Geschreven door Redactie / 

5 maart 2018 / 

‘Ik ben zo gelukkig, dat ik kan sterven’

Ze noemt zichzelf een ongelofelijk tevreden mens; iemand die veel momenten van echt, diep geluk kent. Ze voelt zich zelfs zo gelukkig, dat ze klaar is om te sterven. Al is het daar nog te vroeg voor, aldus Petra De Sutter. Ze is buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie aan de Universiteit Gent en intussen ook bekend als een Vlaamse denker. Veel kunnen doen en geven, met mensen bezig kunnen zijn en zich voor hen kunnen inzetten. Zo omschrijft ze de kern van haar geluk. “Dat geeft me enorm veel voldoening.”

In een uitgebreid interview met de Morgen geeft ze aan dat ze wel zorgen heeft om de staat van deze wereld. De Sutter denkt dat leiders als Poetin, Erdogan en Trump zorgen voor internationale stabiliteit. Ook de opwarming van de aarde en de vluchtelingenstroom die dat met zich meebrengt, stemmen haar ongerust. “De oorzaken van migratie lijken niet direct te zullen verdwijnen. Gaan we de klimaatopwarming nog tijdig kunnen terugdringen? Ik vrees van niet. Ik denk dat het gewoon too little, too late is. We zullen moeten redden wat er te redden valt. De happy few zullen er misschien aan ontsnappen, maar mensen in slechte zones gaan heel veel miserie tegemoet.”

Wat vind jij van de staat van de wereld? Reageer direct.

Er is reden tot zorg om de toestand waarin de wereld zich bevindt, vindt Petra De Sutter. Volgens haar zullen we moeten proberen te redden wat er te redden valt.

De deur op een kier voor nieuwe oorlogen

De Sutter, die zelf opgroeide tijdens de naoorlogse wederopbouw, denkt dat er nu sprake is van een kantelpunt. Voor haar gevoel breken we de naoorlogse fundamenten van onze samenleving af. Ze is bang dat we daarmee de deur op een kier zetten voor nieuwe oorlogen. Daarom moeten we onze geschiedenis kennen, benadrukt De Sutter. “Het zou het belangrijkste vak op school moeten zijn. Jongeren weten vaak niet welke strijd anderen voor ons geleverd hebben, welke weg zij hebben moeten afleggen om al onze verworvenheden te realiseren.”

“Jongeren weten vaak niet welke strijd anderen voor ons geleverd hebben, om al onze verworvenheden te realiseren.”

De toenemende ongelijkheid bedreigt onze democratie, aldus de gynaecologe. “Je kunt de democratie op democratische wijze opheffen. Het is bovendien een misvatting te denken dat onze mensenrechten voorgoed verworven zijn. Dat zeg ik ook altijd aan feministen en holebi-verenigingen. In tien jaar tijd kunnen ze weg zijn. Kijk maar wat er in de jaren ‘30 in Duitsland gebeurd is.”
De Sutter zoekt al haar hele leven naar antwoorden, zegt ze in het interview. Toch kwam het besef dat op de grote levensvragen geen antwoorden bestaan. Dat leert ze ook uit het Boeddhisme. “Het is veel belangrijker de vraag te stellen dan het antwoord te kennen. Maar dat ontdek je pas als je lang genoeg gezocht hebt naar alle mogelijke antwoorden. Want eenmaal je het antwoord hebt, houdt de nieuwsgierigheid op te bestaan.”

Reageren? Klik hier.

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!