijn website.

Praten met familie en vrienden

Het nadenken over levensvragen is bij senioren sterker aanwezig bij ingrijpende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij ernstige ziekte of bij het overlijden van een dierbare. Hoewel het merendeel van de senioren het prettig vindt om na te denken over grote vragen, raakt 22 procent er juist verontrust door. 14 procent wordt verdrietig en 2 procent raakt bang door net nadenken over levensvragen. Ruim zeven van de tien senioren praten met hun partner, familie en vrienden over grote vragen. Bijvoorbeeld de zin van het leven als je ouder wordt, de reden van het bestaan of het geloof. Maar ook het verlies van een naaste, de dood en het leven na de dood.

Lees ook: Twee manieren om een zinvol leven te leiden

Veel ouderen denken na over grote levensvragen, blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB. Toch zijn senioren minder bezig met de dood en juist meer met het zinvol invullen van hun leven.

Spijt speelt bij veel senioren

Spijt speelt bij veel senioren, blijkt uit het onderzoek. Een op de drie ondervraagden zegt grote fouten gemaakt te hebben in zijn of haar leven. Zoals een slechte partnerkeuze of het te weinig aandacht geven aan vrouw en kinderen. Een kwart van deze ondervraagden kan zichzelf die fout niet vergeven. Spijt is er ook over verloren talenten. Zo zou 37 procent van de ondervraagden een (andere) opleiding volgen wanneer zij hun leven konden overdoen. 24 procent zou een ander beroep kiezen.

(Bron en meer lezen: online magazine KBO-PCOB)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!