Geschreven door Redactie / 

15 februari 2018 / 

Waarom zoeken we massaal naar geluk?

Wat is geluk en waar kun je het vinden? Soms lijkt het erop dat we massaal op zoek zijn. Om gelukkiger te worden doen we aan mindfulness, yoga en zoeken we ons heil bij bewustzijnscoaches en mindset-goeroes. De oorzaak? Overspannenheid en burn-outklachten. Eén op de zeven werknemers heeft daar last van, wat neerkomt op een slordige miljoen werknemers. Dat leidt weer tot verzuimkosten van zo’n 1,8 miljoen euro. Dus investeren we steeds vaker in onszelf. Dat constateert althans het WNL-programma ‘Stand van Nederland’.

In de uitzending van gisteravond worden drie mensen geportretteerd die werken in de ‘geluksindustrie’. De eerste is Michael Pilarczyk, voormalig radio-dj en nu media-ondernemer. Mindset-coach, noemt hij zichzelf. In grote zalen, zoals ‘De Basiliek’ in Veenendaal, geeft hij aan duizenden belangstellenden workshops met als titel ‘Master your mindset’. De deelnemers betalen tussen 49 en 59 euro om erbij te zijn.

Geluk gekoppeld aan succes

Op zijn website zegt de ex-dj: “Ik laat je inzien hoe je belemmerende gedachten en blokkades kunt omzetten in een positieve mindset. Ik vertel uit eigen ervaring hoe je een succes maakt van jezelf en hoe je een zinvolle invulling geeft aan je dagelijks bestaan.” Pilarczyks methode is sterk gericht op het vinden van geluk door altijd je doelen te realiseren. Waardoor geluk al snel gekoppeld wordt aan succes, aan geld, bezit en onafhankelijk zijn. Pilarczyk zelf draait dan ook een omzet van een miljoen per jaar met zijn activiteiten.

Voormalig radio-dj Michael Pilarczyk is nu een geluks-goeroe. Hij geeft voor duizenden belangstellenden workshops in grote zalen en verdient daarmee een miljoen per jaar.

Wil je liever iets kleinschaligers? Dichtbij de natuur, vanuit methodes gebaseerd op eeuwenoude rituelen? Dan kun je naar bewustzijnscoach, Willeke Gronenschild. Zij geeft in de bossen bij het Brabantse Goirle sessies voor mensen die ‘op zoek zijn naar zichzelf’. Daarbij maakt ze gebruik van stemheling, klankschalen en allerlei oude gebruiken. Ook bij Gronenschild zijn de deelnemers bereid om flink in de buidel te tasten voor een duwtje in de goede richting. Allemaal onder het motto ‘baadt het niet dan schaadt het niet’.

Ongecontroleerde stuiterballen

En dan is er natuurlijk yoga. In dit geval een yogaschool, gespecialiseerd in kinderyoga, gerund door Ingrid Dalmeijer. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van een goede mindset? Nu zou je hier lacherig over kunnen doen, maar de jonge yogaleerlingen die aan het woord komen zijn stuk voor stuk positief. Vroeger waren ze drukke, ongecontroleerde stuiterballen, vertellen ze. Eén kind biecht zelfs op dat hij last had van woedeaanvallen. Dankzij de yoga ervaren ze meer concentratie, controle en rust. De tijd moet natuurlijk uitwijzen of dit een mooi voorbeeld is van het spreekwoord: voorkomen is beter dan genezen.

“Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van een goede mindset?”

‘Stand van Nederland’ gebruikt cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo ontstaat een plaatje van de mensen die last hebben van burn-outklachten en hoe zij weer gelukkig worden. Overigens is het fenomeen ‘mental coach’ omstreden. Je hebt namelijk geen opleiding of kwalificatie nodig om het te worden, dus iedereen kan zichzelf mental coach noemen. Volgens de beroepsorganisatie zijn er op dit moment ruim 2000 mental coaches. Dat zijn er flink meer dan drie jaar geleden. Toen waren het er iets meer dan 1600. Ook yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Bekijk hier het programma ‘Stand van Nederland’ van woensdag 14 februari

(Bron en meer lezen: TV-visie)

Redactie

De redactie van De Grote Vragen zijn de vrijwilligers achter de schermen. Ze plaatsten en redigeren content.

Nu jij!

Wat denk jij? Reageer hieronder!